Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, κος Τρύφωνας Αλεξιάδης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Λίζα Δουκακάρου

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το “πάγωμα” των επιστροφών φόρου

Τ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ένα μεγάλο κομμάτι της καθυστέρησης των επιστροφών φόρου είναι γιατί πρέπει να γίνουν κάποιοι απαραίτητοι έλεγχοι. Εμείς μιλάμε και καταγγέλλουμε το ότι πολλές φορές αφού ολοκληρωθούν αυτοί οι έλεγχοι υπάρχει μια καθυστέρηση και πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πει “θα προχωρήσουν αυτές οι επιστροφές ή όχι”. Γιατί υπάρχουν καταγγελίες ότι αυτές οι επιστροφές καθυστερούν λόγω του ότι έχει δοθεί μια άτυπη άνωθεν εντολή.

Όπως ο πολίτης  πρέπει να είναι συνεπής απέναντι στις φορολογικές του υποχρεώσεις έτσι και το δημόσιο πρέπει να είναι συνεπές απέναντι στους πολίτες και όταν υπάρχει υποχρέωση να επιστραφούν φόροι να επιστρέφονται άμεσα και να μην καθυστερούν.

Από αυτούς που έχουν ελεγχθεί και έπρεπε να έχουν ξεκινήσει επιστροφές το μεγαλύτερο ποσοστό, που πιθανά να πάνω από 80% δεν έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία, δεν γίνονται οι επιστροφές φόρων.

Είχαμε διαμαρτυρίες από πολλές περιπτώσεις και από συναδέλφους οι οποίοι νιώθουν άσχημα γιατί δεν έχουν κάποιο χαρτί στα χέρια τους, έχει δοθεί μια άτυπη εντολή και εμείς θέλουμε το υπουργείο Οικονομικών να μην κρύβεται πίσω από τους εφοριακούς  και να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ή δίνουμε επιστροφές φόρων ή δεν δίνουμε επιστροφές.

Πρέπει να είναι αρκετά χρήματα και όσο περνάει ο καιρός συσσωρεύονται. Εμείς θεωρούμε ότι αφού υπάρχει πλεονάσματα και αφού πάνε όλα καλά στην οικονομία πρέπει να δοθούν και τα χρήματα πίσω.