Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ ” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς γιατί να ψηφίσει κάποιος το ΣΥΡΙΖΑ

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν δέχομαι ότι είπαμε ψέματα στον ελληνικό λαό. Μπορεί όντως κάποιες από τις προγραμματικές μας θέσεις να μην υλοποιήθηκαν αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη δύο πράγματα. Πρώτον ο χρόνος διακυβέρνησης ήταν μόνο επτά μήνες, οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέσα σε επτά μήνες ενδεχομένως δεν είχαν μάθει οι υπουργοί ακόμα τα υπουργεία τους. Μέσα σε επτά μήνες όμως καταφέραμε και εφαρμόσαμε μια σειρά  από πολιτικές τις οποίες είχαμε εξαγγείλει οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές για να δώσουν και το στίγμα και την κατεύθυνση και να αποτελέσουν στην ουσία τροχιοδοτική βολή για το τι θα έκανε η κυβέρνηση αν είχε μεγαλύτερο χρόνο θητεία. Ακούσατε και τον κ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη που αναφέρθηκε σε τι έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα…

Για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Εφαρμόσαμε ένα κομμάτι του προγράμματος. Δεν νοιώθουμε ικανοποιημένοι σχετικά με το βαθμό υλοποίησης του προγράμματος Θεσσαλονίκης και σας ζητάω από τη μια να λάβετε υπόψη το στενό χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης, από την άλλη τις εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες αλλά ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες αυτό που πραγματικά θα υπερασπιστώ, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση άφησε ένα έργο στο επίπεδο της διακυβέρνησης και στο επίπεδο της ικανοποιήσης χρόνιων προβλημάτων που υπήρχαν είτε σχετικά με την υπερχρέωση προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς είτε σχετικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είτε με τη λειτουργία του δημοσίου είτε σχετικά με την πρόσβαση των ανασφάλιστων και των ανέργων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μια σειρά από άλλες πολιτικές τις οποίες εφαρμόσαμε.

Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση τουλάχιστον βάλαμε τα θεμέλια για την επόμενη μέρα. Τα θεμέλια για την επόμενη μέρα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν είχε βγει κυβέρνηση ο κ.Σαμαράς και είχε κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που θα έκλεινε την 5η αξιολόγηση όπως θα του ζητούσαν. Εάν δηλαδή για παράδειγμα το 2015 θα έπρεπε να κλείσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3% κάτι που θα σήμαινε δημοσιονομική προσαρμογή πάνω από 5 δις μόνο μέσα σε ένα χρόνο. Τη στιγμή που με το τρίτο μνημόνιο απαιτείται δημοσιονομική προσαρμογή από σήμερα και για τα επόμενα τρία χρόνια περίπου 9,9 δις. Εμείς μπορέσαμε και ανοίξαμε το ζήτημα του χρέους αυτό που έλεγε η ΝΔ ότι είναι βιώσιμο.

 

Ερωτηθείς για ποιο λόγο αρνούνται την  πρόσκληση από τον κ. Μεϊμαράκη για μετεκλογική συνεργασία

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Καταρχήν αυτό αποδεικνύει και το κατά πόσο θέλει να κυβερνήσει και ο κ. Μεϊμαράκης προσωπικά, δείχνει ότι και ο ίδιος προσωπικά ενδεχομένως να μην επιθυμεί τόσο πολύ να εμπλακεί με την πρωθυπουργία της χώρας.

Η διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται πρόγραμμα για να απαντήσει στα ανοιχτά ζητήματα της επόμενης μέρας που είναι πολλά. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ξέρετε ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τα κόκκινα δάνεια από την ΝΔ. Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα που δώσαμε σκληρή μάχη για να μην περάσει η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπάρχει το ασφαλιστικό, υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το παραγωγικό μοντέλο και την ανάπτυξη.  Και όλα αυτά χωρίς να βάλω μέσα στην αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς όπου το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη και το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ είναι αυτό το οποίο πρωτοστάτησε στην οικοδόμηση αυτού του πελατειακού κράτους και το οποίο είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες τομές που χρειάζονται στην δημόσια διοίκηση και στην αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Όταν ακούμε για παράδειγμα την κα Βούλτεψη να βγαίνει και να λέει ότι δεν χρειάζονται άδειες για τις τηλεοπτικές συχνότητες γιατί πλέον είμαστε στην ψηφιακή εποχή… Αυτό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, είναι ένα από τα πολλά θέματα.

