«Η υποδοχή των τουριστών γίνεται με ασφάλεια» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

O κ. Θεοχάρης τόνισε πως στόχος είναι «να ανοίξουν όσο τον δυνατόν περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις ώστε η τουριστική κίνηση να στηριχθεί και σε οικονομικά στοιχεία».

Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει τον εσωτερικό τουρισμό με το πρόγραμμα ‘’τουρισμός για όλους’’» ενώ ανέφερε πως «είναι σε διαβούλευση η διάταξη για τα ιδιωτικά κουπόνια ώστε οι επιχειρήσεις να δώσουν κουπόνια στους εργαζόμενους».

Σε ότι αφορά τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε πως «θα πάνε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Καταφέραμε να φτάσουμε στο στάδιο στο οποίο μπορούμε να υποδεχτούμε τουρίστες, θεωρούμε ότι αυτό γίνεται με ασφάλεια με την έννοια ότι έχουνε μπει όλα τα συστήματα και οι διαδικασίες σε εκκίνηση και λειτουργούν αυτή τη στιγμή και το βλέπουμε και από το γεγονός ότι γίνονται έλεγχοι. Φαίνεται πως το σύστημά μας έχει αρχίσει και λειτουργεί και επιχειρησιακά είμαστε εκεί που πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: «Θα πρέπει όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις να ανοίξουν, εμείς θα θέλαμε να είναι το 100% από την άλλη η τουριστική κίνηση, και αυτό που προσπαθούμε εμείς ως υπουργειο Τουρισμού να κάνουμε είναι το άνοιγμα αυτό να στηριχτεί και σε οικονομικά στοιχεία. Δηλαδή να υπάρχει κόσμος που με τις διακοπές του να μπορέσει να στηρίξει αυτό το άνοιγμα και να μην είναι μόνο για λόγους πατριωτικού καθήκοντος. Να έχει και οικονομική λογική αυτό το άνοιγμα. Τι κάνουμε λοιπόν; Διεκδικήσαμε ως υπουργείο και πήραμε κονδύλια για τρία διαφορετικά προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, τα κονδύλια αυξήθηκαν στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ».

«Ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα τουρισμός για όλους για πρώτη φορά μετά το ’14 για να στηρίξουμε τον εσωτερικό τουρισμό και με δεύτερο πρόγραμμα, και βέβαια έχει ήδη μπει σε διαβούλευση η διάταξη για τα ιδιωτικά κουπόνια ώστε να μπορούν και οι επιχειρήσεις να δώσουνε με φορολογικά κίνητρα κουπόνια διακοπών για τους εργαζόμενούς τους. Με αυτά τα τρία προγράμματα στηρίζουμε την εσωτερική κίνηση ώστε να στηριχτούν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Από την άλλη ήδη τα διαφημιστικά μας προγράμματα που έχουμε παρουσιάσει τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ηδη ξεκινήσει να ενεργοποιούνται στα διάφορα μέσα και κοινωνικά δίκτυα και μέσα του εξωτερικού. Τέλος κάνουμε συμφωνίες συνδιαφήμισης και συνεργασίας με τους tour operator με τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα φέρουν τον κόσμο στη χώρα μας. Τέτοιου είδους συμφωνίες θα εμπεδώσουν το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και θα στηρίξουν εν τέλει όλη την τουριστική βιομηχανία και τους εργαζόμενους για να μπορέσουν να βρουν δουλειά», επισήμανε ο ίδιος.

«Και η τουριστική βιομηχανία και εμείς ως υπουργείο δεν ελέγχουμε όλες τις παραμέτρους της οικονομικής επιτυχίας για αυτό δεν είπαμε ποτέ ότι βάζουμε συγκεκριμένους στόχους. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο σημείο μηδέν, κάθε ένας τουρίστας είναι ένα κέρδος γιατί δεν ελέγχουμε ούτε τις οικονομικές επιπτώσεις των χωρών , αν θα έχουν ύφεση και αν θα μπορέσει ο κόσμος να ταξιδέψει. Δεν ελέγχουμε ούτε το φόβο που θα έχουν, δεν ελέγχουμε ούτε και την υγειονομική τους κατάσταση. Αν δηλαδή μια χώρα χάνει τον έλεγχο, όπως η Σερβία και πάει η ίδια σε lockdown και ουσιαστικά αναγκάζει τους γιατρούς να μην επιτρέπουν να ανοιχτή η διμερής δίοδος μεταξύ των χωρών αυτό δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε εμείς ως υπουργείο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι στο βαθμό που υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι ανοιχτές να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό και φυσικά να είναι η χώρα μας έτοιμη να μπορέσει να υποδεχτεί. Αυτό το καταφέραμε...», σημείωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τα 32 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: Είναι αρκετά νωρίς να μιλήσει κάποιος για να κονδύλια και πως θα κινηθούνε και που θα πάνε με την έννοια ότι ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί ούτε καν η ίδια τους η μορφή. Ελπίζουμε να καταλήξει σύντομα, ελπίζουμε να έχει θετική έκβαση για τη χώρας μας από εκεί και πέρα όμως αυτά τα κονδύλια πηγαίνουν στην ανταγωνιστικότητα κατά κύριο λόγο της οικονομίας ώστε να επιτρέψουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία σε εμάς είναι ότι όλα τα πακέτα στήριξης προς τις επιχειρήσεις να έχουν προϋπόθεση τη διατήρηση και των θέσεων εργασίας και των όρων της εργασίας. Αυτό το είδατε το προηγούμενο διάστημα και από το εργασίας και από όλα τα προγράμματα στήριξης. Από εκεί και πέρα είναι ανοιχτό το Ταμείο Ανάκαμψης και προς τα πού θα διοχετευτεί πάντως δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν πρέπει να πάμε σε χρήματα τα οποία θα πάνε απλώς για έργα βιτρίνας, πρέπει να πάμε σε χρήματα τα οποία θα δίνονται για τη δομική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».