Ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εμείς έχουμε πει ότι υπάρχει η ανάγκη να πάμε όσο το δυνατόν το συντομότερο σε εκλογές, η παρούσα Βουλή δεν νομιμοποιείται πολιτικά να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών  έτσι ώστε να διερευνήσουμε αν είναι δυνατόν μια συμφωνία στο νέο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά από τη νέα Βουλή. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι σαφή, πρώτα εκλογές και μετά πρόεδρος από τη νέα Βουλή.   

Για τις δηλώσεις του κ. Κοντονή και του κ. Σταθάκη

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Κοντονής επειδή τους αποδόθηκαν πράγματα τα οποία δεν είχανε την ακριβή αποτύπωση των όσων είπανε αισθανθήκανε την ανάγκη να κάνουνε δύο διευκρινιστικές απολύτως σαφείς δηλώσεις. Άρα νομίζω ότι δεν υπάρχει κανενός είδους άλλη ερμηνεία άρα από αυτά λένε οι ίδιοι στις διευκρινιστικές τους δηλώσεις.    

ΔΗΜ.: Φαίνεται ότι μπορεί να βρεθούμε άμεσα σε ένα σκηνικό κρίσης με την Τρόικα, υπάρχει ένα τεχνικό θέμα στο τέλος του έτους λήγει η δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μας και μέχρι τότε δεν φαίνεται να έχει υπάρξει ούτε συμφωνία για την νέα γραμμή. Εάν οδηγηθούμε σε εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο και κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει απόφαση για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ψηφιστούν για την νέα γραμμή τι στάση θα κρατήσετε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Καταρχήν μιλάμε για μια τεχνητή κρίση και όχι ουσιαστική κρίση. Κατά την γνώμη μου έχει δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το σήμα της άτακτης υποχώρησης έναντι της Τρόικας όλα τα υπόλοιπα είναι μια παράσταση σαν και αυτές που έχουμε δει όλες τις προηγούμενες φορές που έχει έρθει η Τρόικα εδώ πέρα.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει αμφισβητήσει ούτε μια στιγμή κατ' ελάχιστον τις  μνημονιακές πολιτικές και μας τα είπε πάρα πολύ καλά και ειλικρινώς στο άρθρο του στην “Καθημερινή”. Αν γίνουνε εκλογές μέσα από το σκηνικό που περιγράφετε και βγει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ όπως εμείς εκτιμούμε, πρώτος και αυτοδύναμος τότε θα έχουμε κάνει το αποφασιστικό βήμα για να πάμε στο επόμενο που είναι η ακύρωση του μνημονίου. 

ΔΗΜ: Από 01/01/15 με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει σύμβαση ο κ. Ντράγκι είναι σαφής, δεν πρόκειται το ελληνικό δημόσιο και οι τράπεζες να δανείζονται. Συμφωνούμε σε αυτό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Όχι δεν συμφωνούμε, δεν είναι απολύτως συνδεδεμένο αυτό που λέτε. Αυτού του είδους η παραπληροφόρηση και η διαρροή των συγκεκριμένων ειδήσεων γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης για να δημιουργήσουν ένα στημένο σκηνικό κρίσης. Δεν είναι τα πράγματα έτσι.

Όλοι γνωρίζουν ότι μόλις βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι δανειστές  θα ξεκινήσουν για πρώτη φορά μια επί της ουσίας διαπραγμάτευση, όχι του μνημονίου αλλά των δανειακών σχέσεων.

Είναι άλλο η συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές και άλλο η συζήτηση με την Τρόικα και η αποδοχή του καθεστώτος του μνημονίου. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα, το λέμε με απόλυτη σαφήνεια τα τελευταία χρόνια, εμείς ξεκινάμε από την ακύρωση του μνημονίου.    

ΔΗΜ: Υπάρχει ένα ρεαλιστικό σενάριο από που θα πάρετε χρήματα; 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Άρα εσείς με βάση τη λογική σας αυτό το οποίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ότι μονομερώς καταθέτει τον προϋπολογισμό σημαίνει ότι θα θέσει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση της χώρας. Αυτό μου λέτε.

ΔΗΜ.: Στις 31 /12 λήγει η δανειακή σύμβαση ...

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν λήγει η δανειακή σύμβαση, είναι η τελευταία δόση για την Ευρώπη υπάρχει το ΔΝΤ, υπάρχει ένα διαπιστωμένο δημοσιονομικό κενό και έχει εκ των πραγμάτων ξεκινήσει μια συζήτηση πως θα καλυφθεί αυτό το δημοσιονομικό κενό.

ΔΗΜ.: Έχει δύο επιλογές η κυβέρνηση ή να πει δεν θέλω το 1,8 δις  που είναι η τελευταία δόση ή να πει αναγκαστικά παρατείνω για κάποιους μήνες το μνημόνιο.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι γιατί το δίλημμα δεν είναι παράταση του μνημονίου ή πάμε στις αγορές διότι δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μνημόνιο είτε το λέει μνημόνιο είτε κάτι άλλο που θα είναι μνημόνιο αλλά δεν το ονομάζει έτσι.  

ΔΗΜ: Συμφωνούμε σε αυτό, εσείς τι θα κάνετε θα πάτε να δανειστείτε από τις αγορές;  Αφού δεν θα πάρετε τα λεφτά του μνημονίου, θα το ακυρώσετε από που θα τα πάρετε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Αυτή τη στιγμή ή παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα και καλύπτουμε τις δαπάνες τις ετήσιες μισθούς , συντάξεις και όλα αυτά τα οποία έχει να αντιμετωπίσει πρωτογενώς ο ελληνικός προϋπολογισμός και άρα τα δανεικά πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση των  δανείων  ή δεν το παραδεχόμαστε.

Άρα λοιπόν αφού παραδεχόμαστε δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τον βραχνά να καλύψουμε αυτές τις  πάγιες τρέχουσες ανάγκες και μπορούμε κάλλιστα να ξεκινήσουμε μια διαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους. Όταν ξεκινάει μια διαπραγμάτευση, αντιλαμβάνεστε ότι διαπραγματευόμαστε όλα.

ΔΗΜ.:  Εσείς λέτε ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσουμε το μνημόνιο δεν μπαίνουμε σε συζήτηση μπαίνουμε σε διαπραγμάτευση το Μάρτιο τι θα κάνετε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Στο δίλημμά αυτό θα βρεθούμε εάν δεν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και δεν προχωρήσει, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση θα το δούμε αυτό το ζήτημα μέσα από τους όρους που θα έχει  διαμορφώσει αυτή η υπόθεση. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και συσκοτίζουν την κατάσταση και αποπροσανατολίζουν σε σχέση με τα πραγματικά διλήμματα.