Στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο βρέθηκε ο πρώην υπουργός και  βουλευτής της ΝΔ, κος Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε :

Με αφορμή την  κινητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο και στην Κύπρο

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η Ελλάς  πρέπει να είναι σε εγρήγορση και κυρίως όχι μόνο για τα εθνικά της συμφέροντα αλλά για την διατήρηση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θάλασσας στην περιοχή.

Μας δόθηκε η δυνατότητα σε μια συζήτηση που γίνεται στην συνεδρία της Επιτροπής του ΝΑΤΟ  για την Μέση ανατολή και την Μεσόγειο που γίνεται στην Βουλή των Ελλήνων και να θέσουμε και την δική μας οπτική.

Εκτιμώ ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή που οι κίνδυνοι ζώνουν και την ευρωπαϊκή περιοχή με το ισλαμικό κράτος να επιδίδεται σε απάνθρωπες ενέργειες , με την τρομοκρατία να απλώνεται παντού οι μονομερείς αυτές ενέργειες της Τουρκίας που δεν σέβονται καθόλου το διεθνές δίκαιο της θάλασσας υπονομεύουν βεβαίως την συμμαχική παρουσία στην περιοχή αλλά προσβάλουν ευθέως και τα δικαιώματα ενός κυρίαρχου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ το οποία αυτή τη στιγμή ουσιαστικά αξιοποιεί το αυτονόητο δικαίωμά του να προχωρήσει σε έρευνα και εξόρυξη ενεργειακών πόρων στην  ΑΟΖ της Κύπρου.   

Για το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό το όργανο θα πρέπει να είναι ενεργό τουλάχιστον αυτές τις κρίσιμες ώρες διότι διευκολύνει την συνεννόηση στα ευαίσθητα εθνικά θέματα και ενισχύει κατ' αυτό τον τρόπο την  αποτελεσματικότητα της διεθνούς δράσης της Ελλάδος.

Καλό είναι το ότι ξεκινά αυτή στιγμή την λειτουργία του, στο παρελθόν λειτουργούσε πιο συστηματικά και πιο συχνά, θα πρέπει το ίδιο να γίνει και τώρα. 

Ερωτηθείς αν τον ικανοποιεί η μαχητικότητα της ελληνικής διπλωματίας

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Έχω την αίσθηση ότι η ελληνική διπλωματία δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να εργάζεται  αυτό το όποιο όμως χρειάζεται είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο εθνικής στρατηγικής. Διότι η διπλωματία για να αποδώσει όπως και η εξωτερική πολιτική για να αποδώσει θα πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να βαδίσουμε, θα πρέπει να ξέρουμε ποιους στόχους βάζουμε άμεσα , μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και να μιλούμε όλοι την ίδια γλώσσα όταν μιλούμε στα διεθνή Φόρα.

Εγώ είχα την δυνατότητα να γευτώ αυτή την εμπειρία ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ  χθες και προχθές στην επιτροπή  αυτή που είναι σε εξέλιξη και νομίζω ότι  μέσα από την έξυπνη παρουσίαση της ελληνικής επιχειρηματολογίας πετύχαμε  να υιοθετηθεί κατά κάποιο τρόπο, η δική μας αντίληψη από τα περισσότερα κράτη μέλη και να ζητηθεί μάλιστα από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της συνέλευση εάν χρειαστεί και στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης που θα γίνει στην Χάγη σε δύο εβδομάδες να ενημερώσω σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν. Όχι μόνο αυτά που συμβαίνουν με το ισλαμικό κράτος αλλά και την αποδυνάμωση που υφίσταται η Συμμαχία αλλά και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας  από συμπεριφορές σαν αυτές που έχουν επιδείξει οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα  στην περιοχή της Κύπρου.   

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τον υπουργό εξωτερικών

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:  Δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτή τη στιγμή να αξιολογήσω την στάση του υπ. Εξωτερικών τον οποίο βεβαίως πολιτικά τον έχω κριτικάρει πάρα πολλές φορές και με αυστηρότητα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να επισημάνω τις αδυναμίες, τα λάθη και τις ολιγωρίες  που έχουν εμφανιστεί στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής  το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη στιγμή όμως αυτό που έχει σημασία είναι εμείς όχι απλά να κρίνουμε ή να κατακρίνουμε  αλλά να ενθαρρύνουμε προς τις σωστές ενέργειες . Και αυτό το οποίο έχω ζητήσει για την περιοχή της Θράκης είναι ένα και ξεκάθαρο, την άμεση σύσταση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα φέρει κοντά τα κόμματα και θα τα κάνει να συμφωνήσουν πάνω σε μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική εκεί που θα έχει έναν κύριο στόχο την δημογραφική ενίσχυση της περιοχής η οποία απογυμνώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης κάτι που ανοίγει ορέξεις στην γείτονα να κάνει πολιτικά παιχνίδια όπως  τα είδαμε στις ευρωεκλογές.

