Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κος Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τα κλειστά σχολεία για τη σημερινή συνέλευση των καθηγητών

Α.ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Το υπουργείο λειτουργεί συλλογικά, απαραίτητοι συνεργάτες μας και αναγκαίοι για την αναβάθμιση της Παιδείας θεωρούμε την εκπαιδευτική κοινότητα όπως αυτή εκφράζεται από τα συλλογικά της όργανα. Θεσμικά λοιπόν μέσα σε αυτή εδώ τη συνεργασία βασικό ρόλο παίζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών στα οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και οι οποίοι βγάζουν κάθε φορά τους αιρετούς εκπροσώπους τους.

Αυτούς τους αιρετούς εκλέγουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί, υποχρέωση της πολιτείας είναι να διευκολύνει το έργο και τη στήριξη των εκλογικών τους διαδικασιών. Σε συνεργασία που έχουμε με τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών όπως είναι η ΟΛΜΕ, εμείς αφουγκραζόμενοι τις προθέσεις και τις διαθέσεις και τον τρόπο λειτουργίας της ΟΛΜΕ αποδεχόμαστε κάθε χρόνο τη διευκόλυνση των διαδικασιών τους όπως αυτοί τις προτείνουν.

Ερωτηθείς αν πρέπει να κλείνουν τα σχολεία για να εκλεγούν τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών

Α.ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι οι εκλογικές διαδικασίες των οργάνων μετά από πρόταση των ίδιων των οργάνων τους έπρεπε να γίνουν σήμερα. Μην λέμε ότι για μια μέρα αυτή που χάθηκε, χάθηκε το σύμπαν. 

Προφανώς και δεν πρέπει να χάνεται καμία ώρα μάθημα η μέρα, όμως αυτή που λέτε ως χαμένη για μας στο υπουργείο δεν είναι χαμένη. Είναι μια μέρα δημιουργική, είναι μια μέρα στην οποία οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν και τους βοηθούμε, να βγάλουν τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνομιλεί το υπουργείο.

Για τις καταλήψεις

Α.ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε μια τάση μείωσης του κύματος των καταλήψεων. Παρακολουθούμε το θέμα, δεν πρέπει να υπάρχει αυτό το κλίμα των καταλήψεων, βέβαια εδώ μετά λύπης μου θα σας πω ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο δυστυχώς κάθε Νοέμβριο έχει γίνει εθιμικό δίκαιο στην χώρα μας να έχουμε καταλήψεις με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που πολλές φορές είναι υπερβολικό γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ένα κομμάτι όμως των διεκδικήσεων τους που έχει βάση και αυτό το κομμάτι και αφουγκραζόμαστε και το ακούμε και πραγματικά έχουμε την διάθεση να βελτιώσουμε το θέμα της εκπαίδευσης.

Οι καταλήψεις δείχνουν μια πτωτική τάση, δεν μπορώ να σας πω αν θα υπάρξει πτωτική τάση και αύριο που θα ξανανοίξουν τα σχολεία. Επισημαίνω όμως ότι σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την αναπλήρωση των ωρών.

Για τις κενές θέσεις των καθηγητών

Α.ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κενές θέσεις είναι περίπου 1000 με 1200.

ΔΗΜ.: Πότε θα το λύσετε και με ποιο τρόπο;

Α.ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που προσπαθούμε και λύνουμε αυτή τη στιγμή είναι μέσα από συντονισμένες δράσεις. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο  έχει ένα μεγάλο αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτοί είναι σε 192 φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας στο οποίο δεν υπάρχει καμία διοικητική υποστήριξη από πουθενά οφείλει το υπουργείο ως εποπτεύον οργανισμός να διαθέσει εκπαιδευτικούς.  Εκεί πέρα αυτοί οι εκπαιδευτικοί που μπορούν αντί πέντε να είναι δύο αυτοί θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους. Αυτό θα γίνει άμεσα. Εκτιμώ ότι δεν θα κλείσει απόλυτα το θέμα εάν δεν προχωρήσουμε σε ένα διαγωνισμό ΑΣΕΠ ο οποίος έχει να γίνει από το 2008. Εάν δεν γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ όπως θέλουμε και διεκδικούμε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την ΕΕ δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ τα κενά και λυπάμαι που το λέω του χρόνου η κατάσταση θα είναι πιο επιδεινωμένη εάν δεν προχωρήσουμε σε προσλήψεις.