Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης παραχώρησε συνέντευξη στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” στους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την αλλαγή αρμοδιοτήτων του κ. Γ. Χαρδούβελη

Π. Τζένος: Πρέσβυ επί τιμή τον κάνατε τον κ. Χαρδούβελη, κύριε Γεωργιάδη. Να εκπροσωπεί το κράτος και να ανοίγει κανέναν φάκελο...

Α. Γεωργιάδης: Υπερβολή είναι αυτό που λέτε. Είναι ο υπουργός οικονομικών και το δε ζήτημα που προέκυψε με τις αρμοδιότητές του δεν έχει καμμία σχέση με αυτά που συζητάμε. Είναι απόφαση του Ιουνίου απλώς τα ΦΕΚ εδώ αργούν.

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης

Γ. Κουρτάκης: Κάποια κυβερνητικά στελέχη μου ψιθυρίζουν στο αυτί, ότι η διαπραγμάτευση δεν πηγαίνει καλά – ότι η Τρόικα αν δεν δει συγκεκριμένα πράγματα δεν πρόκειται να έρθει, αυτό σημαίνει ότι ο προγραμματισμός τον οποίο είχατε κάνει ενόψει και της Προεδρικής εκλογής πηγαίνει μάλλον στα βράχια.

Α. Γεωργιάδης: Δεν χρειάζονται ούτε ψίθυροι ούτε τίποτα. Η Τρόικα δεν έχει έρθει ακόμα – άρα εφόσον η Τρόικα δεν έχει έρθει ακόμα – πάει να πει πως δεν υπάρχει ακόμη προοπτική συμφωνίας. Δεν χρειάζεται να συνομωσιολογούμε. Εχουμε την πραγματικότητα και άρα η διαπραγμάτευση είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο. Εχει ξαναβρεθεί σε δύσκολο σημείο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε λιγότερο χρόνο λόγω 8ης Δεκεμβρίου.

Η σύμβαση μπορεί και να παραταθεί μέχρι να λήξει – Τα χρήματα είναι 7.6 δις στο σύνολο από τους 3 δανειστές. Εαν παραταθεί η σύμβαση μπορούμε να τα πάρουμε αλλά εσείς περίπτωση αναφέρεστε σε μία περίπτωση ολικής ρήξης με τους δανειστές μας. Τεχνικό θέμα είναι. Η χώρα έχει χρήματα –αν θυμάμαι καλά- μέχρι το Μάιο, τα λεφτά τα χρειαζόμαστε ...

Π. Τζένος: Δεν θυμάστε καλά. Είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Α. Γεωργιάδης: Οχι, όχι είναι το Μάιο, τα πολλά ομόλογα που πρέπει να πληρώσουμε και αν δεν έχουμε πάρει τα λεφτά αυτά – πιθανόν να μη μπορουμε να πληρώσουμε είναι το Μάιο. Δεν λέω δεν είναι καλό να τα πάρουμε και καλό είναι η χώρα να είναι ομαλός ο οικονομικός κύκλος – τώρα που αρχίζουμε να φεύγουμε από την ύφεση – το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι αστάθεια. Το ξεκαθαρίζω αυτό. Ομως δεν λέω πως αν δεν πάρουμε τα λεφτά το Δεκέμβριο ότι καταστραφήκαμε. Θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα.

Γ. Κουρτάκης: Λίγο ακόμη χρόνο για να καταστραφούμε;

Α. Γεωργιάδης: Καλά, αν δεν πάρουμε ποτέ τα λεφτά και δεν πληρώνουμε τα ομόλογά μας και κηρύξουμε στάση πληρωμών, προφανώς θα καταστραφούμε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στήριξη στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε ότι αφορά το μεταρρυθμιστικό έργο του

Α. Γεωργιάδης: Εσείς βλέπετε καμμία άλλη απόπειρα μεταρρυθμίσεων από κανένα άλλο υπουργείο; Αν έχετε να μου υποδείξετε εσείς κανένα άλλο υπουργείο, ορίστε δεν έχω καμμία αντίρρηση.

Θεωρώ ότι στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, πράγματι είναι καλό να είμαστε ειλικρινής. Για διαφόρους λόγους που ίσως πρέπει να αναλυθούν, η κύβέρνηση φάνηκε να βάζει ένα φρένο. Αρα, η δική μου προσωπική γνώμη είναι ότι έπαιξε ρόλο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το οποίο έφερε το ΠΑΣΟΚ σε πάρα πολύ δύσκολη θέση – το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικός εταίρος – όποτε πήγαινε να κάνει κάτι η Κυβέρνηση έβγαιναν 15 – 20 στελέχη του και έλεγαν δεν το ψηφίζουμε, δεν κάνουμε, δεν το θέλουμε. Θυμάστε τις κόντρες με τον Μητσοτάκη επί σειρά εβδομάδων – αυτό όλο δημιούργησε ένα φρένο. Αν ο Σαμαράς είχε κυβερνήσει μόνος του, θα τα είχε τελειώσει όλα πολύ πιο γρήγορα. Εννοώ ως μονοκομματική κυβέρνηση.

Αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκράτιας βάσει και της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Επένδυση ότι «πρέπει να προταθεί τώρα»

Να είμαι ειλικρινής. Η πολιτική εκρεμμότητα δημιουργεί προβλήματα και στην πραγματικότητα και στην οικονομία.

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η παράταση της πολιτικής εκρεμμότητας δημιουργεί προβλήματα στη χώρα. Κατά συνέπεια, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι μία σωστή πρόταση.

Ερωτηθείς για την υπόθεση του κ. Καρατζαφέρη

Α. Γεωργιάδης: Τα έχω πει όλα. Με στεναχωρεί η υπόθεση αυτή, δεν με ευχαριστεί. Είναι λυπηρή αυτή η εικόνα. Γιατί ένας άνθρωπος που εμπιστεύτηκα φαίνεται να έχει κάνει κάτι...

Γ. Κουρτάκης: Ενα λεπτό. Δεν εμπιστευόσασταν ούτε απατεώνα, ούτε λαδέμπορο ούτε μιζαδεμπορο – πολιτικό αρχηγό εμπιστευόσασταν. Ετσι δεν είναι;

Α. Γεωργιάδης: Επειδή έχετε καλή μνήμη. Θέλω να θυμηθείτε τί μου έχει σούρει ο Καρατζαφέρης όταν έφυγα από το ΛΑΟΣ και πήγα στη ΝΔ.

Γ. Κουρτάκης: Πρόδοτη, αποστάτη. Τον Βορίδη ότι τα έχει πάρει από τον κ. Γιώργο Μπόμπολα ...

Α. Γεωργιάδης: Θα μπορούσα και εγώ να αξιοποιήσω αυτή τη στιγμή – αυτή τη χρονική συγκυρία και να το επιστρέψω αυτό εις το πολλαπλάσιο. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι αυτό εγώ δεν θα το κάνω. Εαν αποδειχθούν ότι αυτά είναι αληθή, πρέπει να πω ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δυστυχώς είναι αληθή. Και πρέπει να πω ότι μέχρι στιγμής η τακτική του κ. Καρατζαφέρη να μην απαντάει και να μην εμφανίζεται πουθενά, ενισχύει αυτή την εικόνα. Δεν την αποδυναμώνει. Να είμαστε καθαροί μεταξύ μας, μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Εαν λοιπόν είναι αληθή, είναι πολύ σοβαρά, τιμωρούνται ποινικά από τον ποινικό μας κώδικα πολύ αυστηρά και για τους πολιτικούς πρέπει να τιμωρούνται πολύ αυστηρότερα- γιατί ο πολιτικός πρέπει να έχει και ένα δείγμα που δεν έχουν οι άλλοι. Εχει προδώσει την εμπιστοσύνη του λαού.  

Δεν έχω κάνει καμμία ερώτηση καθ υπόδειξη του κ. Καρατζαφέρη – ούτε μία. Οτι ερωτήσεις έχω υπογράψει τις έχω υπογράψει ο ίδιος. Δεν έχει να πει κανείς τίποτα. Μόνο όποιος δεν καταλαβαίνει έχει να πει κάτι. Εμας οι ερωτήσεις μας ήταν υπερ της διαφάνειας και υπερ των ελέγχων. Όχι το ανάποδο.

Δεν θα εξευτελίσουμε πολιτικές ιδέες επειδή κάποιος είναι βρώμικος. Οχι. Οσοι τρέξαμε για το ΛΑΟΣ τρέξαμε για τις ιδέες όχι για off shore. Αλλο το ένα άλλο το άλλο.