Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κος Γιώργος Καλαντζής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες του κ. Καρατζαφέρη

Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Είναι μια υπόθεση που αφορά το 2007 και το 2008, η εισαγγελική παραγγελία μας ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα εγώ πιστεύω ότι την επόμενη Τρίτη-Τετάρτη θα έχουμε συνεδρίαση της επιτροπής που μαζί με τα άλλα δύο θέματα που έχουμε θα έρθει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που διενεργούν τον έλεγχο στο αν είναι αυτά τα οποία ζητάει ο Εισαγγελέας να διαπιστώσουμε έτσι ή αλλιώς.

Θα έρθει στην επιτροπή το πόρισμα που θα λέει αν οι offshore έχουν δηλωθεί, αν στις offshore έχουν δηλωθεί τα κτήρια, τα χρήματα και αν μας πουν ότι αυτά έχουν δηλωθεί καλώς, καλώς από εμάς η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται, αν όμως δεν έχουν δηλωθεί καταλαβαίνετε ότι παίρνουν το δρόμο τους. 

ΔΗΜ.: Βουλευτής μπορεί να διαθέτει offshore εταιρείες;

Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Μετά το 2010 όχι.

ΔΗΜ.: Είχε γίνει πρόσφατα και ένας έλεγχος συνολικός για τους πολιτικούς.

Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουμε μια εκκρεμότητα γύρω στις 20-22 περιπτώσεων.

ΔΗΜ.: Εκεί πάντως δεν είχε φανεί ότι ο κ. Καρατζαφέρης  έχει offshore εταιρεία στο πόθεν έσχες

Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Αυτοί που ελέγχονται είναι οι διατελέσαντες πρώην υπουργοί. Αλλά το αργότερο Τρίτη, Τετάρτη θα έχουμε τελειώσει. Εμείς θα διαπιστώσουμε αν έχουν δηλωθεί ή όχι, αν είναι καταγραμμένα στο πόθεν έσχες. Τα υπόλοιπα αν τα χρήματα είναι νόμιμα ή δεν είναι νόμιμα αυτά δεν είναι δικιά μας δουλειά.

Ερωτηθείς αν τα όσα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες με τις ρυθμίσεις, με τους μισθούς των ένστολων παραπέμπουν σε εκλογικό σκηνικό

Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Εκλογές δεν γίνονται γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ορισμένα μέτρα δηλαδή φθηνό πετρέλαιο για πρώτη φορά από το 2005 για μεγάλη κατηγορία πολιτών, έχουμε τις ρυθμίσεις στις υποχρεώσεις μας και στα χρέη μας στην εφορία, στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Έχει κατατεθεί η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια και για την αποκατάσταση μέρους των αδικιών. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται δεν είναι γιατί πάμε σε εκλογές. Είναι αυτό που φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό θέλει εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λογικά πολιτικά δεν θα έπρεπε να βιάζεται υπό την έννοια ότι αν γίνουν εκλογές με τη δυναμική που έχει το '16  καλύτερα να περιμένει και ένα χρόνο ακόμα, να φτιάξουμε εμείς όλα αυτά τα δύσκολα και να έρθει και να τα βρει έτοιμα. Βιάζεται κατά την άποψή μου και σωστά για αυτόν πολιτικά, εγώ διαφωνώ γιατί δεν κάνει καλό για την Ελλάδα αλλά πολιτικά σωστά το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτόν. Λέει λοιπόν ότι ο χρόνος ο πολιτικός εμένα ως ΣΥΡΙΖΑ δεν με βοηθάει άρα λοιπόν πρέπει να πάμε σε εκλογές.

Είδατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις ρυθμίσεις δεν τις ψήφισε, θα περιμένω και αύριο να δω τι θα κάνει με τα κόκκινα δάνεια και την τροπολογία για την αποκατάσταση αδικιών στους ένστολους και στους δικαστικούς.

Όλα αυτά δείχνουν αμηχανία από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ υπό την έννοια ότι ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ του και αν αποδώσουν δηλαδή αν με το καλό ολοκληρώσουμε και τη συμφωνία με την Τρόικα και η οποία συμφωνία πραγματικά είναι προς την κατεύθυνση την οποία λέει η κυβέρνηση και δεν έχω λόγο να μην το δέχομαι ότι δεν θα έχουμε άλλο μνημόνιο, ότι αυτό που θα έρθει θα είναι δέσμευσή μας για μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουμε κάνει χωρίς να το υπογράψουμε αυτό, τότε τι έχει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα βρεθεί στη γωνία και θυμηθείτε αν εκλεγεί με το καλό πρόεδρος, που νομίζω ότι καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού λέει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές λόγω της εκλογής Προέδρου.      

Ας βγάλουμε πρόεδρο κοινή συναινέση και ας περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά βιάζεται γιατί τέτοια μέτρα σαν και αυτά που είδατε και θα φανεί αν η ανάπτυξη πλησιάσει το 3% ή το περάσει του χρόνου, αυτά είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι.  

Με αφορμή την πρόταση του κ. Κουβέλη να γίνει μια συζήτηση στη Βουλή για να υπάρξει εθνική συνεννόηση για το χρέος

Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Καλό είναι προτού γίνει αυτό να μας πει πάνω σε ποια σημεία έχει θέση συμπόρευσης με την κυβέρνηση. Ας καταθέσει την πρότασή του και ας  έρθει μετά να συζητήσουμε και στη Βουλή. Αλλά ας έχουμε και την πρότασή του γιατί δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή μόνο για να διαφωνήσει. Ας μας πει σε τι συμφωνεί, ας καταθέσει την πρότασή του και ας έρθει να συζητήσουμε και στη Βουλή δεν είναι κακό. Ας μας πει ότι σε αυτά τα πέντε ή δύο  πράγματα εάν αυτά γίνουν από την κυβέρνηση  εγώ συμφωνώ, δεν τ' ακούσαμε αυτά ακόμα. Τι να πάμε στη Βουλή να ακούσουμε ο ένας τον άλλο;  

Για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κας Γιάννας Αγγελοπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Η κα Αγγελοπούλου δεν μπορεί πια είναι συνιστώσα του  ΣΥΡΙΖΑ, έχει πια ενταχθεί. Είναι η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί στη συνιστώσα του κ. Λαφαζάνη.