Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με  αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:  Δεν υπάρχει κάτι το διαφορετικό στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ομόφωνες αποφάσεις, έχουμε κατεύθυνση. Δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη αυτή την περίοδο, μάχη για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση, για να αλλάξει πορεία η χώρα. Αυτό δεν είναι βίτσιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια μεγάλη ανάγκη που έχει ο τόπος γιατί αν συνεχίσουμε και άλλο αυτή την πορεία η καταστροφή μπορεί να γίνει ανεπίστρεπτη. Και όπως βλέπετε με αυτή την κυβέρνηση, μια παραδομένη κυβέρνηση στην Τρόικα, οδηγούμαστε από μνημόνιο σε μνημόνιο και από μέτρα σε μέτρα σε ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τέλος.  

Με αφορμή την επίσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο και τις επιφυλάξεις που προέβαλε

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Γι' αυτό πράγματι έχει γίνει συζήτηση στα κομματικά μας όργανα, συμμετείχα και εγώ και κατέθεσα τις απόψεις μου. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι δημοσίως επ' αυτού. Δεν κρύβω τίποτα, δεν κάνω δηλώσεις δημόσιες γιατί αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί ενωτικά, να διαμορφώνει μια εικόνα όσο το δυνατόν πιο συνεκτική στο δημόσιο λόγο του και στις δημόσιες πρακτικές του, δεν χρειάζεται να αναταράσσουμε αυτό το κλίμα. Από εκεί και πέρα έχουμε εσωκομματική δημοκρατία, μιλάμε στο εσωτερικό μας κάνουμε τις κριτικές μας, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας αλλά κάπου καταλήγουμε και σε αυτό που καταλήγουμε το υπερασπιζόμαστε όλοι στο δημόσιο λόγο μας.

Τίποτα δεν είναι κρυφό, δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε, είναι πάρα πολύ γνωστές οι θέσεις που έχει και το Αριστερό ρεύμα και η Αριστερή πλατφόρμα από εκεί και πέρα και το Αριστερό ρεύμα και εγώ προσωπικά κινούμαστε στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε ενωτικά και προωθητικά.

Εμείς θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό, ένα ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν πιο δυναμικό για να παρέμβει στην πολιτική ζωή και να αλλάξει την κατάσταση. Επομένως κάθε μας κίνηση, κάθε μας ενέργεια έχει αυτό ως γνώμονα από εκεί και πέρα δεν κρύβουμε τίποτα όλα είναι στο φως και οι συζητήσεις οι εσωτερικές μας κάποια στιγμή ασφαλώς και αυτές γίνονται γνωστές αλλά με ένα τρόπο ο οποίος να μην είναι ενοχλητικός και για το κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και για τον κόσμο της Αριστεράς. Σε αυτή τη λεπτή φάση που περνάμε αυτό που χρειάζεται είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους αντιπάλους οι οποίοι τη δημοκρατία τη δική μας την εκμεταλλεύονται όχι για να την σχολιάσουν αλλά δυστυχώς για να υπονομεύσουν την πορεία μας.

ΔΗΜ: Αυτή όμως τη συσπείρωση πρέπει να τη δούμε υπό υπαρκτής βάσης, ο κ. Μητρόπουλος πριν από τρεις μέρες υποστήριζε ότι αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι θα κληθούμε ίσως να υπερασπιστούμε και μνημονιακές πολιτικές, αυτό πως το σχολιάζετε;   

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ ποτέ δεν σχολιάζω δηλώσεις συναδέλφων μου - αυτό που μπορώ να σας πω και το λέω με σαφήνεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές. Δεν θα είμαστε δηλαδή μόνο πρώτοι και με μεγάλη διαφορά αλλά θα πάρουμε πάνω από 150 βουλευτές και αυτό το θεωρώ σχεδόν βέβαιο από την επαφή μου με τον κόσμο.  Σε κάθε περίπτωση ότι και να συμβεί εμείς μνημόνιο δεν εφαρμόζουμε, τελεία και παύλα. Ούτε θα είμαστε σε κυβέρνηση με επιτροπεία και εποπτεία με Τρόικες, με οποιαδήποτε μορφή και αν είναι αυτές οι Τρόικες και δεν θα εφαρμόσουμε μνημονιακές πολιτικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.

Αυτά είναι οριστικά αποφασισμένα από το κόμμα μας, δεν είναι παραξενιές κανενός , δεν είναι δικές μου θέσεις , είναι θέσεις ενός ολόκληρου κόσμου που μάχεται και καταλαβαίνει ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει βηματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μνημονιακή δύναμη δεν πρόκειται να γίνει.  

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση, Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή δεν πρόκειται να εκλεγεί. Αυτά που κάνει η κυβέρνηση είναι επικοινωνιακή προπαγάνδα. Ξέρω το κλίμα στην Βουλή , ξέρω τους ανθρώπους, ξέρουμε να μετράμε και εμείς και να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να έχει ευσεβείς πόθους, δικαίωμά του. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία περίπτωση για εκλογή Προέδρου από την σημερινή Βουλή αυτό είναι ξεκαθαρισμένο, η χώρα χρειάζεται εκλογές και οι εκλογές θα γίνουν. Εγώ νομίζω ότι θα γίνουν νωρίτερα από τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου από την σημερινή Βουλή και οι εκλογές αυτές νομίζω θα δώσουν και τη λύση στο ελληνικό δράμα.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να απευθύνει πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας στο ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις εκλογές   

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:  Βεβαίως, με το ΚΚΕ και με όλες τις αριστερές δυνάμεις θέλουμε να έχουμε συνεργασία και μπορούμε να έχουμε συνεργασία. Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο Αριστερό μέτωπο.

ΔΗΜ: Σε ποια βάση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι στο ευρώ και στην ΕΕ ενώ το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο.

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:  Δεν νομίζω ότι η βάση η κοινή η προγραμματική θα πρέπει να σχετίζεται με την παραμονή ή όχι της χώρας μας στο ευρώ ή στην ΕΕ. Σε αυτά ο καθένας έχει τις θέσεις του, έχει τις απόψεις του. Νομίζω όμως ότι μπορούμε να έχουμε μια κοινή προγραμματική βάση που θα αφορά την απομάκρυνση της Τρόικας, που θα αφορά την κατάργηση του μνημονίου, που θα μιλάει για το σταμάτημα της λιτότητας, που θα ασκεί παρεμβάσεις για αποκατάσταση στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων και εργασιακών δικαιωμάτων. Βεβαίως υπάρχουν διαφορές αλλά λέμε ότι δεν  υπάρχουν μόνο διαφορές  ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ υπάρχουν και πάρα πολλά κοινά που μας ενώνουν και αυτά τα κοινά είναι άκρως επίκαιρα, είναι πάρα πολύ σημαντικά για το σήμερα. Βεβαίως τι θα γίνει μετά από μερικά χρόνια ή τι προοπτική θα έχει αυτή η χώρα θα κριθεί πάλι από τον ελληνικό λαό. Δεν θα τα λύσουμε όλα σε μια συνεργασία αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, η Αριστερά μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο.