Ο  υπουργός Δικαιοσύνης , κος Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Οι προβοκάτορες» με τους δημοσιογράφους Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Κοτταρίδη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για το κλίμα που υπάρχει στο χώρο της Δικαιοσύνης

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα θα ήταν πολύ προτιμότερο για τη Δικαιοσύνη να λειτούργει μέσα σε ένα κλίμα ησυχίας και ηρεμίας, αυτό θα βοηθούσε πολύ το έργο της. Δυστυχώς πολλές φορές υπάρχουν και αντιξοότητες και οφείλει να λειτούργει ακόμη και παρ’ όλες αυτές. Οπωσδήποτε θα προτιμούσα η προσοχή να είναι συγκεντρωμένη στα μεγάλα θέματα της Δικαιοσύνης και όχι σε πρόσκαιρες προστριβές οι οποίες μπορεί να υπάρχουν, θα προτιμούσα να είναι συγκεντρωμένη η προσοχή σε διαδικασίες, σε δομές και όχι σε πρόσωπα αλλά και έτσι προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα.

Για την αντιπαράθεσή του με το ΠΟΤΑΜΙ για το θέμα Ντογιάκου

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν η κατηγορία δεν είναι πρωτόγνωρη, είναι κάτι το οποίο πολύ συχνά γίνεται λόγος για παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας εδώ απέχει από το να αναμιγνύεται στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ουδέποτε πίεσε για τη μια ή για την άλλη κατεύθυνση, όχι μόνο δεν πίεσε που αυτό έτσι κι αλλιώς δεν θα γινόταν, αλλά προσωπικά έχω αποφύγει κάθε διατύπωση, ακόμα και εκεί που έχω νομική άποψη, κάθε διατύπωση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει εκκρεμείς υποθέσεις προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση. Γι’ αυτό και θεωρώ τελείως άδικο να γίνεται λόγος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το ίδιο το σύνταγμα το οποίο ως κανόνα θέτει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την μη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις. Προβλέπει εξαιρέσεις διότι η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δηλαδή η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία στην ουσία είναι τρεις πτυχές του ίδιου οργανισμού, της πολιτείας, δεν μπορεί να είναι απολύτως ξένες. Ένας βαθμός συνεργασίας είναι απολύτως αναγκαίος. Ως εκ τούτου προβλέπει σε ειδικές περιπτώσεις κάποιες αρμοδιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν την απονομή της Δικαιοσύνης. Αυτές κυρίως, υπάρχουν και δευτερεύουσες αλλά οι κύριες είναι η συμμέτοχη της κυβέρνησης με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης στις κρίσεις των ανώτατων δικαστών και επίσης μια συμμέτοχη στην πειθαρχική εξουσία. Αυτές τις εξαιρέσεις τις προβλέπει η νομοθεσία, τις προβλέπει το σύνταγμα και είναι καθήκον μου να τις υπηρετώ.

 

Ερωτηθείς για την αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο ότι η κάθαρση έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και για την κωλυσιεργία σε ότι αφορά τα θέματα της απονομής Δικαιοσύνης

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν όλοι οι πολίτες παρακολουθούν ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολλές ποινικές διώξεις για σοβαρές οικονομικές υποθέσεις. Δεν έχουνε φτάσει πολλές από αυτές στο ακροατήριο, κάποιες έφτασαν, πολλές δεν έχουνε φτάσει και αυτό οφείλεται σε μια βραδύτητα λειτουργίας της Δικαιοσύνης η οποία είναι πραγματικά ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι το κυριότερο πρόβλημα που έχει η Δικαιοσύνη, και το οποίο με πολύ δυσκολία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Και λέω δυσκολία διότι ο κύριος λόγος που καθυστερούν οι ποινικές υποθέσεις είναι η ανεπάρκεια των ανθρώπινων υποδομών, δηλαδή οι ελλείψεις γραμματέων, διοικητικού προσωπικού και δικαστών, και αυτές δεν μπορούμε να τις καλύψουμε εν μέσω οικονομικής κρίσης με ταχύτητα. Κάνουμε όμως ότι μπορούμε και οδηγούμαστε σε μια επιτάχυνση, γι’ αυτό και αρκετές υποθέσεις πια, οικονομικές, έχουνε αρχίσει να προχωρούσε και να φτάνουν κοντά στο στάδιο της εκδίκασης ή να εκδικάζονται. Επειδή ο πολίτης βεβαίως παραπονιέται για το γεγονός ότι ο ίδιος με συνθήκες κρίσης και φτώχειας  πιέζεται ενώ βλέπει ότι άλλοι δεν πιέζονται, εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι αρχίζουν και οι άλλοι να πιέζονται πλέον, πρώτον. Και δεύτερον, ότι έχουμε φροντίσει πάντως ως κυβέρνηση ο πολίτης για τις μικροπαραβάσεις οι οποίες οφείλονται στην ανέχεια, στην φτώχεια για την όποια ενδεχομένως δεν έχει ευθύνη γιατί του ήρθε ξαφνικά η ανεργία, να αντιμετωπίζεται για ηπιότητα.

