Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρόκειται για θέατρο που παίζεται στις πλάτες των πολιτών οι αντιδράσεις των κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με τις διαθέσεις της Τρόικας

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Είναι επανάληψη του ίδιου σήριαλ το οποίο γνωρίζουμε το ίδιο κάθε φορά πέντε χρόνια τώρα. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, οι πιέσεις, οι υποχωρήσεις, οι λεονταρισμοί δίνουν και παίρνουν η ουσία είναι ότι ο λαός θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο, στο λαό θα έρθει η λυπητερή είτε τελειώσει η διαπραγμάτευση στις 8 Δεκεμβρίου είτε συνεχιστεί για τις 15 είτε πάει το Γενάρη, είτε καταλήξουν πριν τις εκλογές είτε μετά τις εκλογές η ουσία είναι ότι όσο υπάρχουν οι πολιτικές που αναγνωρίζουν το χρέος και που το διαπραγματεύονται δήθεν είτε το διαπραγματεύονται για ολίγον κούρεμα και πάγωμα είτε το διαπραγματεύονται για επιμήκυνση ή για άλλη μορφής διαχείρισής του η ουσία θα είναι πάλι η ίδια για το λαό. 

Για τις εκλογές

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Με βάση τα δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος φυσικά παρακολουθούμε τις εξελίξεις, όμως με βάση τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι μάλλον το Μάρτιο θα πάμε για εκλογές. Δηλαδή μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή διότι δεν φαίνεται να συγκεντρώνονται οι 180. 

Ερωτηθείς αν θα είναι ενδεχόμενη μια συζήτηση ανάμεσα στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του χρέους

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορές που προβάλλονται σήμερα μεταξύ των δύο κομμάτων και των δύο πολιτικών αρχηγών έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Συζητούν δηλαδή τον τρόπο διαπραγμάτευσης, τι αλλαγές τέλος πάντων διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να γίνουν. Αν υπάρξει κάποια ανάκαμψη στο επόμενο διάστημα τι είδους ψίχουλα ελεημοσύνης θα μοιράσουν στον κόσμο, ποιος θα βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας, πότε θα γίνουν οι εκλογές. Κάπου εκεί είναι η συζήτηση και οι επιμέρους διαφορές τους όμως δεν νομίζω γιατί δεν μπορούν να λύσουν τον τρόπο διαπραγμάτευσης, δηλαδή ας συζητήσουν ποιος είναι ο πιο κατάλληλος, ολίγον μείωση του χρέους,  πάγωμα του στα επίπεδα που είναι, μείωση των επιτοκίων, προσπάθεια επιμήκυνσης και στελέχη των δύο κομμάτων αυτά τα λένε.    

Είναι αυτό που έλεγε ο κ. Τσίπρας με το οποίο συμφωνώ απόλυτα ότι ακολουθούν δύο διαφορετικά μονοπάτια. Βεβαίως ακολουθούν  διαφορετικά μονοπάτια η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ  μόνο που η ΝΔ το μονοπάτι που ακολουθεί μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό και το ξέρουμε αυτό, είναι θάνατος ατάκα και επιτόπου, ενώ το μονοπάτι του κ. Τσίπρα, διαφορετικό μονοπάτι βέβαια, μας οδηγεί στο γειτονικό βάλτο και εκεί είναι ακόμα πιο τραγικό το τέλος διότι δεν ξέρεις που θα πατήσεις, που θα κολλήσεις, που θα σε ρουφήξει η λάσπη. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση η κινούμενη άμμος της Τρόικας, της ΕΕ αυτού του δρόμου ανάπτυξης που ευαγγελίζονται με ανταγωνιστικότητες, κερδοφορίας κάποιων μονοπωλιακών ομίλων και το λαό στην γωνία και στο καναβάτσο συνεχώς να μας οδηγήσει πουθενά αλλού. Το πρόβλημα είναι να αλλάξεις συνολικά στροφή και να ακολουθήσεις εντελώς άλλο μονοπάτι δύσκολο φυσικά, δύσβατο μπορεί να είναι για να βγεις στην λεωφόρο του μέλλοντος.      

Η θέση του ΚΚΕ είναι εντελώς διαφορετική και με ειλικρίνεια και με σταθερότητα το λέμε από την πρώτη στιγμή.

ΔΗΜ.: Είναι ρεαλιστική;

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Νομίζουμε ότι είναι η μόνη ρεαλιστική σε όφελος του λαού διότι όλα τα άλλα οι δεσμεύσεις, οι συμβατικές υποχρεώσεις, οι συμφωνίες, οι συμμαχίες οι οποίες έχουν επιλεγεί αποδείχθηκαν ότι είναι σε λάθος δρόμο. Σε δρόμο καταστροφικό, σε δρόμο επικίνδυνο μόνο για τα λαϊκά στρώματα. Γιατί κέρδη, κερδοφορία είχαν μονοπωλιακοί όμιλοι μεγάλοι και ευρωπαϊκοί και εγχώριοι  σε συνθήκες δυστυχίας αυτά τα πέντε χρόνια. Δεν ήταν όλοι οι κλάδοι ή όλοι οι όμιλοι,  οι μεγάλες επιχειρήσεις για κλείσιμο άρα και κέρδη υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες υπάρχουν το ζήτημα είναι ποιο δρόμο ακολουθείς.

Ο δρόμος που μας έφερε εδώ έχει όνομα, λέγεται καπιταλιστικός και δεν αφαιρούμαστε εμείς από αυτό, μέσα εδώ παλεύουμε για να βελτιώσει τη ζωή του ο λαός και φυσικά να τον ανατρέψει. Γιατί άμα πας σε αυτή τη λογική και συνεχίσεις την ίδια λογική “θέλω δρόμο ανάκαμψης καπιταλιστικό , θέλω συμμαχίες ως έχουν με την ΕΕ, την ευρωζώνη, το ΝΑΤΟ κλπ τώρα έχουν βγει και τα μεγάλα μαχαίρια διεθνώς και στην περιοχή, άμα αναγνωρίζεις το χρέος ως χρέος του ελληνικού λαού και όχι μιας χούφτας παράσιτων που το δημιούργησαν στην ουσία όλα αυτά τα προηγούμενα  χρόνια ακολουθώντας αυτές τις πολιτικές ε! τότε θα είσαι σε αυτή τη λογική και στην ίδια στρατηγική και σε νέα αδιέξοδα.

Ερωτηθείς αν είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα μπορούσε να υπάρξει υπό όρους μια ανοχή στις επικείμενες εκλογές

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι ζήτημα όρων, το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση ταύτισης ή σύγκλισης των στρατηγικών και βασικών θέσεων μας ούτε στα μεγάλα ούτε στα μικρά.

Για παράδειγμα δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε ένα απλό ζήτημα στα 751 € που προτείνει και του λέμε εντάξει 751 λέμε και εμείς άμα έρθει ένας καλός νόμος θα τον ψηφίσουμε όποια κυβέρνηση και να τον φέρει το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αν βάλεις όμως μόνο τα  751€ χωρίς να το συνδυάσεις με την συλλογική σύμβαση εργασίας, την εθνική συλλογική σύμβαση, τις κλαδικές συμβάσεις που πρέπει να αποκατασταθούν...

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι τι Τσίπρας τι Σαμαράς το ίδιο πράγμα είναι;

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι το ίδιο πράγμα αφού έχουνε διαφορετικές πολιτικές όσον αφορά το μείγμα διαχείρισης. Δεν είναι το ίδιο το κούρεμα για παράδειγμα με την επιμήκυνση του χρέους, ούτε έχει εντελώς ίδια μέτρα όμως  στο δια ταύτα και τα μέτρα που θα πάρεις με το μείγμα διαχείρισης  του ΣΥΡΙΖΑ είτε με την πολιτικοί διαχείρισης που κάνει ο Σαμαράς ή που λέει ότι θα κάνει και στην μεταμνημονιακή εποχή πάλι οδηγεί σε μέτρα, σε νόμους αντιλαϊκούς για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η ουσία, και η μεν και η άλλη  πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ, στα πλαίσια των δεσμεύσεων είτε είναι η Τρόικα  διότι Τρόικα είναι το ΔΝΤ, είναι η  Κομισιόν είναι η ΕΚΤ αυτά όλα θα είναι πανταχού παρόντα και μετά εάν δεν ακολουθήσεις πολιτική ρήξεως, ανατροπών, αλλαγής  συμφωνιών.

ΔΗΜ: Δεν υπάρχει διάθεση όμως οπότε για να είμαστε πιο ρεαλιστές η Τρόικα θα είναι εδώ παρούσα

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Για αυτό λέμε εφόσον όλα αυτά ισχύουν και αυτή τη στιγμή με την εκλογική διαδικασία δεν λύνεται το μεγάλο πολιτικό οικονομικό πρόβλημα του λαού και της χώρας αντίθετα μπορεί να περιπλακεί ακόμα περισσότερο, για αυτό λέμε ότι σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ένα  όσο γίνεται πιο ισχυρό ΚΚΕ που σε αυτή τη φάση ένας κόσμος του έχει εμπιστοσύνη, αυτός που ακόμα το σκέφτεται βλέπει ότι είναι εγγύηση ότι λέμε αλήθειες και από αυτή την άποψη μπορεί να συμπαραταχθεί μαζί μας.   

Ερωτηθείς αν θα έχουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και μη κομματικά στελέχη

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Βεβαίως και στις ευρωεκλογές υπήρχε ένα πολύ σημαντικό άνοιγμα από όλους τους κλάδους και από όλους τους   χώρους. Υπήρχαν στελέχη είτε συνδικαλιστές, επιστήμονες , πανεπιστημιακοί που ήταν παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά αγωνιστές, από τον αγροτικό χώρο από τις Ένοπλες Δυνάμεις από τα Σώματα Ασφάλειας  και θα βάλουμε και τέτοιους υποψήφιους. Άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι όμως συμπαρατάσσονται όχι απλά με το ΚΚΕ αλλά είναι και μέσα στους αγώνες είτε του κλάδου τους είτε της πόλης ή της περιοχής όπου δρουν και βεβαίως δεν ήρθαν ως αλεξιπτωτιστές όπως γίνεται σε άλλα κόμματα για να βρουν την βουλευτική θεσούλα γιατί ξέρετε ότι η θέση η βουλευτική ή οποιαδήποτε θέση από το ΚΚΕ είναι θέση μετερίζι αγώνα και έχει πολλές δυσκολίες.