«Η επαναλειτουργία της Ακρόπολης και όλων των αρχαιολογικών χώρων στις 18 του μηνός μας γέμισε όλους αισιοδοξία» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και την εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Η κ. Μενδώνη τόνισε πως «η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό προσόν, το προσόν της είναι ένα τεράστιο δίκτυο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων».


«Ειδικά οι αρχαιολογικοί χώροι είναι δημόσιοι χώροι, εξαιρετικής αισθητικής, όχι μόνο από άποψη πολιτιστική αλλά και από άποψη φύσης» πρόσθεσε η υπουργός.

Αναφορικά με το νέο θεσμό του υπουργείου “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” η κ. Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «είναι ένας καινούργιος θεσμός ο οποίος ξεκινά φέτος με μια πειραματική εφαρμογή και οριστικοποιείται ο τρόπος της λειτουργίας του από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο που θα ανοίξει μια πλατφόρμα για να μπορούν να βάζουνε τις υποψηφιότητές τους με βάση μια προκήρυξη που θα γίνει, όλοι οι ενδιαφερόμενοι».

Η υπουργός σημείωσε οτι: «Έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι η πανδημία δεν έπρεπε να μας οδηγήσει σε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι. Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό προσόν, το προσόν της είναι ένα τεράστιο δίκτυο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Ειδικά οι αρχαιολογικοί χώροι είναι δημόσιοι χώροι, εξαιρετικής αισθητικής, όχι μόνο από άποψη πολιτιστική αλλά και από άποψη φύσης».

«Αυτό το δίκτυο προσφέρεται για να συνυπάρξει και να συμπροβληθεί με την πολιτιστική δημιουργία τη σύγχρονη. Δημιουργείται ένα προϊόν εντελώς διαφορετικής αισθητικής και ποιότητας με αυτό τον τρόπο» υπογράμμισε.

Για τις θέσεις εργασίας που προσφέρει το πρόγραμμα η υπουργός ανέφερε: «Ήταν μια από τις πολιτικές του υπουργείου να συν-λειτουργήσει το μνημειακό απόθεμα της χώρας με τη σύγχρονη δημιουργία, η πανδημία του κοροναϊού ήταν η πρόκληση για να το τρέξουμε πιο γρήγορα διότι συγχρόνως με αυτά ήρθε και το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι τεχνικοί που ασχολούνται με τον πολιτισμό».

«Η σκέψη μας ήταν μέσα από αυτό το θεσμό να μπορέσουμε να προσφέρουμε εργασία και απασχόληση σε όσο ήταν δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την αγορά»είπε χαρακτηριστικά.

Για την οργάνωση και τους συντελεστές του προγράμματος “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” η υπουργός ανέφερε: «Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με άλλο τρόπο από αυτόν που έγινε φέτος δηλαδή να αναθέσει το υπουργείο Πολιτισμού στους εποπτευόμενους φορείς του και στους καλλιτεχνικούς διευθυντές των φορέων να οργανώσουν αυτή την παραγωγή. Έτσι με την καθοριστική συνεργασία όλων των φορέων, με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές τον κ. Κουμεντάκη της Λυρικής, τον κ. Λιγνάδη του Εθνικού θεάτρου, τον κ. Βακαρέλη του Μεγάρου Μουσικής, τον κ. Τσιαλή από την ΚΟΑ, την κα Τσιάρα από το MOMus Θεσσαλονίκης παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο καλύπτει 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, 251 παραστάσεις και 55 παραγωγές. Αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσει από 18 Ιουλίου και θα φτάσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και τις συγκεκριμένες αυτές παραγωγές θα τις βλέπει κανείς στους αρχαιολογικούς χώρους, σε ορισμένα τοπόσημα, σε χώρους μουσείων».


Για την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων η υπουργός δήλωσε ότι «η επαναλειτουργία της Ακρόπολης και όλων των αρχαιολογικών χώρων στις 18 του μηνός μας γέμισε όλους αισιοδοξία και ήταν το καλύτερο μήνυμα που μπορούσε να εκπέμψει η Ελλάδα επιστροφή στην κανονικότητα με μια αισιοδοξία αλλά και με μια υψηλή ποιότητα συγχρόνως».

Για την έναρξη του προγράμματος “ Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” η κ. Μενδώνη ανέφερε : «Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 18 Ιουλίου, η πρεμιέρα θα γίνει στη Ρωμαϊκή Αγορά με μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που η πολύ σημαντική μεσόφωνος Αν. Ρατσβελισβίλι θα απευθυνθεί στο αθηναϊκό κοινό. Εννοείται ότι σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν απολύτως τα υγειονομικά πρωτόκολλα και από πλευράς καλλιτεχνών, για αυτό και είναι παραγωγές που δεν έχουν πάρα πολύ κόσμο αλλά και για το κοινό και φυσικά για τους εργαζόμενους. Επιθυμία μας είναι να μείνει, να γίνει ένας θεσμός».

«Η σύζευξη της κλασσικής αρχαιότητας, των μηνυμάτων των ουμανιστικών που εκπέμπουν τα μνημεία με τη σύγχρονη δημιουργία είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και το λεω με τον προσήκοντα σεβασμό» κατέληξε η υπουργός.