Το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού έχει σχεδιάσει για τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που συναρπάζουν τους μικρούς μας φίλους και φίλες!


 

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

για παιδιά προσχολικής ηλικίας

(3 έως 5 ετών με τους γονείς τους)

2/11/2019

«Παίζοντας με τις αισθήσεις»

Τίποτα δεν μπορεί να φτάσει στο νου, αν δεν περάσει πρώτα από τις αισθήσεις! Μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και αγγίγματα. Τις αναγνωρίζουμε και τις ανακαλύπτουμε μία μία και τις πέντε!

Ο ήλιος λάμπει και ένα ελαφρύ αεράκι χαϊδεύει το μάγουλο. Λίγο πιο κάτω, μια γάτα νιαουρίζει και από το σπίτι της γειτόνισσας μοσχοβολάει κανέλα! Τι να μαγειρεύει άραγε; Μήπως να δοκιμάσω; Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια ανακαλύπτουμε τις πέντε αισθήσεις και τη μαγεία του να απολαμβάνουμε την καθημερινότητα μας μέσα από αυτές!


 


 


 

9/11/2019

Από μήλο.. σε μήλο, ξεχωριστές ιστορίες αλλά και μυστικά!

Στη μηλιά τη φορτωμένη, μία κάμπια ανεβασμένη. Να ξέρετε… Είναι μηλογυρισμένη! Ένα σπίτι έχει φτιάξει κι είσαστε προσκεκλημένοι… μην το φάτε προσοχή! Έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί! Η Εύα παραπλανημένη και η Χιονάτη κοιμισμένη…Παιχνίδια σας περιμένουνε πολλά, βγαλμένα από της φίλης μας τις ιστορίες και τα μυστικά! Και αφού τελειώσουν όλα αυτά, το μήλο θα φάμε, που είναι λιχουδιά!

Έχεις αναρωτηθεί πόσες ιστορίες και πόσα διαφορετικά παιχνίδια έχουν πρωταγωνιστή … ένα μήλο; Στη μηλιά τη φορτωμένη θα ανακαλύψουμε μαζί το μήλο της Εύας και του Αδάμ, της Χιονάτης, αλλά και του Γουλιέλμου Τέλου!

Κι αν νομίζεις πως είναι μόνο αυτά, τότε είσαι γελασμένος!

16/11/2019

«Ο Τζίκης ο Τζιτζίκης»

Καλοκαίρι, τραγούδι, χορός και ξεγνοιασιά... ή μήπως δεν είναι έτσι; Στο δάσος της ΙΜΕοχώρας, τα Τζιτζίκια έπαψαν να τραγουδούν και να χορεύουν. Ο Τζίκης ο Τζιτζίκης, ένας φοβερός μαέστρος και τενόρος, έχασε τη χορωδία του και ψάχνει να βρει καινούριους φίλους για να τον βοηθήσουν να ξαναφέρει το χορό και το τραγούδι.

«Τι λέτε παιδιά, μιας και μαζευτήκαμε σήμερα όλοι εδώ, δεν γινόμαστε εμείς η καινούρια χορωδία του Τζίκη Τζιτζίκη;» Για να γίνει αυτό: ζεσταίνουμε τις φωνές μας, βάζουμε τον ήχο σε τάξη, ανακαλύπτουμε τις νότες, γνωρίζουμε τα μουσικά όργανα! Με ερέθισμα την ιστορία της χορωδίας των τζιτζικιών, μπαίνουμε σε μελωδικά μονοπάτια και ανακαλύπτουμε τα μυστικά του κόσμου της μουσικής!


 

 


 

23/11/2019

«Μια μέρα με τον Χουμ και την Νταν»

Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή ανοίγουν τη σπηλιά τους και μας υποδέχονται γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας ίχνη, θα μάθουμε μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την καθημερινότητά τους.

Ο Χουμ και η Νταν μας υποδέχονται στη καθημερινότητα τους που σήμερα φαντάζει μυθική. Ίχνη ζώων μας οδηγούν στην σπηλιά τους για να ανακαλύψουμε μία εστία, πέτρες, βραχογραφίες, κοχύλια, εργαλεία, καρπούς ή αλλιώς τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν ου άνθρωποι στα προϊστορικά χρόνια!

Τα ονόματα των Χουμ και Νταν προέρχονται από το βιβλίο της Καλλιόπης Κύρδη «Μια πήλινη χούφτα», έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής - Ίδρυμα Ψαροπούλου

30/11/2019

«Φεγγαράκι μου λαμπρό…

...θα’ ρθω τώρα να σε βρω, να σε δω από κοντά, να μου μάθεις μυστικά!»

Ένα μαγικό ταξίδι στη σελήνη για μικρούς και μεγάλους αστροναύτες! Μια περιπέτεια ανάμεσα σε κρατήρες, φεγγαρόσκονη, κομήτες και πεφταστέρια! Ένα μικρό βήμα για το παιδί, ένα μεγάλο για την παιδικότητα!

Είσαστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στο φεγγάρι; Ετοιμάζουμε τις αποσκευές μας και επιβιβαζόμαστε στο διαστημόπλοιο! Χωρίς την κάσκα του αστροναύτη δεν μπορούμε να πάμε πουθενά! Αποβιβαζόμαστε στη σελήνη. Μπορούμε να περπατήσουμε; Μπορούμε να χορέψουμε; Έλλειψη βαρύτητας, κρατήρες και μετεωρίτες μας οδηγούν στην περιπέτεια και το παιχνίδι. Πώς θα γυρίσουμε πίσω; Ποια ανάμνηση θα φέρουμε μαζί μας;


 


 


 

Πληροφορίες:

  • Ώρα έναρξης: 11:30

  • Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά

  • Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)

  • Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, Τ. 212 254 0000


 

Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές Δημοτικού


 

3 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΣΩΠΟ

Ένας παραμυθάς διαφορετικός από τους άλλους. Με τις ιστορίες του μας ταξιδεύει και μας διασκεδάζει, μα πάνω απ’ όλα μας διδάσκει. Ζώα, έντομα και φύση ζωντανεύουν με τους μύθους του Αισώπου.

Ο ψεύτης βοσκός, η αλεπού και τα σταφύλια, η χελώνα και ο λαγός και άλλοι μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν μέσα από κινητικό και θεατρικό παιχνίδι από την ίδια την ομάδα των παιδιών! Γνωρίζουμε τους μύθους του Αισώπου και του ήρωές τους που δεν είναι άλλοι από τα ζώα!

Για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ’ Δημοτικού


 

10 Νοεμβρίου 2019

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Συναγερμός σήμανε στον Όλυμπο! Ο Ποσειδώνας και η Αθηνά έστησαν καβγά, πιο πέρα στέκονται η Ήρα με την Αφροδίτη… Να’ σου και ο Απόλλωνας με τον Ερμή που μπαίνουν στη μέση! Μα, πού είναι ο Δίας να επαναφέρει την τάξη; Θα βοηθήσετε τους θεούς να λύσουν τις διαφορές τους;

Οι διαμάχες ανάμεσα στους Θεούς του Ολύμπου σύμφωνα την Ελληνική Μυθολογία υπήρξαν συχνό φαινόμενο, διαμάχες που δημιούργησαν ιστορίες με ιδιαίτερη αγωνία και σασπένς! Μια σειρά παιχνιδιών μας οδηγούν στο να ανακαλύψουμε τις ιστορίες εκείνες που άλλαξαν την πορεία της Μυθολογίας!

Για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ’ Δημοτικού


 

17 Νοεμβρίου 2019

ΦΩΤΑ, ΚΛΑΚΕΤΑ, ΠΑΜΕ!

Στη σιωπή μπορούμε να ακούσουμε τα πιο δυνατά συναισθήματα! Ο βουβός κινηματογράφος ξεδιπλώνει τα μυστικά του και μας γεμίζει χαρά, γέλιο, γνώση και παιχνίδι!

Πώς εκφράζονται οι ηθοποιοί στον βουβό κινηματογράφο; Ποια εκφραστικά μέσα αξιοποιούνται; Ανακαλύπτουμε την ατμόσφαιρά εκείνων των ταινιών και εκφραζόμαστε με το σώμα μας χωρίς να μιλάμε! Μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε τη δική μας ασπρόμαυρη ταινία χωρίς ομιλία;

Για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ’ Δημοτικού


 

24 Νοεμβρίου 2019

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Δωμάτιο Μυστηρίου

Με την ανακάλυψη της χωροχρονομηχανής του, ο Δρ. Λάμπης Ανακαλυπτάκης ταξιδεύει σε πολιτισμούς του παρελθόντος και του παρόντος για να μάθει τα μυστικά τους. Βοηθήστε μας να τα αποκρυπτογραφήσουμε, για να λύσουμε το Μυστήριο της ζωής.

Πέντε πολιτισμοί του παρελθόντος, σημαντικά στοιχεία, γρίφοι, θρύλοι και ένα άτυπο παιχνίδι θησαυρού συνθέτουν μια εκπαιδευτική, αλλά ιδιαίτερα διασκεδαστική δράση που μας οδηγεί στην λύση του Μυστηρίου!

Για μαθητές από Γ’ Δημοτικού έως ΣΤ’ Δημοτικού


 

Πληροφορίες:
 

  • Ώρες έναρξης: 12:30 (ώρα προσέλευσης 30 λεπτά πριν την έναρξη).

  • Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά

  • Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ

  • Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση Τ. 212 254 0000


 


 

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0000

 

 

Follow us on Facebook and Instagram:

www.facebook.com/cosmos.gr

www.instagram.com/hellenic_cosmos/​