«Οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά το πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκαν κατά 51% και στο δεύτερο τρίμηνο κατά 92%» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «έχουν μετακινηθεί από τα νησιά 17.000 άτομα» ενώ δήλωσε ότι «γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι υπάρχουσες δομές, να αποσυμφορηθούν τα νησιά χωρίς να υπάρξει συμφόρηση στην υπόλοιπη Ελλάδα».


Παράλληλα τόνισε πως «έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στα σύνορα και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ασύλου».

Την ίδια στιγμή αποκάλυψε πως «η Ελλάδα έχει στείλει αίτημα στην Τουρκία προκειμένου να δεχτεί τις πρώτες επιστροφές, ενώ εκτίμησε ότι «μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξουν και οι πρώτες πτήσεις προς χώρες προέλευσης».

Ακόμη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο στην μεταναστευτική πολιτική».

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πως «όσοι παίρνουν άσυλο φεύγουν από τις δομές και αποφασίζουν αν μένουν και εργάζονται στη χώρα μας η φεύγουν από την Ελλάδα».

Για τους μετανάστες στην Πλατεία Βικτωρίας, ανέφερε πως «αλληλέγγυοι τους συμβουλεύουν να παραμένουν στο σημείο».

Σε ότι αφορά της ΜΗ κυβερνητικές οργανώσεις, σημείωσε πως «έχει ενεργοποιηθεί το σχετικό μητρώο ενώ είπε πως έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της πιστοποίησης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Δεν θα πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι, είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που παραμένει. Είναι ένα πρόβλημα που μας βασανίζει ως χώρα εδώ και πολλά χρόνια όταν από το 2015 και μετά η Ελλάδα έγινε η βασική πύλη εισόδου από την Ανατολή προς την ΕΕ. Το 2019 ξεκίνησε με ιδιαίτερα αυξημένες ροές οι οποίες διατηρήθηκαν για όλη τη χρονιά, αλλάξαμε πλέον το δικό μας δόγμα προστασίας των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων και τα αποτελέσματα είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι ροές προς τα νησιά μειώθηκαν κατά 51%, στο δεύτερο δε τρίμηνο κατά 92% οι ροές σε όλη την επικράτεια που μας επέτρεψε να μετακινήσουμε 17 χιλιάδες άτομα, από τα νησιά μειώνοντας τους διαμένοντες στα νησιά κατά 23%, αλλά το κάναμε χωρίς να δημιουργήσουμε πολλές νέες δομές στην ενδοχώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

«Στην ενδοχώρα έχουμε 32 βασικές δομές εκ των οποίων οι 31 είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούμε χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες δομές στοχεύοντας να μειώσουμε, να κλείσουμε όλα τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε –είναι 60 ξενοδοχεία-μέσα στο 2020. Να αποσυμφορήσουμε τα νησιά χωρίς να δημιουργήσουμε συμφόρηση σε όλη τη χώρα. Αυτό θα το πετύχουμε φυλάσσοντας τα σύνορα πολύ πιο αποφασιστικά, δεύτερον επιταχύνοντας τη διαδικασία ασύλου. Στο πρώτο εξάμηνο αυξήσαμε τις αποφάσεις κατά 88% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του ’19, και αφού ολοκληρώνουμε την εξέταση ασύλου όσοι παίρνουνε διεθνή προστασία θα βγαίνουν από τις δομές, όσοι δεν πάρουνε θα προχωράμε στην απέλασή τους στις χώρες προέλευσης ή την επιστροφή τους στην Τουρκία», διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο υπουργός σημείωσε: «Στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε 0 απώλειες ζωής σε όλη την Ελλάδα που να συνδέονται με το μεταναστευτικό και 0 κρούσματα στα 5 ΚΥΤ των νησιών μας. Τα κρούσματα στην ηπειρωτική Ελλάδα περιορίστηκαν στο 0,2% των διαμενόντων χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Αναφορικά με τις επιστροφές των παράνομων μεταναστών, δήλωσε: «Έχουμε υποβάλλει αίτημα προς την Τουρκία να αποδεχτεί τις πρώτες επιστροφές. Δεν έχει απαντήσει η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ανοίξει και τα επίσημα σύνορά μας με την Τουρκία λόγω της πανδημίας αλλά μέσα στον Ιούλιο θέλουμε να ξεκινήσουμε επιστροφές κατευθείαν σε χώρες προέλευσης όπου αυτό είναι εφικτό από το άνοιγμα των συνόρων. Άρα μέσα στον Ιούλιο θελουμε να δούμε τις πρώτες πτήσεις».

