Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κος Χρήστος Πρωτόπαπας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με την δημοσιογράφο Λίζα Δουκακάρου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη  συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα και τον “αποκλεισμό” του κ. Βενιζέλου

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταρχήν για το λεγόμενο αποκλεισμό καθόλου δεν είναι έτσι, ο κ. Βενιζέλος ο ίδιος έχει προτείνει στον κ. Τσίπρα ο οποίος το έχει αποδεχθεί  αρχικά, συνάντηση για να τον ενημερώσει για τα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών. Εκείνο που έχουμε να πούμε είναι ότι προφανώς  φοβούνται πάρα πολύ την δύναμη των επιχειρημάτων. Κατά τα άλλα δεν ξέρω αν είναι έτοιμη αυτή η συνάντηση γιατί μια συνάντηση πρέπει να γίνει αλλά να έχει ουσία. Δηλαδή να συζητήσει επί της ουσίας, να ενημερωθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το τι γίνεται και βεβαίως θα κληθεί να συμβάλει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στην οριστική έξοδο από την κρίση. Ακούω από τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ότι το αντιλαμβάνονται να έρθουν να πουν “παραιτηθείτε να φύγετε”. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και αυτές δεν θα είναι σοβαρές συναντήσεις. 

Εμείς είχαμε προτείνει από την αρχή στον ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να συμβάλει ουσιαστικά με τις διαφωνίες του έστω, στην πορεία της χώρας. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές συνεχίζουμε να το λέμε, τελικά ας κάνει εκείνος αυτό που νομίζει καλύτερα. Πάντως η λογική του θα 'ρθω για να καταγγείλω και να σας πω να παραιτηθείτε να κάνετε εκλογές είναι αστεία λογική.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα στην παρούσα φάση

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως είπε και χθες ο κ. Βενιζέλος εμείς επιδιώκουμε συμφωνία αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η συμφωνία η οποία επιδιώκουμε είναι για το σύνολο της εικόνας. Δηλαδή επιδιώκουμε και μια θετική αναφορά της Τρόικας για την τελευταία συζήτηση η οποία γίνεται πάνω στην πορεία του προγράμματος αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουμε να ξεκαθαριστεί η εικόνα σε σχέση και με τις μελλοντικές κινήσεις που θα γίνουν για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Και αυτό έχει να κάνει και με την πιστωτική γραμμή η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει την έξοδο στις αγορές  και τις προυποθέσεις της αλλά και με ζητήματα παραμετρικών αλλαγών στο χρέος το οποίο θα μπορεί να μας βοηθήσει για να προχωρήσουμε γρήγορα στην ανάπτυξη. Άρα θεωρώ ότι η συζήτηση πρέπει να είναι εφ' όλης της ύλης, πρέπει να έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά και δεν αφορά μόνο την Τρόικα αφορά και την Ευρώπη, αφορά και τους εταίρους μας σε πολιτικό επίπεδο. Η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική συμφωνία.    

Ερωτηθείς αν συνεχίσει η επιμονή από μεριάς Τρόικας αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε ρήξη και σε πρόωρες εκλογές

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκείνο που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι θα πρέπει και αυτοί οι οποίοι εμμένουν σε ορισμένα πράγματα να τα αιτιολογούν. Για παράδειγμα έχουμε ψηφίσει έναν ασφαλιστικό νόμο ο οποίος είναι εφ' όλης της ύλης, ο νόμος αυτός εγκρίθηκε απόλυτα  από την Τρόικα το '11, ψηφίστηκε και η συνολική εφαρμογή του γίνεται από 01/01/15 οπότε αλλάζει ριζικά το σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα ισχυριστεί ότι πριν εφαρμόσουμε καλά -καλά τον νόμο θα πρέπει να τον αλλάξουμε  νόμο που έχει εγκρίνει ο ίδιος.

Εμείς στο ασφαλιστικό λέμε ότι ευχαρίστως να συζητήσουμε θέματα οργανωτικών αλλαγών, διοικητικών ενοποιήσεων, λειτουργικών εκσυγχρονισμών αλλά τα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης δεν μπορούν να συζητηθούν πριν εφαρμοστεί ο νέος νόμος και αποτιμηθούν όπως σωστά πρέπει να γίνεται τα συμπεράσματα εφαρμογής. 

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι πιέζει η Τρόικα την ελληνική  κυβέρνηση

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό μπορεί να θέλουν να πιέσουν ή να επιδιώξουν κάποιες πολιτικές κινήσεις που πιθανά να έχουν στο μυαλό τους. Εκείνο που μπορώ να ερμηνεύσω είναι ότι θα είμαστε απόλυτα σαφείς σε αυτά που έχουμε πει. Εμείς θέλουμε συμφωνία, θέλουμε συμφωνία και τη μεγάλη εικόνα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε πράγματα που θίγουν ευθέως τον απλό Έλληνα πολίτη και συνταξιούχο.