Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής, κ. Σπύρος Λυκούδης παραχώρησε συνέντευξη στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα fm” στους δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Στο πλαίσιο της επετείου για το Πολυτεχνείο, δήλωσε:

Σ. Λυκούδης: Αυτές οι ώρες ήταν απίστευτες. Ωρες που δεν τις περίμενε κανείς. Ηταν μία έκρηξη το Πολυτεχνείο που δεν ετοιμάστηκε – εδώ ίσως και να σας πω κάτι για μία διαφορά με τον τρόπο με τον οποίο σήμερα ευθύνονται οι κομματικές νεολαίες – εγώ δεν το πιστεύω και δεν συμφωνώ. Δεν ήταν έτοιμα τα κόμματα, τα παράνομα κόμματα της Αριστεράς εκείνης, δεν ήταν έτοιμα να υποδεχθούν μία έκρηξη σαν το Πολυτεχνείο ή και να την κατανοήσουν από τις πρώτες ώρες.

Μην είμαστε όμως ισοπεδωτικοί. Ο Ρήγας Φεραίος και η ΚΝΕ – σε εκείνη τη φάση αμέσως μετά τις πρώτες ώρες, στήριξαν το Πολυτεχνείο και ότι σχηματίστηκε γύρω από το Πολυτεχνείο.

Γ. Ψαριανός: Το είπαμε και από την αρχή κάποιοι που ήταν καχύποπτοι, δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί μεταστράφηκαν σε μία μέρα.

Σ. Λυκούδης: Δεν το περίμεναν, δεν ήταν μέσα στις προβλέψεις. Ηταν έκρηξη που ήρθε από “κάτω”. Να πούμε όμως ότι αυτές οι ηρωικά οργανωμένες δυνάμεις του Ρήγα και της ΚΝΕ εκείνης της εποχής – παρά το ότι σήμερα έχουμε απομακρυνθεί από την προσέγγιση με αυτό τον τρόπο της Αριστεράς – και δεν πρέπει να το φοβόμαστε, εκείνη την περίοδο οι φοιτητές κομμουνιστές ήταν η πρωτοπορία σε εκείνη τη φάση.

Το «ο Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», σε εκείνη τη φάση, το σύνθημα των δημοκρατικών, σήμερα εμφανίζεται με αντίστροφο τρόπο. Δηλαδή εμφανίζεται «Λαός νικήμενος, ποτέ ενωμένος» επειδή είναι διχασμένος. Επειδή δεν είναι ενωμένος ο λαός είναι νικημένος. Ανάποδα ακριβώς συμβαίνουν τα πράγματα σήμερα. Και νομίζω πως πρέπει να δούμε σήμερα ως σημερινοί αριστεροί ότι πρώτιστο καθήκον ενός αριστερού – εάν θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει στην πρωτοπορία – είναι να επιτύχει να προσπαθήσει σε επίπεδο πρώτης πολιτικής γραμμής μεγάλες εθνικές συναινέσεις και σε επίπεδο δεύτερης γραμμής, μεγάλες συναντήσεις του ευρύτερου δημοκρατικού κόσμου που είναι κατακερματισμένος.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση που εξέδωσε ως επικεφαλής της κίνησης των μεταρρυθμιστών

Πρέπει να υπερασπίσουμε τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία βάλλεται πανταχόθεν – βάλλεται δηλαδή από τους γνήσιους εχθρούς της, τους φασίστες και τους νεοναζί και κατά τη γνώμη μου βάλλεται και από ύπουλους εχθρούς – δηλαδή αυτοί που εμφανίζονται σήμερα και λένε «η χούντα δεν τελείωσε το ’73» πέρα από το αστείο της ιστορίας και επί της ουσίας όμως όποιος νομίζει σήμερα ότι μπορεί να ταυτίζει τα προβλήματα που έχει η ελληνική δημοκρατία του παρόντος χρόνου με τη χούντα του 1973, δεν πρόκειται απλώς για απίθανο και αφελούς ανιστόρητου, πρόκειται για πολιτικού εγκληματία!

Ζούμε μία σαφώς δημοκρατική περίοδο εδώ και 40 χρόνια... με όλες τις αδυναμίες της. Ζούμε 4 δεκαετίες χωρίς να έχουμε το χαφιέ να μας τραβάει στο δρόμο! Προφανώς, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που εχουν σχέση με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, με τα προβλήματα των θεσμών... όλα αυτά ενταγμένα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Ξέρει αυτός που λέει η Χούντα συνεχίζεται, τί ήταν η Χούντα