Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” στους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις δηλώσεις Ντράγκι:

Γ. Κουμουτσάκος: Η λέξη κούρεμα του δημοσίου χρέους ποτέ δεν ήταν στη φρασεολογία και στις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης – όχι γιατί δεν είναι επιδίωξη αλλά επειδή ξέρουμε ότι είναι ανέφικτο. Διότι για να υπάρξει κούρεμα να κοπεί δηλαδή το χρέος – πρέπει να δώσουν τη συμφωνία τους όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που μας έχουν δανείσει. Για να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους πρέπει να το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους και τα κοινοβούλια δεν πρόκειται να δώσουν τέτοια απόφαση γιατί και τα ίδια τα κράτη στα οποία λειτουργούν τα κοινοβούλια των εταίρων, έχουν χρέη. Επομένως, είναι λάθος να δίνεις μία μάχη χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό που πάντα υποστήριζε η ελληνική πλευρά είναι ότι πρέπει να πάμε σε ρύθμιση του δημοσίου χρέους που θα πρέπει να βγάλει από πάνω μας βάρος. Υπήρχαν τρόποι και η επιμήκυνση και τα μικρά επιτόκια. Εδώ έχει αλλάξει θέση – αναγκάστηκε με μία οδύσσεια και μακρά πορεία παλινωδιών να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ θέση! Αυτό που πρέπει να κάνουμε εφόσον είναι εφικτό – είναι να κλείσει η αξιολόγηση από την Τρόικα, να τελειώσουμε με αυτό το κεφάλαιο, να αρχίσει η μετά μνημόνια εποχή και εκεί να δουλέψουμε σταθερά και σοβαρά και έχοντας γνώση του περιβάλλοντος του ευρωπαϊκού.

Δημ: Εκτιμάτε ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Στο 160% του ΑΕΠ είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος;

Γ. Κουμουτσάκος: Θα ήταν ολέθριο σφάλμα για τη χώρα – εαν υπήρχε δημόσια παραδοχή της χώρας ότι το χρέος δεν είναι δημόσιο. Η αντίδραση αγορών, επενδυτών, εταίρων θα ήταν οδυνηρή για τη χώρα.

Δημ: Γιατί κουτοί είναι οι επενδυτές; Δεν καταλαβαίνουν οι επενδυτές αν είναι βιώσιμο ή έχουν την ανάγκη τη δική μας να τους πούμε;

Γ. Κουμουτσάκος: Δημόσια παραδοχή μη βιωσιμότητας του χρέους θα είχε πολύ αρνητικές αντιδράσεις για την οικονομία της χώρας. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση και αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα συντεταγμένα, είναι να κλείσουμε το κεφάλαιο των μνημονίων και να εστιάσουμε όλη μας την προσοχή στο πως θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα.

Δημ: Πως θα γίνει αυτό όταν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους πρέπει να εξασφαλίσουμε καμμιά 10αριά δις για να πάμε παρακάτω;

Γ. Κουμουτσάκος: Να κλείσει η αξιολόγηση, περιμένετε. Σας λέω λοιπόν ότι οι εταίροι και οι δανειστές έχουν κάνει λάθος υπολογισμό και λάθος εκτίμηση πιέζοντας την κυβέρνηση. Δεν έχουν τη συνολική εικόνα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας.

Ερωτηθείς για τη δήλωση της κας Παπαγγελή για την επέτειο Πολυτεχνείου και την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος

Γ. Κουμουτσάκος: Εκανα μία ανάρτηση στο twitter για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα – αν αυτή η άποψη που εκφράστηκε αφορούσε και ήταν μόνο εντοπισμένη μόνο σε προσωπική αναφορά – δεν θα είχα κανένα λόγο να αντιδράσω γιατί ο καθένας εκφέρει τη γνώμη του.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε να συνδέεται καθ οιονδήποτε τρόπο με το συνδυασμό «Αττική αλλάζει πρόσωπο» όφειλα να αντιδράσω. Και αυτό έκανα. Για να ξεκαθαρίζουμε. Το έκανα και το θέμα θεωρείται λήξαν από πλευράς μου, εγώ ξεκαθάρισα τη θέση μου – δεν μπορεί να συνδέεται το όνομά μου με οποιαδήποτε τέτοια άποψη. Αν είναι ατομική άποψη, αυτό δεν με απασχολεί. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία γενικότερη θέση. Αυτές τις μέρες εκφράστηκαν σοβαρές και μετριοπαθείς απόψεις και στα κοινωνικά δίκτυα και δημόσια για την επέτειο.

Θεωρώ ότι κάνουμε σφάλμα να εστιάζουμε σε περιθωριακές απόψεις και τελικά να είναι αυτές που να ορίζουν την πολιτική ατζέντα. Εκείνη νομίζω ότι είναι ευθύνη όλων να το αποφεύγουμε, μην αφήνουμε περιθωριακές αντιλήψεις έστω και προσωπικές, να ορίζουν την πολιτική ατζέντα μιας ολόκληρης κοινωνίας και μίας συζήτησης που αφορούσε το Πολυτεχνείο. Που σαφώς δεν ανήκει καθ ολοκληρία στην αριστερά. Η Αριστερά δεν έχει ιδιοκτησία το Πολυτεχνείο – το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλο το λαό γι αυτό και πρέπει να γιορτάζεται με ενότητα.

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος σε επόμενες εκλογές

Γ. Κουμουτσάκος: Οπως ξέρετε δεν έχω λείψει ποτέ από μάχες. Είτε διπλωματικές είτε μετέπειτα πολιτικές είτε στη Βουλή για θέματα Τουρκίας και άλλα είτε και τώρα στην Περιφέρεια που ξεκίνησε μία καμπάνια και ένας αγώνας στο παρά πέντε και δεν αρνήθηκα να συμμετέχω. Επομένως, ναι όλα δείχνουν πως θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2016. Είμαι πεποισμένος γι αυτό – γιατί θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία.