Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τραβάει σε μάκρος και πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο γιατί διογκώνει το νέφος της αμφιβολίας που τυλίγει τη χώρα τόσο πολιτικά όσιο και οικονομικά και θεωρώ ότι είναι προς όφελος τόσο της κυβέρνησης όσο και των δανειστών να κλείνει αυτή η ιστορία.

Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία και της Ευρώπης από τη μια πλευρά και από την άλλη για λόγους αυτονόητους η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να διαιωνίζει όλη αυτή τη διαπραγμάτευση. Και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχει θετική κατάληξη.

ΔΗΜ: Αυτά που ζητάνε μοιάζει να είναι πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει το ελληνικό κοινοβούλιο.

Κ.ΧΑΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν δυο χωριστά κεφάλαια στη διαπραγμάτευση, το ένα είναι το λεγόμενο δημοσιονομικό όπου έχει αποδειχθεί και πέρυσι και πρόπερσι ότι τα δικά μας στοιχεία ήταν αξιόπιστα και ότι εκείνοι ήταν υπερβολικοί και ως εκ τούτου νομίζω ότι για αυτό το λόγο θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Αποδείχθηκε και πέρυσι και πρόπερσι ότι όσα λέγαμε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν ακριβή. Στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών υπάρχουν μια σειρά από θέματα τα οποία δεν έχουν, φοβούμαι, παρουσιαστεί στην σωστή τους διάσταση. Δεν ξέρω ας πούμε πως το αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και δικαίωμά του είναι εγώ δεν θα του κάνω υποδείξεις αλλά η προσαρμογή του συνδικαλιστικού νόμου στα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι κάτι που θα στείλει ένα θετικό μήνυμα για τη χώρα. Το να περιοριστούν χρηματοδοτήσεις των συνδικάτων, το να περιοριστούν οι συνδικαλιστικές άδειες, να μπει μια τάξη όπως πρέπει να μπει και στο πολιτικό σύστημα, είναι κάτι που ενισχύει την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνομαι από το ρεπορτάζ μου να έχει κάθετη άρνηση, εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει αντίδραση είναι στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας σε αυτή την ιστορία ο οποίος είναι το τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και δεν θέλω να πάω στις χώρες εκείνες οι οποίες είναι οι πιο ακραίες είτε προς την μια είτε στην άλλη κατεύθυνση. Ας δούμε τι γίνεται στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία στην Ισπανία και ας το φέρουμε και εδώ. Υπερβολές οι οποίες έγιναν στην δεκαετία του '80 δεν υπάρχει λόγος να τις διαιωνίζουμε.

Σε αυτές τις χώρες για παράδειγμα έχει υπάρξει ένας τρόπος συγκεκριμένος με βάση τον οποίο προχωρεί και η εργοδοσία στην λεγόμενη ανταπεργία. Να δούμε τι γίνεται σε αυτές τις χώρες στις οποίες υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και αυτή την ισορροπία να την επικαλεστούμε και στις διαπραγματεύσεις.

Στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, εγώ διερωτώμαι για ποιο λόγο ένας νεοπροσλαμβανόμενος στον ιδιωτικό τομέα να παίρνει λιγότερα από έναν νεοπροσλαμβανόμενο στο δημόσιο τομέα, είναι παιδί ενός κατώτερου Θεού; Μου έτυχε να συζητώ με συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ όπου υποστήριζαν πως όχι στο δημόσιο πρέπει να δίνουμε περισσότερα χρήματα, γιατί εγώ δεν το καταλαβαίνω. Φυσικά δεν μιλάω για γιατρούς, για καθηγητές , για ανθρώπους με ειδικά προσόντα αλλά λέω  άνθρωποι των ιδίων προσώπων.

Μπορούμε να βάλουμε χαρτί και μολύβι και να βρούμε μια σωστή ισορροπία, σας λέω τη γενική κατεύθυνση δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα προνομιακό καθεστώς για τον νεοπροσλαμβανόμενο στο δημόσιο σε σχέση με τον νεοπροσλαμβανόμενο στον ιδιωτικό τομέα, πολύ περισσότερο που η κατάσταση του δημοσίου είναι αυτή που είναι.

Ή να σας πω άλλο παράδειγμα, ο νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου γιατί είναι κακό να απελευθερωθεί η αγορά του φυσικού αερίου; Ή η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας δηλαδή προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις για τον νόμο πλαίσιο που είχαμε περάσει τον περασμένο Απρίλιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων. Αυτά τα πράγματα είναι θετικά και τα σημειώνω γιατί έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση ότι μπροστά μας έχουμε ένα γκρίζο φόντο και εδώ περίπου θα εκθεμελιωθεί η Ελλάδα. Δεν πρόκειται για αυτό, βεβαίως υπάρχουν κάποια άλλα θέματα τα οποία ναι να γίνει συζήτηση, καταλαβαίνω την ευαισθησία για τις συντάξεις ναι αλλά όχι εκ ονόματος αυτού να θεωρήσουμε ότι αυτή την ώρα γίνεται μια διαπραγμάτευση αποτέλεσμα της οποίας είναι να πάει η Ελλάδα πίσω. 

ΔΗΜ: Όλα αυτά γιατί τα φέραμε πάλι τελευταία στιγμή; Γιατί για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση λειτουργεί με αυτό το τοπίο και γιατί δεν γίνεται πουθενά λόγος για το θέμα του χρέους;

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Φαίνεται ότι η Τρόικα έχει και πάλι τις εμμονές της τις οποίες τις έχω ζήσει ως υπουργός, σε ορισμένα θέματα “κολλάνε” και το πράγμα τραβάει δυόμιση μήνες και παραπάνω. Πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιτυχία της Ελλάδος θα είναι  επιτυχία και της Ευρώπης.

ΔΗΜ: Το θέμα του χρέους που είναι;

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχουμε μια διαπραγμάτευση σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι να κλείσει τώρα η αξιολόγηση με την Τρόικα, η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης είναι να συμφωνηθεί στην συνέχεια η προληπτική γραμμή στήριξης, η μετά Τρόικα εποχή, να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το τοπίο

ΔΗΜ: Και το τρίτο λέτε είναι το χρέος, πότε θα είναι όμως αυτό; Για από την περίοδο των γερμανικών εκλογών, ένα χρόνο πίσω, λέγαμε να γίνουν οι γερμανικές εκλογές και να διευθετηθεί το χρέος. Μετά λέγαμε να βγάλουμε το πλεόνασμα για να διευθετηθεί το χρέος, πότε θα γίνει και γιατί μας κοροϊδεύουν; 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Είναι μια διαπραγμάτευση, εκείνο το οποίο σίγουρα μπορεί να πετύχει η χώρα είναι να  κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο της παρούσης διαπραγμάτευσης, να ξεκαθαρίσει τις συνθήκες για την μετά Τρόικα εποχή και να πάει στην Βουλή στην προεδρική εκλογή...

ΔΗΜ: Θα πάει στη Βουλή χωρίς τη διευθέτηση του χρέους, θα είναι το δίλημμα για την προεδρική εκλογή;

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το πράγμα, ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει ένα αρχικό πλαίσιο, θα φανεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι μικρό πράγμα και δεν πρέπει να υποτιμάται ότι αυτή η κυβέρνηση κατόρθωσε σε δυόμιση χρόνια να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ.

ΔΗΜ: Καμία κυβέρνηση δεν την κράτησε εμείς οι πολίτες την κρατήσαμε

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Φυσικά οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και η ωριμότητα του ελληνικού λαού δεν το υποτιμώ αλλά αν είχαμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν νομίζω ότι θα είχαμε την ίδια εξέλιξη. Και δεύτερον το ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο να συζητάμε πια την μετά Τρόικα εποχή νομίζω ότι και αυτό είναι ενδεικτικό της προόδου που έκανε η χώρα και του γεγονότος ότι μπήκαν θεμέλια και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε