Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κα Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα  

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν ξεκάθαρα τα βήματα τα οποία μας οδηγούνε στην έξοδο και ένα από τα βήματα αυτά είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγηση του προγράμματος. Η αξιολόγηση αυτή την οποία ζούμε αυτή τη στιγμή υπενθυμίζω ότι είναι η πιο σκληρή και ένας βασικός λόγος είναι ότι είναι η τελευταία, δεν παίρνει αναβολή σε ορισμένα θέματα.

ΔΗΜ.: Αυτό είναι κάτι το οποίο λέτε συνεχώς όλα τα στελέχη της κυβέρνησης ωστόσο  δεν υπάρχει αξιολόγηση γιατί δεν υπάρχει Τρόικα.

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η φυσική παρουσία της Τρόικας είναι ένα κομμάτι της μεθοδολογίας, η αξιολόγηση γίνεται με βάση  στοιχεία και με βάση επιχειρήματα. Υπάρχουν δυο κατηγορίες πραγμάτων, υπάρχουνε οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές και υπάρχουνε και τα δημοσιονομικά. Αναφερθήκατε πριν στα δημοσιονομικά όπου υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση αυτή τη φορά είναι οπλισμένη με επιχειρήματα τα οποία προέρχονται από την παρελθοντική πρακτική στην οποία έχει επιβεβαιωθεί και έχει ξεπεράσει κατά το θετικό, τις προβλέψεις που υπήρχανε στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιμονή από την άλλη πλευρά για αυτό παρά ταύτα κατατίθεται ο προϋπολογισμός.

ΔΗΜ: Μονομερώς, χωρίς συμφωνία με την Τρόικα

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι όπως έγινε και πέρυσι. Και σας λέω ότι η διαφορά είναι ότι τώρα έχουμε ένα  track record  δύο ετών όπου εμείς πέσαμε μέσα και αυτοί πέσανε έξω. Είναι μια συζήτηση όπου η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα της τα επιχειρήματα και όλες τις δυνάμεις.

Ερωτηθείσα αν θα έχουμε παράταση του μνημονίου

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το ξέρω αυτό γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Αλλά ναι το άλλο σενάριο είναι αυτό.

ΔΗΜ: Να παραταθεί το μνημόνιο, η υπάρχουσα σύμβαση δηλαδή. 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να εξετάσουμε τα πράγματα ως έχουν, μετά την λήξη του προγράμματος προκύπτουν μια σειρά από θέματα για τη χώρα. Για παράδειγμα ο κ. Ντράγκι κατόπιν συμφωνίας με τον κ. Στουρνάρα δέχεται ως εχέγγυο τα ομόλογα της χώρας  υπό την προϋπόθεση ότι βρισκόμαστε εντός προγράμματος. Το να μην είμαστε εντός προγράμματος λοιπόν σας αναφέρω μια συνέπεια που θα υπάρχει. Ο στόχος της κυβέρνησης, όπως τον κατανοώ, είναι η διαπραγμάτευση αυτή να κλείσει με χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους  ούτως ώστε αν όχι προφανώς στις 8 Δεκεμβρίου, σε ένα έκτακτο Eurogroup να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα της επόμενης μέρας. 

ΔΗΜ.: Το έκτακτο Eurogroup προυποθέτει πολίτικη απόφαση πλέον. Πρέπει δηλαδή να σηκωθεί ένα τηλέφωνο από την κα Μέρκελ ή από τις Βρυξέλλες, να σηκώσουν τα αρμόδια όργανα της επιτροπής και να πουν “κάντε ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα”.  Αυτή τη στιγμή το χάσαμε το Eurogroup πάει η 8η Δεκεμβρίου

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:Το τακτικό Eurogroup  στο οποίο θα έμπαινε στην ατζέντα εφόσον είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι στις 8 Δεκεμβρίου αυτό σημαίνει αυτό που λέτε. Δηλαδή ότι θα πρέπει με την ομαλή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης να μπει στην ατζέντα σε μια ημερομηνία πριν από το τέλος του έτους.  

ΔΗΜ.: Υπάρχει και η πιθανότητα αν δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος και αν εν τω μεταξύ δεν έχει υπάρξει νέα συμφωνία για την επιπλέον γραμμή δανεισμού να αναγκαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε μια παράταση του υπάρχοντος μνημονίου

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όντως ο χρόνος είναι ασφυκτικός και οι ώρες είναι κρίσιμες. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την επόμενη ημέρα με τα δεδομένα που αναφέρατε  ότι το πρόγραμμα επισήμως λήγει και αυτό έχει συνέπειες για την χώρα.

Ερωτηθείσα αν ήταν βιαστική η κίνηση της κυβέρνησης να πει ότι φεύγουμε από τα μνημόνια και από την Τρόικα και αν γύρναγε πίσω θα το διατύπωνε κάπως διαφορετικά

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό πάντα μπορείς να το συζητάς για το παρελθόν σου και σε προσωπικό και σε πολιτικό επίπεδο, στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα αυτό μου λέτε; 

Υπάρχει κανείς να μην βιάζεται να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία; Και δεύτερον υπάρχει ένα υπαρκτό τέλος με  βάση μια συμφωνία που είναι το τέλος του έτους  είναι απόλυτα λογικό να βιάζεται κανείς να πιάσει αυτό τον μεγάλο στόχο, να τελειώνει δηλαδή με αυτή την ιστορία και να ξέρει ποια είναι η επόμενη μέρα μας. Αυτό είναι το άγχος μας και η ανασφάλεια όλων των Ελλήνων .

Δεν έφυγε αυτός ο στόχος από το τραπέζι (να βγούμε από το μνημόνιο) απλά νομίζω ότι αρχίζουμε όσο πλησιάζει ο χρόνος να συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικός  είναι αυτός ο στόχος και πόσο σημαντικό είναι να τον επιτύχουμε. Αλλά δεν νομίζω ότι αλλάζει η επιθυμία όλων μας να το καταφέρουμε γιατί αυτό θα μας δώσει ένα πολύ μεγαλύτερο περιθώριο να κάνουμε το μείγμα πολιτικής το οποίο θέλουμε για τον κόσμο. 

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να εξετάσουν την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί προεδρικής εκλογής

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ξέρω αν αυτά που εκφράζει ο κ. Σταθάκης και ο κ. Κοντονής αν είναι οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ ήταν και είναι σταθερή στην άποψή ότι αυτή η Βουλή πρέπει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας  και ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει η χώρα και που θέλουν οι Έλληνες είναι εκλογές.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω στελεχών ή επισήμως είναι έτοιμος να προσχωρήσει σε αυτή την άποψη τη δική μας αυτό θα ήταν ευχής έργον αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρη ότι συμβαίνει αυτό. 

Ο χρόνος των εκλογών είναι συμφωνημένος, είναι το 2016.   

Αυτή η κουβέντα που θα έπρεπε να κάνουμε τώρα είναι πως αυτοί οι οποίοι λένε διάφορα να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και να σταματήσουν  να λένε  πράγματα τα οποία είναι απολύτως ανεδαφικά. Οι μονομερείς ενέργειες έχουν ένα όριο και οι μονομερείς ενέργειες πέρα των ορίων έχουν συνέπειες για τη χώρα. Αυτή την κουβέντα θα έπρεπε να κάνουμε τώρα και όχι πότε θα γίνουν εκλογές .

Αυτή τη στιγμή βλέπω μια σκληρή διαπραγμάτευση, βλέπω την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να έχουν σαν γνώμονα τις προτεραιότητες τις πολιτικές που βάζει ο κόσμος  και να κατανοεί τις αντοχές και την εξάντληση της υπομονής του κόσμου και με αυτό το γνώμονα να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να κλείσει αυτό το πρόγραμμα και να πάμε στην επόμενη μέρα. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε αυτή τη στιγμή και στον λίγο χρόνο που μας απομένει και να έχουμε όλοι συνείδηση της κρισιμότητας της εποχής.