Ο Πρόεδρος των Σωφρονιστικών υπαλλήλων Κορυδαλλού, κος Μάριος Οικονομάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το νοσοκομείο των φυλακών

"Βιώνουμε την εγκατάλειψη. Η μετακίνηση των οροθετικών κρατουμένων γιατί από εκεί ξεκίνησε και ο κορεσμός του νοσοκομείου όχι ότι είχε τις δομές, είχε εγκαταλειφθεί όπως όλες οι φυλακές έχουν εγκαταλειφθεί. Η μετακίνηση των οροθετικών κρατουμένων ήταν να γίνει πριν τρία χρόνια. Δυστυχώς, όλη αυτή η μείξη οροθετικών, φυματικών, καρκινοπαθών είναι γεγονός ότι κάνει μια κατάσταση σίγουρα δραματική.

Πρέπει να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο είναι για 70 με 80 άτομα και μόνο οι οροθετικοί είναι 120. Συνολικά οι κρατούμενοι είναι πάνω από 200. Είναι κίνδυνος θάνατος ειδικά για τους οροθετικούς κρατουμένους τα κρούσματα φυματίωσης ισοδυναμούν με θάνατο.

Οι εργαζόμενοι στις περισσότερες φυλακές με πρωτοβουλία δικιά τους κάνανε φυματικούς ελέγχους και είχανε μολυνθεί υπάλληλοι απλά δεν νόσησαν. Δεν είναι μόνο η φυματίωση είναι και τα λιμώδη νοσήματα, είχαμε και το περιστατικό του συναδέλφου μας  παθών εν υπηρεσία και οι εδώ γιατροί προτείνουν  συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή η επιτροπή φαρμάκων του εξωτερικού αρνείται να του δώσει τα φάρμακα λόγω κόστους. Δυστυχώς κάνουμε ρεφενέ για να μαζέψουμε το ποσό, περιμένουμε την αντίδραση του υπουργείου, μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει κανείς".

Για τις φυλακές

"Δεν μας ακούει κανείς αλλά πρέπει να καταλάβει και ο πολίτης ότι οι φυλακές δεν είναι κάτι μόνιμο για τον κρατούμενο και ο κρατούμενος επιστρέφει στην κοινωνία δεν είναι κρεματόρια ούτε πρέπει να γίνουν κρεματόρια οι φυλακές . Δεν βάζουμε τον άνθρωπο μέσα για να γίνει ζώο και να βγει με χίλιες δύο παθήσεις και σε έξαλλη και άγρια κατάσταση. Υποτίθεται ότι πρέπει να έχεις ένα σύστημα να τον φυλακίσεις και να βγει να μπορέσεις να τον επανεντάξεις στην κοινωνία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει ούτε επανένταξη ούτε τίποτα. Υπάρχει ένα υποτυπώδες σύστημα κράτησης και όχι σωφρονιστικό σύστημα αυτή τη στιγμή".