«Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε διασπορά ψευδών ειδήσεων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Φίλης εμφανίστηκε προβληματισμένος από το γεγονός ότι έχουν κοπεί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας και υπάρχει τεταμένο κλίμα.


Ο διεθνολόγος δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες να βρεθεί μια λειτουργική επικοινωνία κάτι που όπως φαίνεται δεν θέλει η Τουρκία».

Ακόμη εκτίμησε πως ίσως «ο Τούρκος πρόεδρος να θελήσει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής προς τη Δύση».

Σε ότι αφορά το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε τουρκικό σεισμικό σκάφος νοτίως της Κρήτης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φίλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στον Έβρο, ανέφερε: «Δεν μπορώ παρά να δεχτώ την επίσημη εκδοχή την οποία δίνουν οι ελληνικές αρχές και δεν θα σταθώ στο τι λεει η Τουρκία η οποία τους τελευταίους τρεις μήνες, ειδικότερα γύρω από τον Έβρο, έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων. Στο παρελθόν είχαμε την είδηση ότι η Ελλάδα σκότωνε μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν στην άλλη πλευρά».

«Νομίζω ότι η Τουρκία αυτό το οποίο θέλει είναι πρώτον να δείξει τη βαθιά ενόχλησή της από το τι έγινε, και κυρίως από το τι δεν έγινε, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στον Έβρο. Δεύτερον, θέλει να δείξει ότι δεν έχουμε τελειώσει με την περιοχή του Έβρου, αν και η δική μου εκτίμηση είναι ότι πολύ δύσκολά θα ξαναδούμε στρατιές προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή όπως συνέβη το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Τρίτον, εμείς από πλευράς μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα, κρατήσαμε ψηλά στην επικαιρότητα το θέμα αυτό θριαμβολογώντας», σημείωσε ο κ. Φίλης.

«Για μένα δεν ταιριάζουν οι θριαμβολογίες όταν ασκείς πολιτική. Αυτό το οποίο καταφέραμε το καταφέραμε, ήρθαν οι ευρωπαίοι, κερδίσαμε την εύνοιά τους, δυσκολέψαμε το ρόλο και το παιχνίδι της Τουρκία, εκθέσαμε ανεπανόρθωτα την Τουρκία στα μάτια της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας και της κοινής γνώμης, μέχρι εκεί όλα καλά δεν υπάρχει λόγος να επαναφέρουμε το ζήτημα τακτικά ''σας κατατροπώσαμε'' γιατί αυτό δημιουργεί αντανακλαστικά σε κάποιους στην πλευρά της Τουρκίας για να αντιδράσουν ακόμα και αν αυτό δεν είναι προς το συμφέρον τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας –Τουρκίας, σημείωσε: «Αυτό το οποίο με προβληματίζει είναι ότι είναι κομμένοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας –Τουρκίας. Έχουμε ένα τεταμένο κλίμα, όσο πιο τεταμένο είναι το κλίμα τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για επικοινωνία απευθείας. Βέβαια η ευθύνη δεν αναλογεί στην ελληνική πλευρά, μπορεί και εμείς να κάναμε κάποια λάθη αλλά αυτή τη στιγμή εμείς προσπαθούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της επικοινωνίας και φαίνεται ότι η Τουρκία δεν θέλει να το ξαναπιάσει. Η Τουρκία δεν θέλει το διάλογο όπως θα πρέπει να γίνει κανονικά ...η Τουρκία θέλει ένα διάλογο ο οποίος θα είναι διάλογος είτε μεταξύ κωφών είτε διάλογο στον οποίο η Τουρκία θα θελήσει σε διμερές επίπεδο χωρίς την παρέμβαση τρίτων να επιβάλει τις επιθυμίες της γιατί θεωρεί ότι είναι μια πολύ ισχυρότερη χώρα από εμάς. Έτσι δεν μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαπραγμάτευση «κάτω από τα ραντάρ», σε εξέλιξη μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας και για το προσφυγο-μεταναστευτικό και για άλλα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσαβούσογλου μίλησε εκ νέου για την απελευθέρωση των μεταναστών και προσφύγων που είναι στην Τουρκία για να έρθουν στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν είναι σήμα μόνο προς εμάς είναι σήμα και προς τους ευρωπαίους . «Ελάτε να τα βρούμε εγκαίρως πριν φτάσω στο σημείο να αρχίζω να στέλνω στρατιές ανθρώπων και μετά να με παρακαλάτε- έτσι θεωρεί η Τουρκία- να το σταματήσω και να ξεκινήσουμε μια άλλη συζήτηση». Για την ώρα πιστεύω ότι είναι περισσότερο απειλές αυτό δεν σημαίνει ότι για να φανεί πως η απειλή έχει περιεχόμενο δεν θα δούμε 100 ή 300 μετανάστες. Η πίεση θα αυξάνεται, θα κλιμακώνεται ανάλογα το ποια θα είναι η αντίδραση και από ελληνικής αλλά κυρίως από ευρωπαϊκής πλευράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην απομάκρυνση του Γιαϊτζί, δήλωσε: «Ειμαι βέβαιος ότι είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών... Ο Γιαϊτζί είχε ενοχλήσει, είχε ενοχλήσει με την υπερπροβολή του, είχε ενοχλήσει με το γεγονός ότι ήταν αρεστός σε πάρα πολύ κόσμο. Αυτά σε οποιαδήποτε χώρα αλλά πολύ περισσότερο σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας δεν αρέσουν. Το δεύτερο όπου φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια ψήγματα τέτοια είναι το σήμα που ενδεχομένως θέλει να στείλει ο Ερντογάν, όχι προς την Ελλάδα γιατί δεν πρόκειται να αλλάξει η τουρκική πολιτική απέναντι στη χώρα μας αλλά προς την Ευρώπη. Δεν μπορεί να έχεις έναν υποναύαρχο με αυτές τις απόψεις στο στράτευμα και ταυτόχρονα να διαπραγματεύεσαι με την Ευρώπη πράγματα τα οποία ακόμα και αυτός ο υποναύαρχος μπορεί να βγει και να τα αμφισβητήσει. Άρα νομίζω ότι είναι ένα σήμα του Ερντογάν , όχι ότι θέλει να αλλάξει την πολιτική του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά ότι ενδεχομένως να θέλει να αλλάξει λίγο το μείγμα πολιτικής του απέναντι στη Δύση».

Αναφορικά με το σύμφωνο Τουρκίας –Λιβύης, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Από τον περασμένο Νοέμβριο όταν είχαμε την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού συμφώνου είχαμε πει ότι αυτό ήρθε για να μείνει και ότι δεν είναι κάτι με το οποίο μπορούμε να ξεμπερδεύουμε από τη μια στιγμή στην άλλη και δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται. Δεύτερον ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε- για μένα όχι απολύτως ορθά – να βάλει όλα τα αυγά στο καλάθι του Χαφταρ. θα μπορούσε να κινηθεί πρώτα ευρωπαϊκά, να εξαντλήσει το αυτό το περιθώριο και μετά να κάνει την κίνηση που έκανε αλλά να δεχτώ ότι έγινε εξ ανάγκης όμως αυτό το οποίο υποστηρίζαμε από τότε είναι ότι δεν θέλει ο διεθνής παράγοντας να δει στη Λιβύη κάποιον να κυριαρχεί απόλυτα. Γιατί δεν θέλουν έναν νέο Καντάφι, δεν θέλουν δηλαδή έναν ο οποίος θα ελέγχει απολύτως τη χώρα και θα συνομιλούν μόνο μαζί του γιατί αυτός θα είναι πολύ ισχυρός».

«Είναι πιθανό να δούμε ένα σεισμικό σκάφος της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης», κατέληξε.