Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν η Τρόικα πάρει πίσω τις 100 δόσεις 

Υφυπουργός: Με την Τρόικα έχουμε μία διαπραγμάτευση, έχουμε τα γνωστά θέματα τα οποία πρέπει να διαπραγματευτούμε και βεβαίως δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια για να έρθει η Τρόικα.

Δημ: Ωραία έκφραση είναι αυτή. Η Τρόικα ζητά να πάρετε πίσω τις 100 δόσεις;

Υφυπουργός: Αυτό δεν γίνεται. Δεν το ξέρω (αν το ζητάει) δεν είμαι στη διαπραγμάτευση αλλά σας λέω ότι αυτό δεν γίνεται.

Δημ: Αν επιμείνουν;

Υφυπουργός: Δεν γίνεται!

Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν άλλα σοβαρά θέματα

Υφυπουργός: Ασφαλιστικό δεν ανοίγει. Μιλάμε για κάποια θέματα που αν εκτιμούν οι φίλοι μας οι εταίροι, οι οποίοι εμείς δεν κάνουμε τους τσάμπα μάγκες μαζί τους – συζητάμε – ότι θέλουν πρόσθετα μέτρα γιατί ακούω διάφορα νούμερα τα οποία σήμερα σε αυτή την οικονομία με τα τόσα προβλήματα που όλοι λένε ότι έχουμε βγει ότι έχουμε κάνει τεράστιες θυσίες, όλος ο κόσμος, μετά το πολιτικό σύστημα, σήμερα είμαστε λίγο στο ξέφωτο και πρέπει να ξαναρχίσουμε πάλι. Τα μέτρα τα οποία θα μας πάνε πίσω, αυτό δεν γίνεται. Αν οι εταίροι έχουν άλλα στο μυαλό τους, πρέπει να τα πουν. Πάντως θέματα τα οποία έχουμε λύσει και φαίνεται ότι πολλές φορές έχουν κάνει λάθη – εντάξει, κατανοώ την πρώτη φορά, μας επιβλήθηκαν στη χώρα, στην κυβέρνηση γιατί έπρεπε να δούμε αν είναι σωστή ή λάθος η κατεύθυνση – αφού μέσα από την πράξη φαίνεται ότι δεν έχει γίνει, δεν θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι μία πραγματικότητα μετά από 5 χρόνια!

Ερωτηθείς για τα θέματα που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί

Υφυπουργός: Υπογράψαμε και υλοποιήσαμε το πετρέλαιο θέρμανσης. Το πετρέλαιο μας έδειξε πως ούτε έσοδα φέραμε και ο κόσμος έμεινε στο κρύο. Πώς θα συνεχίσουμε; Ούτε το δημσοσιονομικό στόχο δεν πιάσαμε.

Με τις 100 δόσεις φαίνεται ότι και το δημοσιονομικό στόχο μπορούμε να πιάσουμε και ο κόσμος να νοιώθει μία ανάσα. Δεν καταλαβαίνω αυτό το πράγμα με την Τρόικα. Η Τρόικα δεν έχει πάντα δίκιο. Εχει φέρει πολλές και έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έπρεπε να κάνουμε, όμως σε κάποια δημοσιονομικά στοιχεία έχει πέσει και αυτή έξω τα οποία μετά από ένα – δύο χρόνια, τα λέει! Σήμερα στο πιο κομβικό σημείο που βρισκόμαστε είναι η εικόνα αυτή να φαίνεται ότι η χώρα δεν είναι ενωμένη; Και αυτό έχει να κάνει και με την κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση και με όλους. Εχουμε 5 βασικά στοιχεία που πρέπει να προχωρήσουμε και είναι η βιωσιμότητα του χρέους; Τα κόμματα εδώ πρέπει να πουν. Είναι ή όχι βιώσιμο το χρέος; Εμείς λέμε ότι είναι βιώσιμο το χρέος. Πρέπει όλοι να πάρουν θέση σε αυτό...

Αναφορικά με τη δήλωση Ντράγκι στους ότι δεν τίθεται θέμα διευθέτησης του χρέους.

Υφυπουργός: Δεν ξέρω τι εννοεί διευθέτηση χρέους. Ο Ντράγκι εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα. Δεν ξέρω τι εννοούσε σε αυτό. Εμείς λέμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν με την επιμήκυνση κλπ, θεωρούμε ότι είναι βιώσιμο. Η χώρα βρίσκεται 4 μήνες πριν τις Προεδρικές εκλογές, η Αξιωματική Αντιπολίτευση λέει ότι δεν ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρα σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε εκλογές – εμείς δεν λέμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε εκλογές – προσπαθούμε να βρούμε τους 180 ... και οι εταίροι μας, ο κ. Ντράγκι που είναι νότιος και ξέρω πολλούς νότιους που πάντα έχουν το δικό τους τρόπο και το δικό τους δρόμο, απευθύνονται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και λένε: κοιτάξτε παιδιά, αυτά είναι οι κανόνες. Θέλετε να παίξετε ή δεν θέλετε να παίξετε; Αυτούς τους κανόνες πρωτίστως τους λέει και για την κυβέρνηση αλλά τους λέει και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Σαμαράς το 2012 πριν υπογράψει για να γίνει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η ΝΔ έλεγε εντελώς διαφορετικά πράγματα και όταν έγινε η κυβέρνηση του Παπαδήμου είπε άλλα διαφορετικά. Από το 34% πήγε στο 18% στις εκλογές. Σήμερα ο κ. Ντράγκι κατά την αποψή μου, απευθύνεται σε όλο το πολιτικό σύστημα και λέει κοιτάξτε να δείτε, έχετε κάνει μία προσπάθεια, αυτά είναι τα δεδομένα ακόμα, δεν φοβόμαστε ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε κανέναν που θα έρθει εδώ να κάνει χαμό.

Δημ: Υπάρχει περίπτωση η πίεση αυτή της Τρόικας που είναι ασφυκτική και αδιέξοδη όπως φαίνεται γιατί ακούω νούμερα, το 3 δις θα είναι το δημοσιονομικό κενό. Υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία να κάνει εκλογές αν τώρα που φτάσαμε στο τέρμα επιμείνουν οι δανειστές μας;

Υφυπουργός: Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος. Από εκεί και πέρα θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει τις εκλογές.

Ερωτηθείς για τα στεγαστικά κόκκινα δάνεια

Υφυπουργός: Η δέσμευση που έχουμε και τα 2 κόμματα δώσει, θα σας μιλήσω για την παράταξή μου και το υπουργείο ανάπτυξης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρει μία ρύθμιση. Κατά την άποψή μου αρχές του νέου χρόνου.