«Εκείνο που πρέπει να περιμένουμε είναι κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων και στον Έβρο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, ο Γιάννης Μάζης.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο, ο κ. Μάζης δήλωσε ότι «είναι μια υλοποίηση ενός προγράμματος το οποίο ποτέ δεν άλλαξε από το ’56 μέχρι σήμερα, με μια ανανέωση και ένα φρεσκάρισμα θεωρητικό και ιδεολογικό από τον κ. Νταβούτογλου το 2001 και παρά το γεγονός ότι ο κ. Νταβούτογλου έχει δημιουργήσει δικό του κόμμα οι θεωρητικοί του άξονες σε σχέση με τη στρατηγική της νέο -οθωμανικής Τουρκίας πραγματοποιούνται σταθερά, σχολαστικά και με κάθε ακρίβεια».


«Εκείνο που πρέπει να περιμένουμε είναι κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων και στον Έβρο οι οποίες ήδη ξεκίνησαν σε νέα φάση, προσπάθεια Ιμιοποιήσεως δηλαδή ακόμη και χερσαίων σημείων συνόρων τα οποία σαφώς έχουν προσδιοριστεί με κάθε λεπτομέρεια από τους χάρτες Μπέϊκερ οι οποίοι προήλθαν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του ’23 και υπεγράφησαν το 1926», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Συνεπώς τα γνωρίζουμε το ίδιο καλά και εμείς και οι Τούρκοι άρα διαβήματα για συνεργασία τεχνικών επιτροπών δεν έχουν καμία θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάζης τόνισε πως «πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθεί ο φράχτης και στις περιοχές αυτές γιατί αναμένονται νέες εισβολές μεταναστών εργαλειοποιημένων οι οποίοι έχουν κάνει και τα ‘’μεταπτυχιακά’’ τους στη Συρία».

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πάρα πολύ σοβαρά τα νέα timetable προγράμματα τα οποία έθεσε ο κ. Τσαβούσογλου ο οποίος μας είπε ότι τώρα πλέον η Τουρκία πρέπει να ασκήσει να νόμιμα δικαιώματά της όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης στην Ανατολική Μεσόγειο και νοτίως της Κρήτης», επισήμανε.

«Ζούμε στιγμές που ο ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος, και πρέπει να είναι ενωμένος γιατί έχει να αντιμετωπίσει κρισιμότατες στιγμές. Ενότητα μπροστά σε ένα τεράστιο κίνδυνο τον οποίο όποιος λεει ότι δεν αντιλαμβάνεται είναι απλός αφελής», κατέληξε.