Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Βούτσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ ” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθεις ποιο είναι πιο εύκολο η διακυβέρνηση ή οι εκλογές

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες οι εκλογές πρέπει να γίνονται σε τακτά και αραιά διαστήματα. Το θέμα της διακυβέρνησης είναι πάρα πολύ δύσκολο ιδιαίτερα για εμάς που δεν είχαμε αυτή την εμπειρία και που θέλαμε και θέλουμε να τα αλλάξουμε και όλα αν είναι δυνατόν. Εξαιρετικά δύσκολο.

Με αφορμή  την φράση του πρωθυπουργού  «θέλω εντολή να κυβερνήσω για πρώτη φορά»

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Κυβερνούσαμε υπό περιορισμό για να είμαστε ειλικρινείς. Εγώ είχα το υπ. Εσωτερικών και ταυτόχρονα ήταν στο κέλυφος του υπουργείου άλλα τέσσερα υπουργεία.  Όταν δεν έχεις budget και ευχέρεια διότι  από την πρώτη στιγμή  ήμασταν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και ξύναμε τον πάτο για μισθούς και συντάξεις και όταν υπάρχει όλο αυτό το γενικότερο κλίμα της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε. Δηλαδή πρώτον μια διαχείριση των πραγμάτων σε χαμηλό επίπεδο, για τους πληθυσμούς, για τις κοινωνικά αδύναμες κατηγορίες κλπ και δεύτερον νομοθετικές ρυθμίσεις των οποίων όμως η άμεση εφαρμογή ή το μέλλον τους εξαρτιόνταν και πάλι από την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αυτά τα κάναμε, υπάρχει πλούσιο έργο απολογισμός, προγραμματισμός όλων των υπουργείων βεβαίως αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάναμε την πολιτική που θέλαμε με την ελάχιστη απλά γιατί δεν είχαμε budget. Εγώ δεν είχα να δώσω για τις θεομηνίες που συμβαίνανε άμεσα μια ανακούφιση και προσπαθούσαμε να βρούμε από αλλού. Αυτό εννοεί ο τέως πρωθυπουργός και το είπε πάρα πολύ ειλικρινά και ως προς αυτό αποτελεί ανακούφιση ότι τώρα η χώρα έχει συμφωνία. Δηλαδή θα μπορούμε να ξέρουμε τα οικονομικά μας, δεν θα υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη του τι θα γίνει με το μισθό αύριο, με την Λαγκάρντ μεθαύριο και τα λοιπά.

Για τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Αυτοί που τα έβαλαν τότε στην τράπεζα της Ελλάδος ήταν και είναι οι πιο εξασφαλισμένοι τώρα και παίρνουν το μεγαλύτερο επιτόκιο. Όσοι κάναν μια αντικυβερνητική προπαγάνδα σκληρή που έκανε ο κ. Πατούλης, σήμερα θα πρέπει να απολογούνται στους δημάρχους τους διότι εμείς είχαμε πει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν και δεν χρησιμοποιήθηκαν, ήταν η καβάτζα για να μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται την ανάγκη να πουν συγνώμη στους πολίτες για λάθη που έγιναν

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Μπορώ να καταλογίσω μια σειρά λάθος εκτιμήσεων σε όλα τα γενικά δηλαδή πως θα πάει η διαπραγμάτευση, τι συσχετισμός δυνάμεων υπήρχε στην Ευρώπη, ποιες κινήσεις θα έπρεπε να κάνουμε, το θέμα της χρηματοδότησης. Θα μπορούσαμε να μιλάμε πάρα πολύ για πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να είχανε πάει καλύτερα αλλά που δεν ήμασταν σε θέση ή που δεν μπορέσαμε εγκαίρως να δούμε την επικινδυνότητά τους κλπ αλλά ως προς συγκεκριμένες πλευρές της πολιτικής που ασκήσαμε εγώ δεν αισθάνομαι αυτή την ανάγκη.

Για παράδειγμα το προσφυγικό κύμα και ρεύμα το έβλεπε κανείς να έρχεται, το ξέραμε εξαρχής έχουν διαλυθεί τέσσερις χώρες και τις ροές δεν μπόρεσε κανείς και ποτέ στην πολύχρονη  ιστορία των πολιτισμών  να την σταματήσει.  Αυτή τη στιγμή είναι 4,5 εκατομμύρια που περιμένουν σε πέντε διαφορετικές χώρες στα παράλια.  Ή η Ευρώπη θα προχωρήσει όπως προχωράει τώρα τελευταία σε πολύ ριζικές και τολμηρές πολιτικές κυρίως για να σταματήσουν οι πόλεμοι, για να υπάρχουν αναπτυξιακές βοήθειες μέσα σε αυτές τις χώρες για να μην φεύγει ο κόσμος ή και να παίρνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί ή το μέλλον είναι σκοτεινό. Δηλαδή είναι ένα θέμα που έρχεται από το μέλλον αυτό, κανείς δεν θα μπορούσε να το σταματήσει. 

 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Αν εμείς ως κυβέρνηση, με ανοχή γειτόνων, δεν είχαμε ανοίξει και δεν είχε ανοίξει και από μόνη της γιατί οι ροές ανοίγουν μόνες τους δρόμο, για να φεύγει αυτός ο κόσμος μετά την ταυτοποίηση του που μόνο στην Ελλάδα γίνεται τόσο αυστηρή ταυτοποίηση προς τα απάνω το πρόβλημα θα ήταν τρομακτικό στη χώρα. Αντιμετωπίστηκε έτσι ως στρόφιγγα ασφαλείας άνοιξε προς τα εκεί, δεν είναι η λύση του προβλήματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμα, σχεδιασμένα, με διακρατικές συμφωνίες.

Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Ενώ υπάρχει απόλυτη συμφωνία στο ότι η χώρα δεν μπορεί να μπει σε συνθήκες νέων εκλογικών αναμετρήσεων γιατί έχουμε την ανακεφαλαίωση των τραπεζών που ξεκινάει τον Οκτώβρη και μια σειρά από άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα με τα οποία δεν μπορεί κανείς να παίζει. Από την άλλη θα ήταν άσχημο πολιτικά δηλαδή θα ήταν παθολογία της δημοκρατίας μας να χρειάζεται μια τερατώδης πλειοψηφία για να εφαρμοστούν ορισμένα πράγματα και μάλιστα ανάμεσα σε δυνάμεις που έχουνε διαφορετικά προγράμματα σε πάρα πολλά ζητήματα. 

Το 70 με 80% των πολιτικών που πρέπει να ασκηθούν από μια κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό είναι απεξαρτημένα από  αυτή τη συμφωνία. Αλλά και για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι σαφές ότι άλλοι αποδέχονται ασμένως ορισμένες της πλευρές που για μας είναι άκρως αρνητικές όπως για παράδειγμα τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων ενώ άλλοι όπως εμείς έλουε να μεγαλώσουμε τις ρωγμές και να βρούμε αντίμετρα για κοινωνικές πολιτικές και για αδύναμους και για άλλες κατηγορίες που θίγονται...

Ας λειτουργήσει η δημοκρατία, ο πρώτος με όσους συνεργαστεί και ο αντιπολιτευόμενος να έχει μια θετική στάση για ορισμένα ζητήματα που πράγματι έχουν υπογραφεί και συμφωνηθεί.

 

Με αφορμή δημοσίευμα ότι δεν πρόκειται οι δανειστές να δώσουν ελάφρυνση του χρέους εάν δεν εγκαθιδρυθεί στην χώρα μια κυβέρνηση πολιτικής σταθερότητας και οι οποίοι έχουν κατά νου το μεγάλο συνασπισμό

 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν μας λένε και τα ονόματα! Κάποιοι σπεύδουν να πουν ότι και η υπηρεσιακή είναι μια  καλή κυβέρνηση δεν την αφήνουμε κανα δυο χρόνια; Αυτά είναι επικοινωνιακά τρυκ… κανείς σοβαρός πολιτικός δεν θα χρεωνότανε να υποκαταστήσει την πολιτική τάξη και την δημοκρατία στη χώρα εισηγούμενος τέτοια πράγματα γιατί είναι μέρος της συμφωνίας ότι θα γίνει η συζήτηση για το χρέος. Και είναι υποχρεωμένοι διότι με τους αμερικάνους αυτή τη στιγμή γίνεται πάρα πολύ σκληρή σύγκρουση και με το ΔΝΤ και όχι μόνο για το ζήτημα τους χρέους και της αποκοπής του. Άρα αυτά από το ένα αυτί μου μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν.

 

ΔΗΜ.: Άρα αποκλείεται τη συνεργασία με τη ΝΔ;

 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Ναι απολύτως.

 

Ερωτηθείς αν θα συνεργαζόντουσαν με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ

 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Πιστεύω ότι θα υπάρχει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ από εκεί και πέρα ο λαός θα δώσει μέσα από την κάλπη αυτές τις τροχιοδρομικές βολές, τις ενδείξεις για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα αλλά αυτό θα το δούμε το ίδιο βράδυ των εκλογών.

Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα όσο και αν του είναι αντιφατικό , επώδυνο ή αντίθετο είναι σαφές όμως ότι εμείς δεν θα θέλαμε να υπάρχει μια συγκυβέρνηση με «παλαιά υλικά» και εκεί πέρα μέσα βάζουμε διάφορα κόμματα, πρόσωπα, πολιτικές. Είμαστε όμως ακόμα στην προεκλογική περίοδο, από εκεί και ύστερα είναι σαφές ότι για να υπάρξει κυβέρνηση αν χρειαστεί και δεν έχουμε αυτοδυναμία θα πρέπει να συζητήσουμε με αυτές τις δυνάμεις οι οποίες θα ήταν διατεθειμένες να συζητήσουν και να δούμε αν βρεθεί ή όχι λύση.   

 

Για την «επιθετικότητα» του κ. Λαφαζάνη και της κας Κωνσταντοπούλου

 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Θέλω να ξεχωρίσω τα δύο συμβάντα και πρόσωπα. Για μεν τον Παναγιώτη είναι σαφής και συνεπής το ότι διαχώρισε τη θέση του από το κόμμα ακριβώς διότι είχε εναλλακτική πρόταση σε σχέση με το εθνικό νόμισμα, σε σχέση με τις επιλογές που έπρεπε να γίνουν την κορυφαία στιγμή της διαπραγμάτευσης και έχει μείνει σε ένα πολιτικό πεδίο αντιπαράθεσης και ήταν πάντα έτσι. Εγώ το εκτιμώ.

Για την Ζωή θεωρώ ότι είναι ένα αυτοκαταστροφικό πολιτικό μοτίβο αυτό το οποίο χρησιμοποιεί τώρα, δεν θα ήθελα να κάνω κανένα άλλο σχολιασμό. Εκτιμώ απεριόριστα τις δυνατότητες, τις ικανότητές της μια νέα σύντροφος ήταν που έχει πολλές δυνατότητες προσφοράς και έχει ενδεχομένως στην Αριστερά, δεν θέλω να επιβαρύνω καθόλου του κλίμα αυτής της μετωπικής αντιπαράθεσης που επιλέγει να κάνει μέρα παρά μέρα με όλους τους κορυφαίους θεσμούς και μη της χώρας. Είναι ένα στυλ που το έχει επιλέξει, δεν το θεωρώ θετικό.