Η κυβερνητική Εκπρόσωπος, κα Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείσα αν προλαβαίνει η κυβέρνηση το Eurogroup της 8/12/14 και αν θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε  

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το ουσιαστικό είναι να έχουμε αυτή τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο και από την κρίση και οι ημερομηνίες παίζουν δευτερεύοντα ρόλο.  Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και έχει υπόψη της και τους χρόνους και τα πάντα. Η προσπάθεια είναι για να προλάβουμε τις ημερομηνίες, ωστόσο σας λέω και πάλι ότι όλα αυτά τα έχει υπόψη της η κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύεται, τα έχουν υπόψη τους και οι εταίροι και δανειστές μας και βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολη, είναι η τελευταία, είναι διαπραγμάτευση για συμφωνία εξόδου φυσικό είναι να υπάρχουν δυσκολίες και να υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή απόψεων.     

Ερωτηθείσα πότε θα τεθεί το θέμα του χρέους και με ποιους όρους από την πλευρά της Ελλάδας

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εσείς κάνετε καλά και ρωτάτε, εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί διαρκούσης μιας διαπραγμάτευσης. Αυτό το οποίο έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και δεν το λέμε τώρα και το λέει και ο κ. Ντράγκι είναι η ανάγκη να κηρυχθεί επίσημα βιώσιμο το χρέος μας διότι σε αντίθεση με την αντιπολίτευση και με όσους λένε ότι πρέπει να πούμε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, εμείς λέμε ότι όποια χώρα βγει και πει ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο, είναι μια χώρα που δεν θα την δανείζει κανείς και είναι οπωσδήποτε μια χώρα στην οποία δεν πρόκειται να έρθει καμία επένδυση γιατί ποιος πρόκειται να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος άρα με άδηλο το μέλλον. Άρα εμείς από την πρώτη στιγμή αυτό που είπαμε είναι το σημαντικό να θεωρηθεί βιώσιμο το χρέος  και βιώσιμο είναι το χρέος το οποίο εξυπηρετείται.

Με δεδομένο δε ότι εμάς αυτά τα χρόνια μας δανείζουν με πάρα πολύ μικρό επιτόκιο και με δεδομένο ότι έχει πέσει στο ήμισυ το ποσό που καταβάλλουμε για τοκοχρεολύσια, εμείς βρισκόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν υπονομευτικό για τη χώρα αν λέγαμε ότι είναι μια χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος άρα δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει άρα μη τη δανείζεται και μην πάει κανείς να επενδύσει.

ΔΗΜ:  Το ερώτημά μου είναι εάν θα τεθεί τώρα το θέμα του χρέους ή αν η κυβέρνηση θα το αφήσει πίσω. Μέχρι λοιπόν να κλείσει αυτή η συμφωνία περιλαμβάνεται στο πακέτο και το θέμα του χρέους ή πάμε για μετά; 

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Διαρκούσης της διαπραγμάτευσης η όποια είναι δύσκολη και έχει πολλές πτυχές δεν μπορώ να δώσω περαιτέρω πληροφορίες.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου -Τσίπρα 

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, η απάντηση που έλαβε μέσω δημοσίων δηλώσεων των πιο επίσημων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ ήταν συγκεκριμένη. Ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του, ο κ. Παππάς, έχει πει από την αρχή ότι δεν θα αρνηθεί μεν την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας – είχε αυτοπροσκληθεί βέβαια γιατί εμείς δεν είχαμε θέσει ποτέ τέτοιο θέμα – αλλά θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού αυτά που έχει να του πει ότι πρέπει να παραιτηθεί. Σε άλλη του δήλωση είπε ότι αν ο Σαμαράς καλέσει τον Τσίπρα σε συνάντηση ο Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές. Ο κ. Βούτσης που είναι γραμματέας της ΚΟ έχει δηλώσει “διάλογος ναι μόνο αν συμφωνήσουμε πάνω στην πρέπουσα γραμμή”, αυτό δεν είναι διάλογος είναι υπονομευμένος διάλογος. 

ΔΗΜ: Το ερώτημά μου είναι συγκεκριμένο και το θέτω γατί ο πρωθυπουργός είναι ο πρωθυπουργός  που σημαίνει ότι οτιδήποτε και αν λέει ο αρχηγός ή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει το λόγο, την υποχρέωση να φωνάξει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και να του πει ότι “εδώ τα πράγματα είναι έτσι και έτσι. Εσύ πες τα δικά σου, εγώ οφείλω θεσμικά να σε ενημερώσω και πες ότι θέλεις”. Αυτή την πρωτοβουλία θα την πάρει ο κ. Σαμαράς;

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ειλικρινά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι είμαστε ειδικοί στο να θέτουμε ψευδοθέματα διότι όταν σε ένα διάλογο η συναίνεση η ίδια είναι υπονομευμένη από την αρχή, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται τα ΜΜΕ σε μια επιχειρηματολογία και δεν επικεντρώνονται στο γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που άρχισε η διαπραγμάτευση η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμως λέει ότι δεν θα κάνουμε αποδεκτή καμία συμφωνία, δεν δεσμευόμαστε από καμία συμφωνία  δεν είδα εκεί ομαδικά πυρά από τον Τύπο.  “Κύριε τι είναι αυτό που κάνεις, έχεις μια κυβέρνηση νόμιμα εκλεγμένη, διαπραγματεύεται, μπορείς να υπονομεύεις τη διαπραγμάτευση και να στέλνεις μήνυμα ότι δεν θα ισχύει τίποτα;”

Πιστεύω ότι αν όλος μαζί ο Τύπος αυτή τη στιγμή έλεγε στην αντιπολίτευση ότι αυτό το οποίο κάνεις να υπονομεύεις οποιαδήποτε συμφωνία πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση είναι λάθος και βλάπτει τη χώρα. Πρέπει να πάρει το μήνυμα η αντιπολίτευση από όλους και από τον Τύπο ότι δεν μπορεί να υπονομεύει μια διαπραγμάτευση από την αρχή λέγοντας ότι δεν θα την τηρήσει.

Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις Γεωργιάδη για το ΠΑΣΟΚ και πως επηρεάζεται η κυβέρνηση από αυτές τις εντάσεις

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Θα μάθουμε να λειτουργούμε σε συνθήκες  συνεργασίας κομμάτων, δεν έχουμε ακόμα αυτή την κουλτούρα τα κόμματα και οι βουλευτές. Στις κυβερνήσεις συνεργασίας δεν ευθυγραμμίζονται τα κόμματα, τα κόμματα έχουν τη γνώμη τους και οι βουλευτές το ίδιο η κυβέρνηση όμως σε κεντρικό επίπεδο, σε επίπεδο δηλαδή υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται σε συνεννόηση και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γιατί εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι αντίπαλός μας δεν είναι ο εαυτός μας, αυτή τη στιγμή κάνουμε μια προσπάθεια να βγούμε από την κρίση, αντίπαλός μας είναι αυτός που υπονομεύει την προσπάθεια. Αντίπαλός μας είναι η Αξιωματική αντιπολίτευση που υπονομεύει την προσπάθεια. Τα δύο κόμματα συνεργάζονται απολύτως.