Και θέλω να θυμίσω εδώ την μεταρρύθμιση του φορολογικού δικαίου η οποία πλέον καθιστά αξιόποινη μόνο την φοροδιαφυγή εκείνη που αφορά μεγάλα ποσά, ενώ τα μικρά ποσά φοροδιαφυγής πια αντιμετωπίζουν βεβαία  τα διοικητικά μέτρα, βεβαίως την προσπάθεια της πολιτείας να εισπράξει τους φόρους αλλά χωρίς ποινικές κυρώσεις για τα μικρά ποσά.

 

Για την αναβολή της συζήτησης για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Οπωσδήποτε θα προτιμούσα η δίκη να είχε διεξαχθεί αλλά το τι συμβαίνει σε μια περίπτωση ματαίωσης μιας δικασίμου δεν είναι κάτι το οποίο είναι σκοτεινό ή αόριστο, η δικονομία προβλέπει την επανεισαγωγή  της δίκης και αυτή οπωσδήποτε θα προχωρήσει.

 

Ερωτηθείς αν προχωράει η υπόθεση της  Siemens

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι από όσο γνωρίζω τέλειωσε το υπουργείο Εξωτερικών την μετάφραση. Ήταν ένα έργο τεράστιο βεβαία η μετάφραση ενός υλικού πολλών σελίδων, είναι 4.500 σελίδες που έπρεπε να μεταφραστούν και μάλιστα σε πάνω από μια γλώσσες, και αυτό προχώρησε ώστε η δίκη να μπορεί πλέον να διεξαχθεί.

 

Ερωτηθείς τι εννοούσε με τη φράση του ότι «ισχυρά συμφέροντα θέλουν να φύγει η κυβέρνηση»

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μια κοινοτοπία είπα. Ασφαλώς όποτε μια κυβέρνηση θίγει κάποια συμφέροντα, και συμφέροντα υπάρχουν, και δομημένα συμφέροντα υπάρχουνε, χώροι που  μπορεί να εξυπηρετούνται από την μια ή τη δεύτερη πολιτική. Υπάρχουν χώροι οι οποίοι δεν θέλουν, για παράδειγμα, τον έλεγχο της ασυδοσίας που μπορεί να έχει την οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οπωσδήποτε όποιοι πιέζονται από μια κυβέρνηση θέλουν αυτή να αλλάξει και αυτό συμβαίνει οπωσδήποτε και τώρα.

 

ΔΗΜ.: Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Δικαιοσύνη;

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, καθημερινώς παρακολουθώ τον Τύπο και βλέπω πως υπερπροβάλλονται ορισμένα θέματα δυσλειτουργίας της Δικαιοσύνης και πολύ λιγότερο προβάλλεται το γεγονός ότι τόσοι δικαστές ευσυνείδητα ασκούν το έργο τους, ότι κάνει ότι μπορεί η Δικαιοσύνη στην πλειονότητα των υποθέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε μια υπερπροβολή προβλημάτων και μια αποσιώπηση ενός πολύ θετικού έργου που εν τω μεταξύ προχωρεί και μάλιστα με συνθήκες οικονομικής δυσκολίας.

Η κριτική είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη, αυτό που είναι  το κατώφλι    που δεν πρέπει να ξεπερνιέται, είναι η διαστρέβλωση της ίδιας της είδησης ως γεγονότος. Δηλαδή αυτό προκύπτει σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκύπτει και καλόπιστα, αλλά προκύπτει όταν δημοσιεύεται μια είδηση χωρίς καμία διασταύρωση.

 

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι δεν έχει καλές σχέσεις με τον κ. Παπαγγελόπουλο

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει, οπωσδήποτε δεν ισχύει.