Το δεύτερο θέμα κατά την γνώμη μου επειδή έχουμε απόλυτο δίκιο στα ζητήματα της ΑΟΖ και στα ζητήματα της ευρυθμίας στην ευρύτερη περιοχή στου Αιγαίου και στο Κυπριακό εκείνο που θα πρέπει να θυμίζουμε πάντοτε είναι ότι πρόκειται για ένα θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής, ένα θέμα του οποίου η λύση  δεν μπορεί να συνδεθεί με την εξόρυξη αερίου που αυτή τη στιγμή επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί αυτό είναι αυτονόητο δικαίωμα μιας κρατικής οντότητας. Και βεβαίως εγώ βάζω πάντοτε και την συμμαχική διάσταση γιατί με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα με κάποιες συμπεριφορές που έχει επιδείξει η Τουρκία στα σύνορά της με το Ιράκ έχει καταφέρει να προκαλέσει από μόνη της τον θυμό της Δύσης. Η Ελλάδα βεβαίως δεν θα διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία αλλά θα ενισχύει τις δικές της θέσεις όταν υπενθυμίσει αυτές τις συμπεριφορές της Τουρκίας ότι τις επιδεικνύει κατά κόρον και εναντίον μας ορισμένες φορές και μάλιστα απρόκλητα.       

Για την Αξιωματική αντιπολίτευση

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα πάνω σε βασικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχει μιλήσει για αυτά.

Μιλάει ενδεχομένως για κοινωνικές πολιτικές που είναι ευχάριστες να ακούγονται αλλά δύσκολες να εφαρμόζονται στην πράξη αλλά πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα που τρέχουν γύρω μας  τα οποία αποτελούν απειλές για την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ελλάδος δεν έχει τοποθετηθεί.

Δεν μπορεί ο ψηφοφόρος να βρίσκεται σε θολούρα όσον αφορά αυτά τα ζητήματα στα οποία απαιτεί εθνική συνεννόηση. 

Για τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτά έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική γιατί αυτή τη στιγμή είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει να τα βγάλει πέρα, να ανταποκριθεί  στην φοροκαταιγίδα την οποία έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν του επιτρέπει να σκεφτεί την ευρύτερη κατάσταση η οποία όμως θα επηρεάσει στο τέλος και την προσωπική ή την εταιρική κατάσταση. Αυτό είναι το κυρίαρχο κριτήριο ακόμα στο μυαλό των ψηφοφόρων το πως θα μπορέσει να επισπεύσει την έξοδο από αυτή την κατάσταση που ζει και εκεί πηγαίνει και σπεκουλάρει  ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές με τρόπο που είναι λαϊκίστικος και δεν προβάλει πειστική εναλλακτική πρόταση. Μπορεί να είναι αρεστό αυτό που λέει αλλά δεν είναι όμως εφαρμόσιμο, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η εφαρμοσιμότητα και η αποδοτικότητα αυτής της πολιτικής.

Εκεί οφείλει η ΝΔ να ξεμπροστιάσει τον πολιτικό της αντίπαλο αλλά την ίδια ώρα υπεύθυνα οφείλει να τον καλέσει πάνω σε μια πλατφόρμα εθνικής συνεννόησης που θα έχει ως προτεραιότητες τα εθνικά θέματα και την γρήγορη έξοδο από αυτή την οικονομική κατάσταση που ζούμε. 

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η κα Αγγελοπούλου να είναι μια προσωπικότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δεν θέλω να τοποθετηθώ στο συγκεκριμένο ζήτημα,  η πρόταση που έκανα εκείνη την εποχή είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά διευκόλυνε και τον δήμο της Αθήνας να βάλει μπρος  αλλά και τις δύο μεγάλες παρατάξεις να συνεννοηθούν. 

ΔΗΜ.: Τώρα δεν τα έχει τα χαρακτηριστικά αυτά η κα Αγγελοπούλου;

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας τα περιγράφει το σύνταγμα και νομίζω ότι υπάρχουνε προσωπικότητες πολλές στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν  αυτές οι προσωπικότητες ή όχι, το ζήτημα είναι αν μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν πάνω σε πρόσωπα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και έτσι να αποφευχθεί μια εκλογική διαδικασία που θα ανακόψει μια εθνική προσπάθεια η οποία πρέπει να φέρει αποτελέσματα.