Μήνυμα ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού έστειλε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.
 
Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι «ο ιός είναι εδώ, μεταδίδεται ενώ είπε πως στην χώρα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα».

Παράλληλα ανέφερε πως «η χρήση μάσκας είναι πολύ σημαντική» ενώ τόνισε πως «ο συνωστισμός αποτελεί βόμβα για υπερμετάδοση».

Σε ερώτηση πόσο έτοιμη είναι η χώρα για δεύτερο κύμα, η κ. Γκάγκα απάντησε πως «τα πράγματα είναι καλύτερα τωρα καθώς υπάρχουν περισσότερα κρεβάτια σε ΜΕΘ».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, σημείωσε: «Τη μάσκα πρέπει να εξακολουθήσουμε να τη φοράμε. Αυτό είναι το κυριότερο μέτρο που πρέπει να πάρουμε. Δηλαδή το lockdown έγινε γιατί μπαίναν αρκετά περιστατικά και γιατί δεν μπορούσε η πολιτική προστασία να τους βρει, που είναι πολύ σημαντικό γιατί αν έχεις θετικά περιστατικά μες τον πληθυσμό και δεν ξέρεις που να τους βρεις να τους απομονώσεις είναι μια βόμβα για την υγεία όλης της Ελλάδας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πράγματι ο ιός είναι εδώ».

«Έχουμε κρούσματα εισαγόμενα. Δηλαδή μπορεί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή να μην έχουμε πολλά αλλά θέλουμε τη χώρα ανοιχτή και τη θέλουμε τη χώρα ανοιχτή για όλους μας. Θα πρέπει να βγαίνουμε αλλά να βγαίνουμε τηρώντας τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και το καλοκαίρι ο ιός μεταδίδεται και σε κοντινή απόσταση μεταδίδεται πάντα. Δηλαδή μέσα ή έξω αν είμαστε στα 50 εκατοστά από τον άλλον και υπάρχει θέμα κορονοϊού θα κολλήσουμε. Τις αποστάσεις πρέπει να τις τηρούμε. Η μάσκα είναι πολύ σημαντική αν να ερχόμαστε κοντά. Δηλαδή είναι πολυ διαφορετικό να έρθεις κοντά φορώντας μάσκα ή μη φορώντας μάσκα, και στο ύπαιθρο, κι εχει μεγάλη διάφορα, κι αυτό θα μας σώσει αν θέλουμε να πάμε σε ένα μέρος που υπάρχει κόσμος αλλά και με κόσμο και χωρίς μάσκα είναι πραγματικά μια βόμβα και γι’ εμας και για τους γύρω μας», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Εμείς στα νοσοκομεία και στην αντιμετώπιση πραγματικά έχουμε μάθει. Δηλαδή είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάποιο περιστατικό στο νοσοκομείο. Δίνουμε από την πρώτη μερα αντιπηκτικά, δίνουμε σχετικά εύκολα στεροειδή που εχει αποδειχτεί οτι στη δεύτερη φάση βοηθάμε πολύ. Έχουμε περισσότερη γνώση και μπορουμε να το χειριστούμε. Η αλήθεια είναι οτι από την αρχή της κρίσης προς το τέλος πολύ λιγότεροι άρρωστοι χρειάστηκε να μπουν σε μονάδα, πολλοί περισσότεροι νοσηλευτήκαν και βγήκαν καλά. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να σημαίνει οτι αυτός ο ιός δεν ειναι μια επικίνδυνη αρρώστια που πρέπει να την προσέχουμε και να την αποφύγουμε», υπογράμμισε η ίδια.

«Θα ζήσουμε τη ζωή μας αλλά πρέπει να τη ζήσουμε λίγο διαφορετικά. Όχι δεν θα δούμε τους δικούς μας αλλά θα τους δούμε με προφυλάξεις, νομίζω οτι αυτό είναι σημαντικό!», τόνισε η κα Γκάγκα.

Ερωτηθείσα πόσο έτοιμη είναι η χώρα να δεχτεί ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, απάντησε: «Είμαστε και μπορούμε, το απευχόμαστε όμως. Το καταφέραμε τη πρώτη φορά που δεν ξέραμε. Νομίζω τώρα είμαστε ακόμη καλυτέρα, έχουμε και περισσότερα κρεβάτια μονάδας ήδη, δε θα χρειαστούμε καν τις μονάδες γιατί έχουμε μάθει κι εμείς. Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι! Νομίζω ότι οι γιατροί όλοι που αντιμετώπισαν τον ιό και το νοσηλευτικό, κι όλος ο κόσμος μάθει και μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε καλά! Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να το αποφύγουμε για όλους».