Το Σάββατο 9/5 τα Παραπολιτικά σας προσφέρουν το βιβλίο του Δημήτρη Γρηγοράκη, «Η Σωστή Διατροφή του Μαθητή» για τα παιδιά που ξεκινάνε πάλι το σχολείο!


Η σωστή σωματική ανάπτυξη, η καλύτερη απόδοση στα μαθήματα, στις εξετάσεις και στα αθλήματα, αλλά και η προστασία του ανοσοποιητικού από τις ιώσεις, απασχολούν κάθε γονιό και μαθητή. Και όλα εξαρτώνται από τη σωστή διατροφή. Στο πολύτιμο βιβλίο του Δημήτρη Γρηγοράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένας υπερπλήρης διατροφικός οδηγός για μαθητές κάθε ηλικίας, που θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την υγεία του παιδιού σας και να καταπολεμήσετε την παιδική παχυσαρκία!


Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή της Αγγελικής Καρδιόλακα  για το COVID-19 αλλά και για την ξεχωριστή αυτή προσφορα.

Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

Χαίρομαι πάρα πολύ για την έκδοση και την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου με την εφημερίδα Παραπολιτικά για τον απλό λόγο ότι πέρα από τις οδηγίες που δίνουμε για τα παιδιά σε σχέση με το τι πρέπει να τρώνε για να έχουν καλή ψυχική και κυρίως πνευματική κατάσταση, το πώς πρέπει να είναι η διατροφή τους έτσι ώστε να ρυθμίζεται καλύτερα το βάρος τους και να μην αντιμετωπίζουμε φαινόμενα πρόσληψης επιπλέον κιλών που απασχολούν ιδιαίτερα τους εφήβους, το πιο σημαντικό όμως αυτού του οδηγού σωστής διατροφής για τους μαθητές είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα με την επιστροφή των μαθητών, υπάρχει μια ιδιαίτερη συζήτηση και πολλοί γονείς έχουν το φόβο για να μην έρθουν τα παιδιά τους σε επαφή με μολυσμένους παράγοντες, και εμείς προβλέψαμε αυτή την ειδική ενότητα στο βιβλίο μας, ώστε να δώσουμε τις κατευθύνσεις ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και γενικότερα του αμυντικού συστήματος στα παιδιά, ώστε να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στις επαφές τους και στην συνεύρεσή τους με τους συμμαθητές τους.

Το επόμενο θέμα το οποίο πραγματικά με χαροποιεί στο βιβλίο αυτό είναι οι σαφείς οδηγίες που δίνουμε στα παιδιά για τις εξετάσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εγχειρίδιο-οδηγός για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις, διότι η διατροφή έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο στην προετοιμασία, στο να μπορεί δηλαδή το παιδί να αφομοιώσει καλύτερα τις πληροφορίες τις οποίες μελετά, αλλά και πολύ περισσότερο και την ώρα του διαγωνίσματος να έχει την καλύτερη δυνατή επίδοση, την καλύτερη δυνατή απόδοση και αυτό να απεικονιστεί και στο βαθμολογικό του αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι ιδιαίτερα κατά την εξέταση υπάρχουν σαφείς διατροφικές οδηγίες που θα οδηγήσουν τον μαθητή στην καλύτερη επίδοση. Έχουμε και άλλα θέματα, πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες για τα παιδιά.

Έχουμε δέκα μύθους που αφορούν την παιδική διατροφή. Για παράδειγμα ότι το παιδί πρέπει να μην πιέζεται στις διατροφικές του επιλογές ή ότι πρέπει να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι κάποιοι vegan γονείς μπορεί να το καθοδηγούν, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι είναι λάθος. Για τα γλυκά, επίσης, πόσο και σε ποιες ώρες θα πρέπει να τα καταναλώνει. Ο μύθος των αναψυκτικών επιπλέον, ότι σίγουρα σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και επομένως ακόμα και εκείνα τα χωρίς ζάχαρη θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Είναι πολλά τα ζητήματα αυτά που απασχολούν τα παιδιά και επιπρόσθετα στο βιβλίο αυτό υπάρχουν ειδικά τεστ και εκτίμησης και αποτίμησης των φυσικών διατροφικών συνηθειών, και τεστ για τη φυσική δραστηριότητα και βεβαίως υποδείξεις για τη φυσική

δραστηριότητα με την παρουσίαση της πυραμίδας φυσικής δραστηριότητας που είναι σε αντιστοιχία με αυτή της διατροφής.

Υπάρχει ακόμη ειδικό πρόγραμμα διατροφής για τις εξετάσεις, και βεβαίως 20 γευστικές συνταγές για γεύματα στο σπίτι και στο σχολείο που θα ενισχύσουν και τις πνευματικές επιδόσεις και την φυσική κατάσταση των παιδιών και πολύ περισσότερο την απόδοση στις εξετάσεις.