Ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής, κος Βύρων Πολύδωρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς για τη στάση του για την προεδρική εκλογή

Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τίποτα δεν έχει αλλάξει, να φτάσουν πρώτα οι κυβερνώντες τους 179 βουλευτές, να φτάσουμε στο Μάρτιο, εγώ βλέπω εκλογές το Μάρτιο. Κακώς είναι θέμα συζητήσεως οι 180 βουλευτές, έχει συρρικνωθεί ο πολιτικός λόγος στη συλλογή των 180 ή στη συλλογή των 121 ενώ υπάρχουν τόσα θέματα εκκρεμή δραματικού χαρακτήρα.

Καλά είπε η κυβέρνηση ας φτάσουμε στο Φεβρουάριο και βλέπουμε πως θα είναι τα πράγματα. Μπορεί η κυβέρνηση να μην φτάσει στο Φεβρουάριο να πέσει και να σπάσει το πόδι της, μπορεί στο μεταξύ να έχει γίνει “ατύχημα” ενδοκυβερνητικό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Όλα αυτά τα ξέρει ο λαός, τα ξέρω και εγώ ως άνθρωπος της κοινής λογικής αλλά που σκέφτομαι, όχι να φτιάχνω  προοπτικές πως με συμφέρει και με κάτι άθλια κριτήρια εκτιμήσεως του πολιτικού μου συμφέροντος όπως κάνει ο κ. Θεοδωράκης. Μα δεν καταλαβαίνει ο κ. Θεοδωράκης ότι άμα μου υποδεικνύει ότι ξέρεις πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη πλειοψηφία ακριβώς επειδή το λέει ο κ. Θεοδωράκης εγώ θα πάω απέναντι.

Είναι διαλογική συζήτηση να έρθουν κηδεμόνες οι Θεοδωράκηδες και διάφοροι προφεσόροι! Ύστερα γιατί να πιέζεται ο Πολύδωρας, που λέει ο λόγος γιατί δεν με πιέζει κανένας και δεν μπορεί να με πιέσει κανένας, ας μαζέψουν τους 179 και ύστερα να ασκήσουν πίεση στον Πολύδωρα.

ΔΗΜ: Επειδή κυκλοφορώ στα νεοδημοκρατικά παρασκήνια μαθαίνω ότι ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις  προκειμένου να κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε με τον κ. Ν. Κακλαμάνη. Να σας φωνάξει στο σπίτι του στην Μουρούζη ...

Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:  Δεν το βλέπω πιθανό διότι δεν μιλάμε. Δεν το βλέπω πιθανό. 

ΔΗΜ.: Στην περίπτωση που θα γινόταν;

Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Κάτσε να γίνει και θα του τα πω.

Ερωτηθείς αν τον έχουν προσεγγίσει στελέχη της ΝΔ

Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτόκλητοι άνθρωποι εκτιμούν ότι είμαστε Δεξιοί και να πάμε να σμίξουμε. Και λέω εγώ δεν είμαι Δεξιός του Σαμαρά, εγώ είμαι της ΝΔ. Θέλετε να σας πω τις ιδεολογικές αρχές της ΝΔ για να δούμε αν αποκλίνουν ή όχι; Εγώ πίστευα σε μια ΝΔ την οποία οραματικά ή ιδεαλιστικά πιστεύω, η οποία είχε πίστη στην ιδέα του έθνους, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην ελεύθερη δημοκρατική οικονομία με κρατικό παρεμβατισμό σε δύο περιπτώσεις, τα ξεχάσαμε όλα. Όταν δεν μπορεί να κάνει μια μεγάλη επιχείρηση ένας ιδιώτης μπορεί να το αναλάβει το κράτος όπως έκανε τότε με τη ΔΕΗ το 1960. Και δεύτερον μπορεί να παρέμβει το κράτος  όταν δημιουργούνται καρτέλ και δεσπόζουσες ιδιότητες μιας οικονομικής μονάδος επάνω στην οικονομική ζωή μιας χώρας.  Επίσης πιστεύουμε στην Ευρώπη αλλά όχι στην Ευρώπη  των τοκογλύφων, μας έλιωσαν.  

Για το δίλημμα “ Σαμαράς ή ΣΥΡΙΖΑ”

Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει τρίλημμα με τον άγνωστο Χ. Πολύδωρας είναι; όποιος είναι αλλά δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι Σαμαράς. Για παράδειγμα, δεν θα ευλογήσω ποτέ τον ΕΝΦΙΑ, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις καθαριστριών με μηδέν  δημοσιονομικό όφελος, την υπερφορολόγηση των αδυνάτων και τη μη σύλληψη των σεσημασμένων φοροφυγάδων και φοροκλεπτών.

Δεν νοείται να μην έχουν τα Γυμνάσια έναν φιλόλογο στην τάξη να λειτουργήσει και να διδάξει δύο- τρία μαθήματα συναφή όπως γινόταν και παλιά. Δεν θα ευλογήσω εγώ τη διάλυση των νοσοκομείων.

