Η πρώην υπουργός, κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες»  με το  δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για την συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θα είμαι μάλλον στο Επικρατείας αλλά  δεν τα έχουμε κλείσει γιατί τώρα αυτό δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι στρατευόμαστε όλοι για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν ήμουν πάντα πολύ φαν της καθόδου.

ΔΗΜ: Υπήρχαν πληροφορίες που έλεγαν ότι το σκέφτεστε να κατεβείτε, υπάρχει περίπτωση να μην είστε στο Επικρατείας;

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι εντάξει, αφήστε το αύριο θα ξεκαθαριστεί.

Για την κριτική που δέχτηκε για το θέμα των μεταναστών και προσφύγων

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τραγική σύμπτωση από τις 27 που παραιτηθήκαμε και μέσα σε μια εβδομάδα ήρθαν στα νησιά, σπάσαν κάθε ρεκόρ, 51 χιλιάδες πρόσφυγες όταν επί των ημερών μας ερχόντουσαν σε όλα τα νησιά 12 χιλιάδες. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για να γίνονται αντικείμενο κριτικής και μάλιστα κακόπιστης διότι στην πολιτική μου ή μάλλον στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χρεώθηκε ότι εμείς ήμασταν υπεύθυνοι που έρχονταν οι πρόσφυγες στη χώρα μας διότι δήθεν κάναμε σήμα «ελάτε» λες και είχαμε πρόβλημα να μαζέψουμε εδώ τους πρόσφυγες και αυτό θα ήταν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια ανοησία πρωτοφανής!   Δεν ελέγχαμε λέει τα σύνορα. Ξέρετε με ποιο τρόπο γίνεται η είσοδος των προσφύγων, μόλις περνάνε στα ελληνικά σύνορα τρυπάνε τις βάρκες και πέφτουν στο νερό οπότε το Λιμενικό είναι υποχρεωμένο να κάνει διάσωση. Δεύτερον είπαν ότι τους έκανα νεύμα να έρθουν γιατί έκλεισα τα κέντρα κράτησης. Στα κέντρα κράτησης ως γνωστών απαγορεύεται να υπάρχουν πρόσφυγες γιατί τυγχάνουν ειδικής διεθνούς προστασίας και σε κάθε περίπτωση τα κέντρα κράτησης είναι μόνο 7.500 θέσεις και δεν θα μπορούσες να κάνεις τέτοια πολιτική ακόμα και αν το ήθελες όταν εδώ ο αριθμός ήταν όχι απλώς πολλαπλάσιος αλλά υπέρ πολλαπλάσιος.

Τελικά ήρθαν οι μέρες και οι ώρες που όλα αυτά διαψεύστηκαν από το ζωή διότι οι πρόσφυγες μετακινούνται με τρομερούς ρυθμούς και στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και να αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα που είναι οι αιτίες που αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους και ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες με τις συμβάσεις τους να υποδέχονται τον πρόσφυγα πολέμου να του παρέχουν προστασία και να μην του κλείνουν την πόρτα. 

 

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μας για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με διεθνείς συνθήκες, με ανθρώπινα δικαιώματα και με συνθήκες προστασίας δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν ποτέ. Δεν μπορούν να τύχουν σκοπιμότητας έναντι της νομιμότητας και για αυτό και η Ευρώπη χαιρέτισε την δική μας πολιτική σε όλα τα ευρωπαϊκά Φόρα που πήγαμε και αναπτύξαμε την πολιτική μας.

ΔΗΜ.: Θεωρείτε ότι ήταν σωστή κίνηση το να φτιαχτεί ένα μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ;

 

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πράγματι υπογράφτηκε αυτή η συμφωνία η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα που γνωρίζουμε ήταν ένα προϊόν πάρα πολύ μεγάλης πίεσης , πολλών εκβιασμών και αδιέξοδων που θα δημιουργούνταν στην χώρα μας με μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Δεν ήταν κάτι που το θέλαμε, δεν ήταν κάτι που το επιθυμούσαμε, ήταν κάτι που  υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε. Δεύτερον δεν θεωρώ ότι επειδή επικύρωσε αυτή τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε μια μέρα μνημονιακό κόμμα. Τα κόμματα έχουν ιστορία, έχουν ανθρώπους, έχουν ιδεολογία, έχουν αξίες και μέσα από τις αντιφάσεις τους διαμορφώνουν τις νέες τους ταυτότητες. Κατά συνέπεια αν πίστευα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει μνημονιακό κόμμα δεν θα ήμουν στα πλαίσια του. Τρίτον όπως ξέρετε από το 2009 που άρχισαν τα μνημόνια έχει καταρρεύσει όλο το πολιτικό σύστημα . Όλα τα κόμματα περνάνε βαθύτατη κρίση. Περνάνε αυτή την κρίση γιατί δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τις κοινωνικές δυνάμεις αφού είναι εναντίον των κοινωνικών δυνάμεων τα προγράμματα που υλοποιούν. Αυτό λοιπόν που είναι το στοίχημα σήμερα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτον να αποδείξει ότι παρά τη συμφωνία εκπροσωπεί τις κοινωνικές δυνάμεις που τον ψήφισαν με την ανάδειξη νέων ζητημάτων αντισταθμιστικών προς τα οδυνηρά μέτρα που περιέχει αυτή η συμφωνία και δεύτερον να αποδείξει ότι η δημοκρατία δεν είναι ασύμβατη με το μνημόνιο.

Ερωτηθείσα αν σκέφτηκε κάποια στιγμή να αποχωρήσει και να καταψηφίσει

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ:  Όχι ούτε μια στιγμή γιατί πάνω από το ότι είμαι ΣΥΡΙΖΑ, είμαι πολίτης αυτής της χώρας και δεν θέλω να τη δω να οπισθοχωρεί. Δεν θέλω να ξαναδώ τα κάγκελα στην πλατεία Συντάγματος να κρατάνε το φρούριο της Βουλής έναντι των ανθρώπων που διαμαρτύρονται, δεν θέλω να ξαναδώ μαύρο στην ΕΡΤ, δεν θέλω να δω τα ΜΑΤ να χτυπάνε τον όποιο διαμαρτύρεται και διεκδικεί. Για μένα η δημοκρατία είναι η ανάσα για μια κοινωνία και για αυτό διαφωνώ και με τις κυβερνήσεις εθνικής ενότητας.

ΔΗΜ: Τότε γιατί είστε σκεπτική να είστε στο Επικρατείας;

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί θεωρώ ότι εφόσον υπάρχουν άλλοι που διεκδικούν να είναι δεν μ’ ενδιαφέρει να είμαι

Για τις κυβερνήσεις εθνικής ενότητας

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Λένε όλοι ότι είναι καλό, καλό για ποιον; Για το σύστημα, για τους ευρωπαίους που ήδη είπαν ότι αυτό επιθυμούν;  Για το λαό δεν φτιάχνουμε ότι φτιάχνουμε ; Τις κυβερνήσεις για ποιον τις κάνουμε ; Αυτή η καταθλιπτική μονοτονία, η καταθλιπτική ομοφωνία τον λαό σε τι θα τον βοηθήσει; Πάνω από όλα η πολιτική είναι εκπροσώπηση, είναι κοινωνικός ανταγωνισμός , είναι πολιτικός ανταγωνισμός, είναι διαφορετικά συμφέροντα. Αν όλοι μπουν σε μια κυβέρνηση ποιος θα εκπροσωπεί τους αδύνατους, τους αδικημένους, τους διαμαρτυρόμενους;