«Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι τον κ. Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει τι γίνεται γύρω του. Για άλλη μια φορά ο κ. Ερντογάν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους πάντες ουσιαστικά αδιαφορεί για τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης.

«Ο κ. Δένδιας ήταν ξεκάθαρος και οφείλουμε και εμείς σε κάθε τοποθέτησή μας να είμαστε ξεκάθαροι για να το καταλαβαίνουν όχι μόνο οι συμπατριώτες μας αλλά να το καταλαβαίνουν οι πάντες στη διεθνή κοινότητα. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα που πρόεκυψε με την Αγιά Σοφιά δεν αποτελεί διμερές θέμα. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι ένα θέμα που έχει να κάνει μόνο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ούτε καν μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει μεταξύ της Τουρκίας και όλης της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάσης.

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εμείς ως Έλληνες με όλη αυτή την ιστορία που έχουμε και με όλη αυτή τη συναισθηματική σχέση που έχουμε με τη Αγιά Σοφιά δεν μας επηρεάζει συναισθηματικά πολύ περισσότερο και δεν μας πονά πολύ περισσότερο από τον καθένα», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Για άλλη μια φορά ο κ. Ερντογάν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους πάντες, αδιαφορεί για όλα και προχωράει σε μια κίνηση στην οποία σαφώς όταν είναι εντός των γεωγραφικών του ορίων θεωρητικά μπορεί να το κάνει αλλά ουσιαστικά αδιαφορεί για τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε επιπρόσθετα ο κ. Βλάσης.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που ερχόμαστε και κάνουμε είναι ότι αναδεικνύουμε αυτή τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, όχι μόνο το θέμα της Αγιά Σοφιάς αλλά γιατί αποτελεί μια συνέχεια στις συνεχείς προκλήσεις και στη δημιουργία έντασης στην περιοχή τη δικιά μας. Το οποίο το είδαμε και στον Έβρο, το είδαμε και στα σύνορα της θάλασσάς μας που προφανώς λόγω του ότι ο κ.Ερντογάν είδε ότι εδώ υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία βάζει όρια, η οποία έχει σύνορα τα οποία παρεμπίπτοντος είναι και σύνορα της ΕΕ, είδε ότι δεν μπόρεσε να εργαλειοποιήσει ούτε καν το μεταναστευτικό, δεν του βγαίνει τίποτα και για να συντηρήσει αυτή την ένταση και προκειμένου να μπορέσει να δίνει κατι στο ακροατήριό του, ειδικά το εθνικιστικό, εντός των χωρικών του υδάτων προχωράει σε αυτή την απαράδεκτη, σε αυτή την προκλητική και διχαστική ενέργεια», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Εμείς αναδεικνύουμε αυτή την συμπεριφορά και αυτό που λέμε είναι αυτό που είπε ο υπουργός εξωτερικών, από τώρα πείτε ποια θα είναι, ευρωπαίοι ,τα μέτρα που προτίθεστε να πάρετε αν αυξήσει την προκλητικότητά του και ειδικά σε διμερές επίπεδο με την Ελλάδα η Τουρκία γιατί αν δεν γίνει αυτό εμείς είναι ξεκάθαρο. Έχουμε κόκκινες γραμμές, έχουμε σύνορα αν δούμε ότι απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και μιλάμε και για αυτό που ακούγεται για την πιθανή ύπαρξη γεωτρυπάνων νότια της Κρήτης, εμείς θα αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε σκληρά», επισήμανε ο κ. Βλάσης.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Ελλάδα στην περίπτωση που προχωρήσει η Τουρκία σε ενέργειες νοτίως της Κρήτης, απάντησε ότι «θα υπάρχει σαφής αντίδραση την οποία θα τη δείτε. Η Ελλάδα εκτός από τα λόγια θα προχωρήσει σε πράξεις».

«Έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις πολύ δυνατές, είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε επεισόδιο, δεν το θέλουμε, δεν το επιθυμούμε αλλά εφόσον αναγκαστούμε, θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε», υπογράμμισε.

Ο κ. Βλάσης τόνισε πως «η ιστορία που έχει γραφτεί και αφορά την Αγιά Σοφιά δεν ξεγράφεται ούτε με μια υπογραφή ούτε από έναν πολιτικό. Όλοι οι πολιτικοί ερχόμαστε και παρερχόμαστε, η ιστορία είναι ζωντανή, όλοι ξέρουμε τι σηματοδοτεί η Αγιά Σοφιά».

«Όταν μιλάμε για κυρώσεις στο θέμα της Αγιά Σοφιάς μπορεί να τεθεί μόνο σε θέμα πολιτισμικό, μέσω της UNESCO και μέσω τέτοιων διαδικασιών. Εμείς αυτό για το οποίο συζητάμε είμαστε ένα βήμα μπροστά και θέλουμε να προκαταλάβουμε τους ευρωπαίους αν και εφόσον η Τουρκία σκέφτεται να κάνει οποιαδήποτε εχθρική πράξη εντός των δικών μας συνόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά.