Ο υποψήφιος  βουλευτής της ΝΔ, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες»  με το  δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη ότι στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει να κάνουν κυβέρνηση θα αποσυρθεί από το δικαίωμα της πρωθυπουργίας

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εγώ το διαβάζω όλο αυτό ως μια ένταση, υπογράμμιση και έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και ευρύτερες δυνατές συνεργασίες σε μια δύσκολη στιγμή για τον τόπο. Αλλά θεωρώ από την άλλη μεριά ότι αυτή η θέση της ΝΔ θέτει ζητήματα πια προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το ποια είναι η στάση του, ως προς το τι ευθύνη κρατάει, αν αναλαμβάνει τη δική του ευθύνη.

Ο Μεϊμαράκης λέει «την ευθύνη μου εγώ  την αναλαμβάνω για να δούμε εσύ αναλαμβάνεις τη δική σου;» Το νόημα που λέει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι  για να δούμε εσύ την ευθύνη σου την παίρνεις; Μας τα έκανες έτσι όπως μας τα έκανες, μας φέσωσες όπως μας  φέσωσες τώρα έρχεσαι και μας λες ότι δεν συνεργάζεσαι κιόλας, για να δούμε μέχρι το τέλος δεν συνεργάζεσαι; Δηλαδή ουσιαστικά επιμένεις σε μια επιλογή στην οποία εσύ τραβάς την ουρά σου απέξω, τα έχεις κάνει όπως τα έχεις κάνει και μας φωνάζεις να διαχειριστούμε τη μαντάρα που έχεις φτιάξει; Εσύ που θα είσαι σε αυτή την ιστορία, απέναντι και θα πετάς πέτρες; Θα παριστάνεις την αντιπολίτευση; Αυτό είναι νομίζω το πνεύμα.

Αυτό αναδεικνύει την δική του ανευθυνότητα, αναδεικνύει το γεγονός ότι μέχρι τελευταία στιγμή ότι και να του πεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αναλάβει ευθύνη για τα δικά του πεπραγμένα. Το ενδιαφέρον εδώ δεν είναι η πρόταση Μεϊμαράκη, το μείζον είναι η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με αφορμή τη δήλωση του κ.Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό το είπε σε σχέση με το μεταναστευτικό, εντυπωσιακό το βρίσκω. Είναι και καινοφανές διότι όχι απλώς υπάρχουν θαλάσσια σύνορα γίνεται και το ζήτημα των ζωνών αυτών και ειδικά της ΑΟΖ που προφανώς είναι συνδεμένο με τα σύνορα, με την υφαλοκρηπίδα, προφανώς είναι συνδεδεμένο με την κυριαρχία πάνω στο θαλάσσιο χώρο και όπως αντιλαμβάνεστε γίνεται μεγάλη «σφαγή» και αποτελεί πολύ μεγάλο αντικείμενο συζητήσεως μεταξύ των κρατών.

…Είναι  προφανέστατο ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, νομίζω πως αυτό υλοποιεί την αριστερίστικη φαντασίωση του κ.Τσίπρα.

1 Ένας κόσμος χωρίς σύνορα όπου όλοι διακινούνται ελεύθερα και όπου όλοι πηγαίνουν ελεύθερα όπου θέλει το οποίο δυστυχώς εφαρμόστηκε ως μεταναστευτική πολιτική. Αυτή ήταν η πολιτική του κ. Τσίπρα στο μεταναστευτικό, ήταν όσοι θέλετε να έρθετε παρακαλώ ελάτε και μάλιστα εμείς θα σας χορηγήσουμε τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάτε όπου θέλετε.

Αυτό που έχει δημιουργήσει την μεγάλη μεταναστευτική πίεση είναι ακριβώς αυτή η αντίληψη η οποία έχει ο κ.Τσίπρας και την υλοποίησε αυτή του την αντίληψη με μεγάλη επιτυχία η κα Χριστοδουλοπούλου.

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Πίεση  μεταναστευτική από την Συρία δεν ξεκίνησε τον Ιανουάριο, το πρόβλημα το μεταναστευτικό δεν είναι του Ιανουαρίου που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας. Ο πόλεμος στην Συρία διεξάγεται εδώ και τέσσερα χρόνια, ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της προσφυγικής πίεσης έχει δεχτεί η Τουρκία η οποία έχει χρηματοδοτηθεί και πλουσιοπάροχα για την διαχείριση αυτού του προβλήματος του προσφυγικού  και αυτή τη στιγμή μετετράπη σε πρόβλημα Ευρωπαϊκό γιατί αντί να ακολουθηθεί η ορθολογική μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα δηλαδή αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας σε αυτούς που πρέπει , προστασία των δικαιωμάτων σε αυτούς που πρέπει όχι όμως μαζική και γενική προσέγγιση και μεταξύ προσφύγων και παρανόμων μεταναστών εξομοίωση τους. Αυτό έχει κάνει ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή, κυρίως δε δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Εκεί δρα ο πιο σκληρός τζιχαντιστικός στρατός , ποιος σας λέει ότι ανάμεσα σε αυτούς που είναι πρόσφυγες ένα κομμάτι δεν έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!

 

ΔΗΜ: Τι θα κάνει η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση, θα ξαναδούμε δομές τύπου Αμυγδαλέζας;

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό που έκανε βεβαίως.  Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι έρχονται, βεβαίως οι άνθρωποι εκείνη τη στιγμή που έρχονται δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν είναι παράνομοι μετανάστες ή αν είναι πρόσφυγες. Δεν το ξέρουμε είναι άνθρωποι που έρχονται. Έχουμε μια υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που έρχονται ταλαιπωρημένοι να παράσχουμε τις άμεσες βοήθειές μας σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να το κάνουμε, θέλουμε λοιπόν μια βασική πρώτη δομή, αυτή υπήρχε. Δεύτερον πρέπει τώρα να αποφασίσουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματά τους δηλαδή έρχονται και λένε «είμαι πρόσφυγας» αυτό θέλει έρευνα. Για να αποκτήσει κάποιος το στάτους του πρόσφυγα δεν χορηγείται αυτό μαζικά. Πρέπει να το εξετάσεις …

 

ΔΗΜ: Άρα λέτε  θα έχετε πάλι δομές σαν την Αμυγδαλέζα

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Για να διεκπεραιωθεί αυτό και δεν είναι δομές κράτησης. Βεβαίως και μπορεί να φύγει κάποιος, με το που θα δηλώσει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, ότι πατρίδα του είναι η Σομαλία παίρνει εισιτήριο και φεύγει. Τι κράτηση είναι αυτή; Ελεύθερος στην Ελλάδα ως παράνομος μετανάστης δεν μπορεί να είναι.

Έχουμε μια εμπειρία του πως λειτουργούσε το σύστημα πριν και το πως εξελίχθηκε το σύστημα επί ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μια ευταξία πριν, λειτουργούσαν τα πράγματα χωρίς να έχουμε παραβιάσεις  ανθρωπίνων δικαιωμάτων.