 

Με αφορμή τα δημοσιεύματα  ότι οι ευρωπαίοι  θέλουν μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Οι διαρροές μέσα από τις δικές μας πηγές δεν επιβεβαιώνονται. Δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τέτοιου τύπου διαρροές και δεν ξέρω από πού βγήκαν. Βέβαια είναι αξιόπιστες οι εφημερίδες και θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος σκοπός πίσω από αυτά τα ρεπορτάζ αλλά  δεν μας έχει τεθεί από πουθενά το ζήτημα του μεγάλου συνασπισμού. Επομένως  εγώ νομίζω ότι προσπαθούμε να κάνουμε έναν πολιτικό διάλογο πριν από τις εκλογές που δεν πιάνουμε στην πράξη τα πραγματικά διακυβεύματα. Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει ο δημόσιος διάλογος είναι να φτιάξουμε ένα κολάζ την επόμενη μέρα.

Κατά την άποψή μου υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και συγκεκριμένοι κύκλοι που δεν θέλουν μια κυβέρνηση με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν μέσα και την ΝΔ για να είναι ο τοποτηρητής της διαπλοκής, να είναι ο τοποτηρητής της ρύθμισης των συμφερόντων των ημετέρων και να μην αφήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τις πραγματικά βαθιές τομές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.

 

Ερωτηθεις αν είναι το ίδιο ο κ. Μεϊμαράκης με τον κ. Σαμαρά

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Σαφώς έχει διαφορετικό πολιτικό λόγο ο κ. Μεϊμαράκης δεν παύει όμως να είναι ένα κόμμα στο οποίο υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων οι οποίοι σε επίπεδο πολιτικού λόγου, πολιτικού προγράμματος είναι κοντά σε αυτά που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπερασπιζόταν η ΝΔ. Αλλά και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης όταν ακούω στην συνέντευξή του ότι αυτό που πρέπει να κάνει η εκτελεστική εξουσία, για να αντιμετωπίσει ζητήματα τύπου λίστας Λαγκάρντ, είναι να κάνει την ευχή της ώστε η Δικαιοσύνη να προχωράει και η δικαστική εξουσία να προχωράει στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων δεν μου δείχνει ότι υπάρχει μια προοπτική να κάνει τις πραγματικές τομές και τις πραγματικές συγκρούσεις ο κ. Μεϊμαράκης. Ανεξάρτητα αν είναι κάτι άλλο από τον κ. Σαμαρά ανεξάρτητα αν είναι και πιο συμπαθής ο πολιτικός του λόγος.

 

Ερωτηθείς αν είναι δυνητικά κυβερνητικοί εταίροι την επόμενης μέρας το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Για μας υπάρχει ένα μεθοδολογικό ζήτημα όσον αφορά τις συνεργασίες ότι πρώτα από όλα εμείς θέλουμε να προκύψει σταθερή κυβέρνηση επομένως δεν θέλουμε να ξαναπάμε σε εκλογές. Για να υπάρξει όμως ισχυρή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι κυβέρνηση η οποία να έχει συνοχή προγραμματική, να μοιράζεται τις ίδιες αντιλήψεις στα βασικά ζητήματα τα ανοιχτά και να μπορεί να συνυπάρξει.

Ο κ.Τσίπρας αυτό που είπε για το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι στην ουσία μπορεί να προσπαθούν να επιδείξουν ότι είναι εκσυγχρονισμένα κόμματα με εκσυγχρονισμένο πολιτικό λόγο στην ουσία όμως είναι το παλιό γιατί εκφράζουν πολιτικές οι οποίες έχουν έρθει σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά έχουν εξυπηρετήσει και την διαπλοκή, έχουν θρέψει και την διαφθορά. Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι μπορεί προσωπικά την κα Γεννηματά να μην την κατατάσσει σε αυτό το πολιτικό προσωπικό δεν παύει όμως το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί ένα κόμμα βεβαρημένο.

Για εμάς το σημαντικό είναι να μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη θα δίνουμε μια πολύ σκληρή μάχη έτσι ώστε να πάρει την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη διαφορά και με μεγαλύτερα ποσοστά. Το τι θα επιλέξει ο ελληνικός λαός θα είναι αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την επόμενη μέρα. Επομένως ας δώσουμε όλοι τη μάχη με βάση τα προγράμματά μας μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη και αν αποφασίσει ο ελληνικός λαός ότι δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμο τότε θα ανοίξει μια άλλη κουβέντα την επόμενη μέρα.