Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη συνάντηση του με τον κ. Ντράγκι

Γ. Κύρτσος: Δεν νομίζω ότι παίζεται κάποιο παιχνίδι – θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Είναι πολύ σωστό το ρεπορτάζ – ήμουν και εγώ στην Επιτροπή Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων και σε μία ερώτηση του κ. Μαριά που δεν είχε θέμα το δάνειο αλλά τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ από τη διαχείριση των οικονομικών ομολόγων που τα αγοράζει στην παράλληλη αγορά – βρήκε την ευκαιρία ο Ντράγκι και μου έκανε εντύπωση και είπε δεν τίθεται θέμα σε αυτή τη φάση μείωσης του χρέους αλλά ούτε και αναδιάρθρωσης του χρέους. Και το μόνο που μπορούμε να συζητάμε σε αυτή τη φάση είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων των διαρθρωτικών αλλαγών. Επομένως, εδώ είναι ένα μήνυμα – πήρε την ευκαιρία γιατί μας επισκέπτεται κάθε ενάμιση μήνα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και εξηγεί τι προσπαθεί να κάνει σαν Διοικητής της ΕΚΤ. Μήνυμα αυστηροποίησης ότι «Κυρίες και κύριοι, προχωρείστε στις μεταρρυθμίσεις – χρωστάτε μεταρρυθμίσεις», εγώ αυτό κατάλαβα.

Αυτό βέβαια φέρνει σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση γιατί είναι γεγονός ότι έχει υπογράψει πολλά περισσότερα από αυτά που έχει πραγματοποιήσει και φυσικά – εντάξει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι εκτός του Ευρωπαϊκού πλαισίου – τουλάχιστον αυτό μας περιγράφουν οι διάφοροι παράγοντες που έρχονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ότι με αυτό το «καταργώ τη λιτότητα, τα μνημόνια, κουρεύω το χρέος κλπ», αυτά είναι σε άλλον πλανήτη, δεν υπάρχουν εδώ πέρα. Και δεν νομίζω να παίζει κανείς κανένα παιχνίδι απλά δυσλειτουργεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δημ: Το κομμάτι που είπε ο Ντράγκι «σε αυτή τη φάση» τί σημαίνει; 

Γ. Κύρτσος: Σημαίνει ότι θα πάμε να δώσουμε εξετάσεις – όπως ζητάει εξετάσεις η Τρόικα και ο Ντράγκι – να πούμε ότι είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας, ο οποίος στα θέματα τα δικά του έχει αυτονομηθεί από το Βερολίνο και τους κεντρικούς τραπεζίτες της Γερμανίας – αλλά ταυτόχρονα δίνει εξετάσεις καθημερινά. Δηλαδή για να κάνει αυτά που τον ενδιαφέρουν, να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, να ρίξει τα επιτόκια, να κατασκευάσει ρευστότητα, να ρίξει το ευρώ που το έχει ρίξει 9 με 10% σε σχέση με το δολάριο τους τελευταίους μήνες – θέλει το κεφάλι του ήσυχο – δεν μπορεί τώρα αυτός ο διαρκής ακύρηχτος πόλεμος με το Βερολίνο – τον ενοχλεί. Επομένως, έστειλε ένα μήνυμα, ότι εγώ πάω για τα βασικά τα δικά μου – ούτε παίζει παιχνίδι, τα ίδια λέει και για την πατρίδα του την Ιταλία.

Ερωτηθείς για το «τελεσίγραφο» της Τρόικα για την αλλαγή στις 100 δόσεις

Γ. Κύρτσος: Εδώ που έχουμε φτάσει, δεν μπορεί να πάρει πίσω τις 100 δόσεις η Κυβέρνηση. Εντάξει, είναι ένα μέτρο φιλολαϊκό – το δράμα με την Κυβέρνηση είναι ότι παίρνει ορισμένα σωστά μέτρα και τα εφαρμόζει λάθος. Δηλαδή, μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Καλά έκανε. Όμως το καλοκαίρι το μέτρο δεν λειτούργησε – μιλάω και σαν δημοσιογράφος και σανπαραθεριστής, κανείς δεν έκοβε απόδειξη - και επανέρχεται η Τρόικα και σου λέει 23%, να διευρύνουμε λέει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που είναι στο συντελεστή 23%. Ενα εκρηκτικό ζήτημα από πολιτική και κοινωνική άποψη. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει σε αυτή τη φάση η Κυβέρνηση έιναι να επιμείνει στη γραμμή της αλλά να φροντίσει το μέτρο έτσι όπως εφαρμοστεί, να αποδώσει. Να έχουμε δηλαδή μία αύξηση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με τα προγραμματισμένα το οποίο δεν είναι εύκολο να γίνει αλλά θα πρέπει ίσως να σκεφτούν και κάποιες χρηματοδοτήσεις – δηλαδή ο κόσμος θέλει να ρυθμίσει τα χρέη του, να απαλλαγεί από τις προσαυξήσεις που μπορεί να είναι 30% και 40% του χρέους. Άρα, τα μέτρα αυτά κρίνονται στη βάση του αποτελέσματος. Εως τώρα οι εξαιρέσεις που έγιναν από τον κανόνα της ισοπεδωτικής λιτότητας και φορολογίας που επιβάλει το μνημόνιο, δεν απέδωσαν. Δεν πρέπει να έχουμε άγχος όμως για τις 2 ή τις 9 ημέρες. Εχθές ήμουν πάλι στην επιτροπή προϋπολογισμού και δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Δημ: Τις 100 δόσεις δεν θα τις πάρει πίσω η κυβέρνηση, δεν μπορεί και δεν θέλει να τις πάρει και επειδή οι τροικανοί εδώ ζουν πια και ξέρουν τι γίνεται – το να πιέζουν να πάρουμε πίσω τις 100 δόσεις είναι από τη μία να ευτελίσουν λίγο την κυβέρνηση και επειδή ξέρουν ότι δεν θα τις πάρει πίσω για να κερδίσουν κάτι άλλο. Ποιο θα είναι το άλλο; Το ασφαλιστικό;

Γ. Κύρτσος: Ξέρουν ότι για το ασφαλιστικό δεν έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υπογραψει, έχει προγραμματιστεί η μείωση των επικουρικών και του εφάπαξ και στη συνέχεια θα περάσουν και στη μείωση των συντάξεων. Οποιος έχει διαβάσει τα κείμενα, αυτό το ξέρει. Τώρα έχουμε την κυβέρνηση που δίνει διαβεβαιώσεις, υπογράφει συμβόλαια – δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις και έχουμε και το ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να δώσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ε, αυτά δεν υπάρχουν εδώ. Τι να κάνουμε τώρα; Αρα, δεν φταίει μόνο η Τρόικα, φταίνε και οι πολιτικοί μας οι οποίοι οι μεν κυβερνητικοί πάνε και υπογράφουν για να ησυχάσουν για 3-6 μήνες και στη συνέχεια τους κυνηγά η υπογραφή τους και μετά έχουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ασκεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση ο οποίος υπόσχεται πράγματα τα οποία είναι βέβαιο μαθηματικά ότι δεν θα γίνουν. Ε, αυτή η εικόνα ενός πολιτικού συστήματος που η κυβέρνηση δεν έχει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και η αντιπολίτευση δεν έχει την απαιτούμενη υπευθυνότητα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τις αγορές το επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο είναι πάνω από 8% - είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές ουσιαστικά ενώ θέλαμε να βγούμε, ε και απο τους Ευρωπαίους πιστωτές και εταίρους οι οποίοι έχουν και τα δικά τους.