«Είναι δεδομένο ότι η χώρα μας σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο. Εφαρμόζουμε μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική απόλυτα σύννομη με το διεθνές δίκαιο και παράλληλα προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο κυριαρχικό μας δικαίωμα όπως αναγνώρισε και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι ξεκάθαρη θέση της χώρας μας ότι έχουμε σύνορα και τα προστατεύουμε από εκεί και πέρα εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο και αυτό καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε τα σύνορά μας», επισήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά με τους κατέχοντες άσυλο, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Τα πολύχρονα επιδόματα που δίναμε στους αιτούντες άσυλο γατί από τη μια ήταν το γεγονός ότι έπαιρνε πάρα πολύ καιρό, χρόνια, η διαδικασία και δεύτερον δεν τα κόβαμε άμεσα μετά τη λήξη της διαδικασίας ασύλου, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο μας υποχρεώνει να στηρίζουμε τους αιτούντες άσυλο για αυτό το σύντομο, εβδομάδων χρονικό διάστημα μέχρι να πάρουν την απόφαση. Όταν πάρουν την απόφαση πλέον είναι εκτελεστέα είτε μένουν οπότε δουλεύουν και είναι ανεξάρτητοι ή φεύγουν. Το κακό είναι ότι όταν τους δίνεις επιδόματα για πάρα πολλά χρόνια ουσιαστικά χρηματοδοτείς τους λαθροδιακινητές που τους φέρνουνε. Άρα στόχος της στήριξης πρέπει να είναι η προστασία των στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης αλλά όχι η χρηματοδότηση των διεθνών κυκλωμάτων με ελληνικό και ευρωπαϊκό χρήμα».

Για τους μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας, ανέφερε: «Τις προηγούμενες μέρες πριν γίνει η αστυνομική επιχείρηση είχαν προσπαθήσει στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μαζί με την Αστυνομία να προσφέρουμε σε ανθρώπους κάποια προσωρινή λύση μέχρι να βρούνε το δικό τους δρόμο και υπήρχαν πάρα πολλοί αλληλέγγυοι στην πλατεία που τους συμβουλεύανε, μπροστά στην Αστυνομία, να μην δεχτούνε να μετακινηθούνε αλλά να κατασκηνώσουν εκεί και να έρθουν και άλλοι ώστε να δημιουργηθεί ένα πολιτικό ζήτημα που κάποια κανάλια και εφημερίδες θα καλύπτανε και θα δημιουργούσε μια ένταση».

Για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, σημείωσε: «Η επιτροπή σκοπεύει να το καταθέσει το Σεπτέμβριο και ο λόγος που θέλει να το καταθέσει το Σεπτέμβριο είναι να μην συμπέσει χρονικά με τη διαπραγμάτευση που γίνεται για το οικονομικό ταμείο στήριξης και το νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ που είναι τώρα στο τραπέζι, ώστε να μην πέσουν τρία μεγάλα θέματα μαζί και αρχίσουν να προσπαθούν να τα διαπραγματευτούν συγχρόνως παίρνοντας από το ένα και δίνοντας στο άλλο. Στόχος της Ευρωπαϊκής επιτροπής είναι μέσα στο 2020 στα πλαίσια της γερμανικής προεδρίας να υπάρξει κατάληξη σε αυτό το σύμφωνο. Μπαίνουμε σε μια εποχή έντονης διπλωματικής δράσης. Για μας κρίσιμη είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο διαμερισμό των βαρών, οι κοινές ευρωπαϊκές επιστροφές είναι κάτι που η Ευρώπη μπορεί να δείξει μια συνοχή, μια κοινή στρατηγική η οποία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο να μπορέσουμε να επιστρέφουμε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Όχι διμερώς αλλά η ΕΕ συνολικά ως Ένωση έχει πολιτικές, οικονομικές, διπλωματικές, εμπορικές, ανθρωπιστικές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου».

Για τις ΜΚΟ, ο υπουργός Μεατανάστευσης και Ασύλου ανέφερε: «Έχει ενεργοποιηθεί το μητρώο ΜΚΟ. Κάποια site του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι μπαίνει μια τάξη στις ΜΚΟ. Θέλουμε να έχουμε μια εικόνα ποιοι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ποιοι δραστηριοποιούνται στο πεδίο, και να υπάρξει πλέον και ατομική πιστοποίηση των ατόμων που βρίσκονται στο πεδίο και για την προστασία των ωφελούμενων αλλά και γενικά για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της πιστοποίησης, σε λίγο θα ξεκινήσουμε να εκδίδουμε ατομικές κάρτες εισόδου στις δομές για τα πρόσωπα που πιστοποιούνται και είναι σε πιστοποιημένες ΜΚΟ. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2020 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, παράλληλα η εθνική αρχή διαφάνειας και διάφορες ελεγκτικές αρχές που έχουν την αρμοδιότητα, έχουνε ξεκινήσει ελέγχους, από εκεί και πέρα αυτοί θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων».