Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη χθεσινή δήλωσή του

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Αυτό είναι η κεντρική θέση του βιβλίου μου που παρουσίασα πριν δύο μήνες για την Ελλάδα και την Αριστερά και λέω ότι αφού ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ως στόχο να καταγγείλουμε τις δανειακές συμβάσεις, αυτό που λέει πολύ σωστά ο Τσίπρας επιθετική διαπραγμάτευση, και να ακυρώσουμε τους 500 εφαρμοστούς νομούς. Δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κληρονομήσει 2 συν 1 μνημόνια άρα λοιπόν θα έχουμε τρία μνημόνια και 500 εφαρμοστικούς νόμους, για να υλοποιήσει την πολιτική του που αμετάθετα είναι καταγγελία μνημονίων και ακύρωσή εφαρμοστικών νόμων πρέπει να έχει τέτοιες δυνάμεις στη σύνθεση του κοινοβουλίου άλλο το ότι στην κυβέρνηση όπως λέει σωστά ο Τσίπρας θα το διευρύνουμε και θα καλέσουμε όσους θέλουν αλλά στο κοινοβούλιο αν δεν έχει αυτό που λέμε κοινοβουλευτική αυτονομία, αυτάρκεια, πλειοψηφία τότε ενδεχομένως  αν έχει πρόβλημα διότι από τα δεξιά του θα έχει μόνο δυνάμεις οι οποίες στήριξαν το μνημόνιο...

ΔΗΜ: Αν δεν έχει την πλειοψηφία τότε τί;

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέτω με ένα παράδειγμα, ο πρώτος νόμος στο κοινοβούλιο θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού και η κατάργηση της ρήτρας θανάτου αυτό που πρέπει να κάνουν σε ενάμιση μήνα τα γερόντια, να μπορούν να αποκληρώνουν τις γερόντισσες  από τη σύνταξη για να πάρουν εν ζωή μεγαλύτερη σύνταξη. Και το τρίτο, νόμος θα είναι επίσης η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα καταργεί, θα μειώνει τις συντάξεις από 01/01/15. 

Αν φέρει τέτοιο νόμο ο Τσίπρας που θα τον φέρει, θα είναι ο πρώτος νόμος μας φανταστείτε να μην έχει κοινοβουλευτική αυτονομία και να εξαρτάται από την ψήφο κομμάτων που ψήφισαν το αντίθετο. Άρα λοιπόν η αγωνία μας για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα καταγγελίας του μνημονίου και ακυρώσεις των εφαρμοστικών νόμων οδηγεί στην εκφώνηση αυτού που έκανα εχθές  ότι πρέπει ο λαός και εμείς γιατί είναι μήνυμα και στο εσωτερικό μας, εμείς να σταματήσουμε πολυφωνίες, να στηρίξουμε τον πρόεδρο, να εκφωνούμε κυρίαρχο και λόγο αυτοπεποίθησης για να πείσουμε το λαό.                                         

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο κεντρικές πολιτικές εκφωνήσεις, καταγγελία των μνημονίων και ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων και πρέπει να δώσει αυτοπεποίθηση στο λαό.  Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι εφικτός να στοχεύσει στην αυτοδυναμία διότι για να υλοποιήσει άμεσα, γρήγορα αποτελεσματικά τους δύο κεντρικούς στόχους να πάει στην Μέρκελ. Φανταστείτε να μην έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και στήριξη κυβερνητική, να έχει ανάγκη να πάει να βάλει αίτημα διαγραφής του χρέους και να έχει συνεταίρους αυτούς οι οποίοι δεσμεύτηκαν για το αντίθετο. Υποστηρίζουμε ότι για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα πρέπει ο λαός να μας εμπιστευτεί με μεγάλη πλειοψηφία.

ΔΗΜ: Και αν δεν ;

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν και έχει η κυβέρνηση μας εξάρτηση από κόμματα του μνημονίου;    

ΔΗΜ: Άρα μπορεί προκειμένου να κυβερνήσετε να συνεργαστείτε ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ. 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι επειδή είναι θέση μας να μην συνεργαστούμε με κόμματα τα οποία έχουν δουλείες, έχουν δεσμεύσεις, έχουν εξαρτήσεις από τους δανειστές και δεν θα στηρίξουν την πολιτική Τσίπρα και τη δική μας στους στόχους καταγγελίας και αιτήματος διαγραφής του χρέους, πως θα έρθει; Θα έρθει ο Βενιζέλος , θα έρθει ο Σαμαράς αφού δεν μπορούν για δυο χρόνια...   

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα στόχο να καταγγείλει τα μνημόνια και να ακυρώσει εφαρμοστικούς νόμους είναι απευκταίο ενδεχόμενο, δεν το θέλουμε, αυτή ήταν η αγωνία της χθεσινής μου δήλωσης ότι δεν θέλουμε να έχουμε εμπόδια στην υλοποίηση της πατριωτικής πολιτικής, αυτό που λέει και εκφωνεί ο Τσίπρας και όλα τα στελέχη. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να έχει συναίσθηση  ο λαός ότι πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση, να έχουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να θέσουμε πατριωτικά το ζήτημα του χρέους και της ακύρωσης των εφαρμοστικών νόμων.

ΔΗΜ: Από την συνέχεια της δήλωσης καταλαβαίνω ότι αν δεν έχετε ισχυρή πλειοψηφία προκειμένου να κυβερνήσετε θα συνεργαστείτε με κόμματα μνημονιακά ...

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ...Όχι αμετάθετος στόχος είναι αυτός, απευκταίο ενδεχόμενο δηλαδή που το αποκλείουμε, δηλαδή που το αρνούμαστε, δηλαδή που το απορρίπτουμε είναι να εφαρμόσουμε έστω και στοιχειωδώς έστω και μεταβατικά μνημονιακή πολιτική αυτή ήταν η ουσία της δήλωσης. Δεν έχει πει ο Τσίπρας τον τελευταίο λόγο  τι θα γίνει αν ο λαός δεν δώσει ισχυρή πλειοψηφία. Το τι θα γίνει μετά είναι θέμα εκτίμησης πολιτικής του ίδιου που προέδρου και των κεντρικών  οργάνων μέχρι τώρα μένουμε εκεί ότι για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ο λαός  πρέπει να εμπιστευτεί με ισχυρή πλειοψηφία.

Η δική μου πολιτική εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε αυτοδυναμία και ότι θα δυσκολευτούμε αν ο λαός δεν μας δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι τότε στην συγκυρία που θα είναι ακραία και που θα είναι σημαντική ο πρόεδρος κυρίως και τα στελέχη, τα όργανα θα αποφασίσουν τι πρέπει να εισηγηθούμε στο λαό. Τώρα είναι  πρόωρο να κάνουμε τέτοιες υποθέσεις.

Ερωτηθείς πως σχολιάζει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του  

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τους αγαπάω και με αγαπάνε. Σήμερα έχουμε πολιτική γραμματεία για σοβαρά θέματα, καμία αντίδραση. Θεωρώ ότι είμαστε εντός γραμμής και εντός κοινής εκφώνησης της κεντρικής γραμμής.