«Η απόφαση για την Αγία Σοφία πληγώνει τους Έλληνες. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης

Ο κ. Ζαχαρίαδης σημείωσε πως το ότι φτάσαμε εδώ «είναι μια μεγάλη ήττα των Ελλήνων» ενώ τόνισε πως «είναι ανόητο η χώρα να απαντήσει με το σπίτι του Κεμάλ».

Ακόμη ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε όπλα ενεργά και όπλα ειρήνης στην διαπραγμάτευση τα οποία δεν αξιοποίησε και τώρα θέλει να δει πως θα βάλει την διαδικασία των κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών λέγοντας ότι «το θέμα της Αγίας Σοφίας υπερβαίνει τις θεσμικές θέσεις των κ. Μητσοτάκη και Δένδια».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας θα πρέπει να υπάρχουν με … σαφήνεια».

Αναφορικά με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε πως δεν γνωρίζει τι θα αναφέρεται σε αυτό.

«Υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του αμερικανικού δημοσίου και της εταιρίας», ανέφερε ο ίδιος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αναζητούμε τα στοιχεία τα οποία μας ενώνουν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα κάνουμε ζητήματα μικροκομματικής αντιπαράθεσης και κομματικής πόλωσης. Όμως εδώ έχει διαμορφωθεί μια πραγματικότητα η οποία πληγώνει εμάς ως Έλληνες, όλους τους ευαίσθητους δημοκράτες διεθνώς, πολλούς ευαίσθητους δημοκράτες στο εσωτερικό της Τουρκίας και πάμε σε μια έξαρση της νευρικότητας, της έντασης και των υποκειμενισμών της πλευράς του Ερντογάν. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη και τι κάναμε την προηγούμενη περίοδο για να μη φτάσουμε ως εδώ διότι το γεγονός ότι φτάσαμε ως εδώ είναι μια μεγάλη ήττα σε όλα τα επίπεδα».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μπει σε μια φάση που αρχίζει και παίζει με τρομακτική δύναμη συμβόλων οικουμενικού χαρακτήρα όπως είναι η Αγιά Σοφιά, σε αυτή του τη νέα στρατηγική το ερώτημα είναι αν θα την πληρώσει μόνο ο ίδιος, γιατι θα την πληρώσει, ή εάν σε αυτό το έξαλλο παιχνίδι θα δημιουργήσει πρόβλημα και τραυματισμούς και σε γείτονες τους όπως εμείς. Πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να προφυλαχτούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα για αυτό είναι και ανόητο να λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με το σπίτι του Κεμάλ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε όπλα ενεργά, όπλα ειρήνης στη διαπραγμάτευση τα οποία δεν τα αξιοποίησε και φαίνεται ότι τώρα θέλει να συζητήσει το πώς μπορεί να βάλει τη διαδικασία των κυρώσεων, κάλλιο αργά παρά ποτέ αλλά έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά σε αυτό τον ένα χρόνο», ανέφερε επιπρόσθετα.

«Αυτά τα ζητήματα μας ενώνουν αλλά αν δεν γίνεται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας δηλαδή αισθάνεται τέτοια επάρκεια επειδή του κάνουν δώρα πορτραίτα του εαυτού του του κ. Μητσοτάκη; Βρισκόμαστε σε μια χρονική συκγυρία που και η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση εδώ και καιρό ζητάμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όχι για να πάμε να μαλώσουμε αλλά για να χαράξουμε κοινές γραμμές και πηγαίνουμε από αποτυχία σε αποτυχία. ...Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Δένδιας αυτή τη στιγμή έχουν έναν πολύ σημαντικό θεσμικό ρόλο, είναι πρωθυπουργός και υπουργός των Εξωτερικών, είναι όμως ζητήματα τα οποία υπερβαίνουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργός των Εξωτερικών, τη μονοκομματική κυβέρνηση», υπογράμμισεο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ..

«Δεν χρεώνω στην κυβέρνηση την απόφαση Ερντογάν αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί με διπλωματία, με πίεση, να κάνει πράγματα. Η Τουρκία δεν περιορίζεται με δηλώσεις και με χάδια. Ούτε θα πάμε σε μια σύγκρουση επειδή ο Ερντογάν έχει αυτή την αλλοπρόσαλλη στρατηγική με όλο τον μουσουλμανικό κόσμο», δήλωσε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Είμαι υπέρ να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας αλλά με σαφήνεια. Χρειάζεται ένα ένστικτο, μια ενημέρωση, μια προετοιμασία, δεν γίνεται σε όλα τα Μέσα να υπάρχει μια απόλυτη μονοφωνία ότι τους έχουμε περιορίσει, τους έχουμε απομονώσει, τους έχουμε συντρίψει, τους έχουμε δυσκολέψει. Το θέμα είναι στη χώρα, έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό και το μιντιακό τοπίο, γνωρίζουμε τις πραγματικές δυνατότητες και τις πραγματικές δυσκολίες ή ζούμε μέσα σε μια φούσκα επικοινωνίας η οποία κάποια στιγμή θα σκάσει και θα είναι πάρα πολύ οδυνηρό για όλους;», ανέφερε.

Αναφορικά με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis, σημείωσε: «Δεν έχω εικόνα τι θα λεει το πόρισμα μας, θα το μάθουμε τις επόμενες μέρες. Εδώ υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ της εταιρείας Novartis και του αμερικανικού δημοσίου. 340 εκ. δολάρια αποζημίωση πήρε το αμερικάνικο δημόσιο εκ των οποίων τα 310 για διαφθορά στην Ελλάδα. Καμία εταιρεία δεν πληρώνει 310 εκατομμύρια για σκευωρία και συκοφαντίες, πληρώνει για σκάνδαλα άρα υπάρχει σκάνδαλο».