Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες και τη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν υπάρχει το περιεχόμενο της πρότασης για τα κόκκινα δάνεια, νομίζω ότι τελικά και αυτή είναι μια πρόταση η οποία θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως τραπεζοκεντρική. Δηλαδή το να αποφασίζουν αποκλειστικά με δικά τους κριτήρια, ποια δάνεια θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις που προβλέπονται και όχι να υπάρχει μια αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων, φοβάμαι πάρα πολύ ότι θα οδηγήσει τελικά σε μια ρύθμιση όπου η ανακούφιση σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη δεν θα έρθει ποτέ.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με τη ρύθμιση αυτή και τελικά θα την καταψηφίσει

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η ρύθμιση μέχρι στιγμής με αυτά τα οποία έχουμε δει έχει το αρνητικό ότι δεν λαμβάνει υπόψη του το διαθέσιμο καταρχήν εισόδημα έτσι ώστε να ανταποκριθεί κάποιος σε μια ρύθμιση. Δεύτερον θα έπρεπε να υπάρχουν και κριτήρια, ακόμη να υπάρχουν και περιπτώσεις μιας μερικής ή και ολικής διαγραφής δανείων. Εμείς στη δικιά μας αντίληψη λέμε το εξής: οι τράπεζες οι οποίες στηρίχθηκαν με τα λεφτά όλων μας πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Να στηρίξουν αυτό το ευεργέτημα το οποίο υπήρξε υπέρ αυτών να περάσει και σε ένα μέρος της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα το αν αυτές οι ίδιες αποφασίζουν με αποκλειστικά δικιά τους ευθύνη ποιες επιχειρήσεις ή αργότερα ποιοι δανειολήπτες θα μπουν σε αυτές τις ρυθμίσεις, θεωρώ ότι  δεν κάνουμε κάτι. Εδώ χρειάζεται μια αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων.

ΔΗΜ: Άρα εσείς καταψηφίζετε.  

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για την ώρα αυτή είναι η πρόθεση αλλά μένει να δούμε μέχρι τέλους όλες τις ρυθμίσεις.   

Για την επιστροφή της  Τρόικας

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Καταρχήν είναι μια ιστορία η οποία επαναλαμβάνεται, σε κάθε αξιολόγηση υποτίθεται ότι έχουμε κάποιες απαιτήσεις της Τρόικας, την κυβέρνηση η οποία αντιστέκεται, για να συμφωνήσουν τελικώς και οι δύο σε αυτό το οποίο ήταν ήδη γνωστό. Νομίζω ότι η κα Βούλτεψη στη χθεσινή της δήλωση ήταν από τις λίγες φορές που ήταν κατανοητή και ειλικρινής. Εδώ λέει ανταλλάσσουμε κάθε φορά τέτοιου είδους μηνύματα, αυτά όλα τα πράγματα τα οποία συζητούνται τώρα είναι γνωστά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν έχουμε δηλαδή μια Τρόικα της οποίας της άνοιξε η όρεξη ξαφνικά και έχει θέσει ζητήματα. Η Τρόικα έρχεται να θυμίσει σε τι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα όλοι γνωρίζουμε ότι μετά το πέρας  αυτής της αξιολόγησης μπαίνουμε σε ένα άλλο μνημονιακό πια τούνελ το οποίο λέγεται “προληπτική γραμμή χρηματοδότησης” που μεταφράζεται σε νέα προαπαιτούμενα, σε  νέα μέτρα, σε νέα επιτήρηση δηλαδή σε ένα άλλο μνημόνιο με διαφορετικό όνομα.

Αυτό εμείς δεν το επεξεργαζόμαστε καν σαν ιδέα και θεωρούμε μάλιστα ότι αυτή η κυβέρνηση η οποία με τον ένα ή τον άλλο όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχει κλείσει τον κύκλο της, ότι πνέει τα λοίσθια δεν νομιμοποιείται να υπογράψει μια νέα συμφωνία που θα δεσμεύει για πολλά χρόνια τη χώρα μας. Αυτό είναι ένα ηθικό και πολιτικό ζήτημα.            

Ερωτηθείς ποια είναι η απάντησή του στην άλλη προσέγγιση που λέει ότι τώρα που φαίνονται σημάδια βελτίωσης στην οικονομία και είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη δεν πρέπει να διακοπεί γιατί θα επανέλθουμε την προηγούμενη κατάσταση

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν δεν νομίζω ότι έχουμε κάποια βελτίωση στους κοινωνικούς δείκτες άρα νομίζω ότι είναι αναπόσπαστη η θεώρηση των πραγμάτων και στο οικονομικό και στο κοινωνικό πεδίο.

Όταν έχεις χάσει το 25% του εισοδήματός σου δεν έχεις πετύχει, έχεις αποτύχει. Αποτύχαμε λοιπόν στην οικονομία, δεν πετύχαμε, το χρέος δεν μειώθηκε. Όταν κάποια στιγμή φτάσεις στον πάτο και δεν έχεις να πας παρακάτω τότε από εκεί και πέρα το να  σταθεροποιηθείς δεν είναι δείγμα υγείας. Άρα λοιπόν επειδή κάθε φορά η ανάπτυξη στην οικονομία κρίνεται με την αμέσως προηγούμενη χρονιά κάποια στιγμή λοιπόν μπορεί ο κατήφορος να σταματήσει αλλά θα είμαστε στον πάτο για πολλά χρόνια, αυτό δεν είναι ένδειξη σταθεροποίησης. 

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν η διαπραγμάτευση που θα κάνει η ενδεχομένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τελεσφορήσει έτσι όπως θα ήθελε

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πιστεύουμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε μια νέα ισορροπία, σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων που θα είναι προς όφελος του λαού.

Ποτέ δεν την επιχειρήσαμε, είχαμε πάρει εξαρχής το λάθος δρόμο, αυτόν το δρόμο πρέπει να τον εγκαταλείψουμε. 

Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα; Πρώτα από όλα ότι θα έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα χαίρει της εμπιστοσύνης του κόσμου, δεύτερον ότι έχει σχέδιο και προσανατολισμό διαφορετικό από αυτό που μέχρι τώρα είχε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και οι αμέσως προηγούμενες μνημονιακές. Και τρίτον ότι είμαστε σε μια συγκυρία όπου τα ζητήματα που αφορούν την υιοθέτηση μιας άλλης στρατηγικής  για την οικονομία στο σύνολο της Ευρώπης τίθενται από διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό μόνο πρόβλημα, έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα μέσα στο συνολικότερο ευρωπαϊκό. Με αυτή τη γραμμή πλεύσης σίγουρα θα πετύχουμε κάτι το οποίο θα είναι προς όφελος του λαού μας

Ερωτηθείς αν υπήρξαν αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση της κας Γιάννας Αγγελοπούλου με τον κ. Τσίπρα

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καμία αντίδραση, ο λόγος ήταν γνωστός, προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά για το ίδιο αντικείμενο. Η κα Αγγελοπούλου κατά κύριο λόγο είναι ένα πρόσωπο, στην παρούσα φάση, που δεν είναι πολιτικό άρα μη δίνουμε διαστάσεις ευρύτερες.

ΔΗΜ: Θέλετε να ερμηνεύσουμε την φράση “στην παρούσα φάση”

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό αφορά εκείνη. Σας είπα, η κα Αγγελοπούλου μιλάει εξ ονόματος του εαυτού της.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η κα Αγγελοπούλου να έχει ένα πολιτικό ρόλο ή θα επιθυμούσε να έχει 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έχω μάθει να μην με απασχολούν οι προσωπικές διαδρομές, με απασχολούν οι πολίτικες, οι προτάσεις οι συλλογικές και τι κάνει ένας χώρος συνολικά. Μου είναι παντελώς αδιάφορο για τον οποιονδήποτε η προσωπική του πολιτική διαδρομή ακόμη και για τον ίδιος τον εαυτό μου ...  

Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εμείς αυτό που έχουμε πει για την προεδρία της Δημοκρατίας είναι: δεν πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή.