«Έως την 1η Ιουλίου θα επιστρέψει το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή , με κρατική εντολή» δήλωσε στα παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως «ο κοροναϊός είναι εδώ δεν έχει φύγει και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Για τις παραλίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε πως «θα επιτρέπεται η μουσική, το αλκοόλ και η παρασκευή γευμάτων».

Σε ότι αφορά τα πανηγύρια, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως «θα υπάρχουν κανόνες και οι επισκέπτες θα είναι καθήμενοι».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα Παραπολιτικά 90,1:

Μεταξύ άλλων, ο Παπαθανάσης δήλωσε ότι «έως την 1η Ιουλίου θα επανέλθουν στην εργασία τους το 97% των εργαζομένων που είχε τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή και επίσης θα επαναλειτουργήσει το 95% των επιχειρήσεων που επίσης είχε τεθεί σε αναστολή».

«Ο covid19 δεν έχει φύγει, είναι ακόμη εδώ, όλα τα πρωτόκολλα και οι κανόνες λειτουργίας έχουν σκοπό να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία έτσι ώστε να επανέλθουμε και να επαναλειτουργήσουμε σε κανονικότητα αλλά ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα διότι ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει εδώ για αρκετό διάστημα. ...Εχουμε μια διαφορετική κανονικότητα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τις παραλίες, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «πλέον επιτρέπεται το αλκοόλ, επιτρέπεται η μουσική, επιτρέπεται και η παρασκευή των γευμάτων επομένως γυρίσαμε στην κανονικότητα εκεί και αυτό που λέμε στα beach bar, που πλέον θα λειτουργούν με καθήμενους, λέμε ότι πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό».

Για τα πανηγύρια, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Τα πανηγύρια ναι θα τα κάνουμε με κάποιους κανόνες όπως θα γίνουν και στα κέντρα διασκέδασης. Τα κέντρα διασκέδασης θα ξεκινήσουν με καθήμενους και χωρίς να λειτουργεί η μπάρα. Τα πανηγύρια θα ξεκινήσουν από 1η Ιουλίου που επιτρέπονται να γίνονται γενικότερα και οι μουσικές εκδηλώσεις με τους κανόνες που θα ανακοινωθούν. Όπως έχουμε στην εστίαση τα τραπέζια με κάποια απόσταση έτσι θα λειτουργήσουν και τα κέντρα διασκέδασης και τα πανηγύρια. Θα πρέπει στην υπόθεση του χορού να είμαστε πολύ πολύ προσεκτικοί».

Αναφορικά με την εστίαση, σημείωσε: «Η προηγούμενη εβδομάδα είχε πάρα πολύ χαμηλή κίνηση επειδή ήταν και ο καιρός αλλά υπάρχει μια διστακτικότητα και στον κόσμο διότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται και είναι πολύ προσεκτικός γιατι μετά το «μένουμε σπίτι» πήγαμε στο «μένουμε ασφαλείς» και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό. Σιγά σιγά χτίστηκε η κίνηση, το Σαββατοκυριακό ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα... πιστεύουμε ότι θα επανέλθουμε σε μια καλή κίνηση το τριήμερο».

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθόλου, είμαστε ακόμη μέσα στην κρίση του covid19 αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και θα πρέπει να είναι και πολύ προσεκτικοί οι επαγγελματίες γιατί εμείς με τους ελέγχους που κάνουμε δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα αλλά το πρόστιμο δεν είναι μόνο πρόστιμο, είναι και κλείσιμο του καταστήματος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι καλό για έναν επαγγελματία να μην τηρήσει τα μέτρα», επισήμανε ο ίδιος.

Για το πρόγραμμα «συνεργασία», ο υφυπουργός δήλωσε: «Θα συμπληρώνεται ο μισθός και θα φτάνει το 80%, η παροχή της εργασίας θα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο αν πάμε στο 50% αλλά αυτό γίνεται για να μπορούν να στηριχτούν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να στηρίξουν και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρούμε την ταχύτητα που πρέπει να βρούμε, να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα και να έχουμε μια επιτάχυνση της οικονομίας μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους εκεί που είναι έτσι ώστε με την επιτάχυνση, και καθώς προχωράμε σε μια κανονικότητα να μπορέσουν να επανέλθουν όλοι στην εργασία τους χωρίς να υπάρξουν απολύσεις. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλό και ουσιαστικό και πραγματικά ένα πρόγραμμα που στηρίζει την εργασία».

«Τα μέτρα θα μείνουν έως ότου εξαλειφθεί ο ιός. Το τέλος είναι όταν βρεθεί το εμβόλιο και εξαλειφθεί ο ιός έως τότε κάποια μέτρα και κάποιου είδους μέτρα θα υπάρχουν πάντα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.