«Μειωμένες έως και 90% οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα ανέφερε πως «από το 2021 τα κλειστά κέντρα στα νησιά θα δώσουν ένα αίσθημα ασφάλειας».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «18.000 άτομα δεν δικαιούνται φιλοξενίες στις δομές».

Ακόμη υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει στόχο την φύλαξη των συνόρων» κάτι που όπως είπε ο ίδιος «κάνει με αποτελεσματικό τρόπο».

Σε ότι αφορά τις ΜΗ κυβερνητικές οργανώσεις, δήλωσε ότι «στο νέο μητρώο υπάρχουν πλέον λιγότερες» ενώ –όπως είπε- «κάποιες αποχωρούν οικειοθελώς».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «έχει επιστρέψει φέτος περίπου το 40% αυτών που εισήλθαν στη χώρα μαζί με τις μετεγκαταστάσεις που έχουμε κάνει σε άλλες χώρες της ΕΕ».

«Ο σημαντικότερος στόχος που βάλαμε στην αρχή του 2020 ήταν η μείωση των ροών», υπογράμμισε στη συνέχεια ο ίδιος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Αντιμετωπίσαμε μια αυξημένη ροή το 2019, προάγγελός και της έντασης που τελικά εμφανώς υπάρχει στο Αιγαίο. Η γείτονα χώρα εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό από πέρυσι για την επίτευξη των δικών της γεωπολιτικών στόχων και βέβαια φτάσαμε στις ακρότητες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του ’20».

«Η απάντηση της χώρας μας ήταν η αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο δυνατό βαθμό με αποτέλεσμα το καλοκαίρι φέτος η μείωση να υπερβαίνει το 90% και από την αρχή του χρόνου τα 2/3», διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης.

«Αυτό μας επέτρεψε , σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, να αρχίσουμε σημαντικά και ουσιαστικά να αποσυμφορούμε τα νησιά του Αιγαίου χωρίς όμως τη δημιουργία πολλών νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια», εξήγησε επιπρόσθετα.

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι από τις 32 δομές που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα οι 31 δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ». «Είχαμε χρησιμοποιήσει και 37 ξενοδοχεία τα οποία θα τα κλείσουμε όλα μέσα στο 2020 άρα η αποσυμφόρηση των νησιών συνεχίζεται και με την αποσυμφόρηση της ηπειρωτικής Ελλάδος και αυτό μας δίνει την αίσθηση ανάκτησης του ελέγχου του μεταναστευτικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι απελάσεις βέβαια και οι επιστροφές είναι εμφανώς επηρεασμένες από τον κοροναϊό, το οποίο για πολλούς μήνες είχαμε τα επίσημα σύνορα της Ελλάδος κλειστά και αυτό δεν μας επέτρεπε να κάνουμε τις επιστροφές που έπρεπε», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Τουρκία από τις αρχές Μαρτίου δεν δέχεται επιστροφές, θυμίζω όμως ότι και τα επίσημα σύνορα με την Τουρκία είναι κλειστά δηλαδή δεν υπάρχει πλέον επίσημη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την Τουρκία άρα με αφορμή το κλείσιμο των συνόρων δεν εφαρμόζεται η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης το σημαντικό είναι ότι «οι αποφάσεις βγαίνουν ταχύτατα, ο γρήγορος διαχωρισμός προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες λειτουργεί αποτρεπτικά».

«Η μείωση των ροών επιτυγχάνεται με πολλά μέτρα, η φύλαξη των συνόρων είναι φυσικά το πρώτο από εκεί και πέρα ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες παίζει καταλυτικό ρόλο, καταλυτικό ρόλο παίζουν και οι απελάσεις», διευκρίνισε.

«Σημαντικότατο ρόλο θα παίξουν από το 2021 τα κλειστά κέντρα τα οποία δημιουργούνται στα νησιά τα οποία και θα δώσουν ένα αίσθημα ασφάλειας και στους διαμένοντες στις δομές αλλά και στις τοπικές κοινωνίες αλλά στέλνουν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι στη χώρα μας δεν είναι ευπρόσδεκτοί αυτοί που δικαιούνται βάση του διεθνούς δικαίου άσυλο και προστασία», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ακόμη ανέφερε ότι «υπάρχουν 18 χιλιάδες οι οποίοι δεν δικαιούνται πλέον παραμονή στις δομές φιλοξενίας. Το 40% έχει ήδη φύγει από τις δομές, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι έχουν πάρει διεθνή προστασία οι οποίοι πλέον εντάσσονται στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης».

«Θέλω να τονίζω ότι και η διεθνής προστασία έχει ημερομηνία λήξεως είναι για 3 χρόνια, αν στα 3 χρόνια δεν συνάδουν οι ίδιες προϋποθέσεις δηλαδή πχ δεν παραμένει το εμπόλεμο σε μια περιοχή αυτή η άδεια παραμονής λήγει», δήλωσε.

«Το άλλο μεγάλο ζητούμενο είναι ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε περισσότερους κλειστούς χώρους, όπως ήταν η Αμυγδαλέζα για αυτούς που έχουν αρνητικές αποφάσεις μέχρι να επιστραφούν στη χώρα τους. Η νομοθεσία το 2020 έγινε πιο αυστηρή στη χώρα μας πλέον δίνει περισσότερες δυνατότητες στην Ελληνική Αστυνομία να κρατεί αυτούς οι οποίοι έχουν αρνητική τελεσίδικη απόφαση και θεωρούνται ύποπτοι φυγής. Είναι χώροι απολύτως κλειστοί οι οποίοι χρειάζονται για να διευκολύνουν τις απελάσεις», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

«Σε κάθε επαφή που έχω με ξένους συναδέλφους η πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι επιστροφές να γίνουν ευρωπαϊκή ευθύνη. Η Ευρώπη μπορεί πολύ πιο εύκολα να επιστρέψει κόσμο», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της, φυλάει τα σύνορα της ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει στόχο τη φύλαξη των συνόρων και αυτό το κάνει με αποτελεσματικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Υπολογίζεται ότι το 2020 οι λαθροδιακινητές έχουνε χάσει περίπου 100 εκ. ευρώ από το γεγονός ότι η χώρα μας φυλάει τα σύνορα της. Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτή την τεράστια απώλεια εσόδων των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπινου πόνου πόσο λογικό είναι να δημιουργείται μια προπαγάνδα και μια πίεση προς τη χώρα μας να μην εκπληρώνει τη συνταγματική της υποχρέωση να φυλάει τα σύνορα της αλλά για εμάς είναι δεδομένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι υποχρέωση μας να φυλάμε τα σύνορά της χώρας», επανέλαβε ο κ. Μηταράκης.

Αναφορικά με τις ΜΚΟ, ο υπουργός σημείωσε ότι «στο νέο μητρώο έχουμε λιγότερες ΜΚΟ και πολλές αποχωρούν οικειοθελώς από τη χώρα μας επειδή πλέον δεν υπάρχουν ροές και δεν υπάρχουν οι ίδιοι λόγοι ύπαρξης που υπήρχαν πριν πολλά χρόνια».