Δεν είναι αυτό που εγώ θα υποστήριζα μια κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτό είναι το οριακό γιατί άμα μου πεις εγώ θα κανονίσω και το χρέος πάμε σε άλλη κατάσταση όπου εκεί έχουμε στρατηγικά λάθη. Θέλω να κρίνω, και όταν λέμε να κρίνω εννοώ όχι να επιβάλλω τη γνώμη μου αλλά δεν μπορεί να είμαι  κανένας Yes man της κακιάς ώρας.

Ερωτηθείς τι θα κάνει στο δίλημμα Σαμαράς ή ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο σπίτι του

Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν έχασε η Βενετιά βελόνι αν πάει ο Πολύδωρας σπίτι του γιατί  δεν είναι το κριτήριο του Πολύδωρα η καριέρα του. Βουλιάζει περισσότερο ο τόπος  με το να βλέπεις τους υπουργούς να κανονίζουν την εκλογή τους. Άθλια πράγματα! Δεν είναι παρακμή, είναι αρρώστια στο μυαλό. Αυτά είναι κατάπτωση.

Για τα ελληνοτουρκικά

Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εγώ δεν κοιμάμαι το βράδυ σκεπτόμενος τι κάνει το Μπαρμπαρός και δεν είδα μια διακοίνωση σαν εξώδικη δημόσια καταγγελία πρόσκληση διαμαρτυρία άρνηση που να λέει “αρνούμεθα, απορρίπτουμε, δεν αποτελεί τετελεσμένο ο Μπαρμπαρός στο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ”.  Η ενδοτικότητα είναι διαβατήριο να προελαύνει ο εχθρός.  Όσο πιο νωρίς τον σταματήσεις- πράγμα που δεν έχει γίνει και όχι με αποκλειστική ευθύνη αυτής της διετούς κυβέρνησης- τόσο πιο νωρίς σκορπάς την μπάλα της χιονοστιβάδας. Δεύτερον πρέπει να σημειώσουμε ότι η εθνική ισχύς είναι μετρήσιμο μέγεθος και φυσικά έχει να κάνει με την οικονομία, φυσικά έχει να κάνει με τις συμμαχίες, φυσικά έχει να κάνει με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας  αλλά έχει να κάνει και με το φρόνημα του λαού. Δηλαδή, δεν θα το διαλύουμε συνέχεια, θα είμαστε διχασμένοι πολυσπασμένοι εδώ πέρα και θα θέλουμε να παραστήσουμε την γραμμή αμύνης. Και είναι παράξενη και απαράδεκτη η στάση της Ευρώπης και της Αμερικής. 

Η σύγκρουση με την ΕΕ, την ευρωζώνη και με την Μέρκελ είναι αναπόφευκτη, ας ετοιμαστούμε σε μια βάση συνεννόησης πως θα το κοντράρουμε  όχι πως θα είναι οι μισοί ενιστάμενοι ακραίως  που δεν είναι, και οι άλλοι μισοί τα “καλά παιδιά” που με την βέργα η Μέρκελ μαζί με τον κ. Σόιμπλε  θα στέλνει κάθε φορά να κάνουμε τα μαθήματά μας. Δεν βλέπετε ότι έχει εκτροχιαστεί το τρένο!  

Σπαταλούν οι επικοινωνιακοί της κυβέρνησης λέξεις, μυαλό, ευρηματικότητα για να μου πουν τι θα είναι μετά την 1η Ιανουαρίου του '15 οι σχέσεις μας με την  Τρόικα. Θα είναι μια από τα ίδια και θα πανηγυρίζουν για έξοδο, μα δεν έχει κανένα νόημα και καταλαβαίνουμε ότι δεν βγαίνουμε.  Αντί να μετατεθεί η συζήτηση στο ποιο θα είναι το επιτόκιο  γιατί αν θα είναι το  επιτόκιο 1,5  και 2% όπως σήμερα και εμείς διαλέξουμε  τις αγορές και την ηρωική έξοδο  το 5 το  6 το 7% επιτόκιο οι άνθρωποι θα διαπράττουν τότε  εθνική προδοσία με οικονομικό αντικείμενο.

ΔΗΜ: Τότε τι να κάνουμε να παραμείνουμε στο μνημονιο;

Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Βεβαίως αν έχεις τόκο 1,5% αντί για 6% . Δηλαδή το μνημόνιο ούτως ή άλλως υπάρχει διότι είναι η γραμμή της αυστηράς επιτήρησης και τώρα βρήκανε και την ορολογία το νέο μνημόνιο  από 1/1/15 θα λέγεται “πιστωτική γραμμή με αυξημένες προϋποθέσεις”. Εγώ δεν θέλω να είμαι δεδομένος για κανέναν.