Την ικανοποίηση του από την αλληλεγγύη των εταίρων προς Ελλάδα και Κύπρο, στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών εξέφρασε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας.

Ο κ. Δήμας σημείωσε πως «έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα» ενώ χαρακτήρισε «περιφερειακό ταραξία» την Τουρκία.

Ερωτηθείς για θερμό επεισόδιο, ανέφερε πως «η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και να έχει ενημερώσει τους εταίρους της». 

Σε ότι αφορά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επισήμανε πως «προσβάλει το σύνολο του Δυτικού κόσμου και της χριστιανικής κοινότητας».

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για στενές σχέσεις Καλογρίτσα με Τσίπρα και Παππά την περίοδο των τηλεοπτικών αδειών, ανέφερε πως «ο τότε πρωθυπουργός
γνώριζε τα πάντα».

«Θα πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα και όχι μόνο πολιτικές συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρίστου Δήμα στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του χθεσινού ευρωπαϊκού συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών, ο κ. Δήμας σημείωσε: «Ικανοποιημένοι είμαστε από αυτό το πρώτο βήμα διότι οι εταίροι αμέσως εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματος που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, άμεσα κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων άρα κυρώσεων που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την παραβατική συμπεριφορά της. Έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα αλλά έχει γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζει τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και η Τουρκία ότι πλέον κάθε πράξη που θα κάνουν θα έχει τις συνέπειές της και έχει φτάσει η στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει πολύ πιο αποτελεσματικά σε όλες αυτές τις προκλήσεις που κάνει η Τουρκία».

«Η Τουρκία είναι ένας περιφερειακός ταραξίας, δημιουργεί πολύ σημαντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να έχει την αντιμετώπιση που οφείλει να επιβάλει η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος με την απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι οι καλύτερες άρα η Ρωσία κοιτάζει και αυτή να δει πως θα προασπίσει τα δικά της συμφέροντα».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο νοτίως της Κρήτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε: «Το να προβλέψεις θερμό επεισόδιο δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις από εκεί και έπειτα η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε προειδοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους και όχι μόνο για τα τι θα έπρεπε να γίνει άμεσα εφόσον συνέβαινε ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ένας από τους στόχους που έχει θέσει το Συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων είναι η προσπάθεια αποκλιμάκωσης αυτής της έντασης, αντιλαμβάνεστε όμως όταν έχει ανακοινώσει ο κ. Ερντογάν ότι θα γίνει η πρώτη προσευχή σε λίγες μέρες εντός της Αγίας Σοφίας είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει αυτή η αποκλιμάκωση. Αντιθέτως είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, και εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι μόνο ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία είναι ένα ζήτημα το οποίο προσβάλει και αφορά το σύνολο του Δυτικού κόσμου και όλης της χριστιανικής κοινότητας»

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Δήμας υπογράμμισε: «Το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποπέμψει τον κ. Παππά αποδεικνύει πολύ απλά πως και ο κ. Τσίπρας ήταν γνώστης της κατάστασης και αυτό είναι το πιο λυπηρό. Από εκεί και έπειτα η πορεία του κ. Καμμενου είναι γνωστή, δεν νομίζω ότι κανείς εξεπλάγην από όλες αυτές τις αποκαλύψεις είναι όμως λυπηρό για την ελληνική πολιτική σκηνή. Έχει φτάσει η στιγμή όπου πρέπει να τραβήξουμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν και να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η πολιτική δεν γίνεται με όρους πεζοδρομίου και όρους παρασκηνιακούς, η πολιτική πρέπει να χαράσσεται με στρατηγικό σχέδιο, με όραμα με συζητήσεις. Όλη αυτή η συζήτηση έχει αποδείξει ότι χάσαμε πέντε πολύτιμα χρόνια. Πρέπει να διερευνηθούνε τα πάντα, όταν υπάρχουν τόσο σημαντικές αποκαλύψεις σαφέστατα πρέπει να διερευνηθούν, δεν μιλάω για πολιτικές συνέπειες αλλά πρέπει μια και καλή να βάλουμε μια γραμμή, να αποφασίσουμε ότι πρέπει να κοιτάζουμε την πορεία της χώρας από εδώ και στα εμπρός. Είναι πολλά περισσότερα τα θέματα που ενώνουν τη χώρα παρά αυτά που διχάζουν».