«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης δηλαδή εκείνων που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «έχει δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του Έβρου», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουν μειωθεί έως και 90% οι αφίξεις μεταναστών».

Αναφορικά με τις αιτήσεις ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν πλέον γρήγορες αποφάσεις για το ποιοι είναι παράνομοι και ποιοι έχουν δικαίωμα ασύλου».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «αυτοί που έχουν άσυλο δεν μπορούν να μείνουν στις δομές για τους αιτούντες άσυλο».

Ακόμη ανέφερε πως «όσοι φεύγουν από τις δομές αναζητούν εργασία κάτι που είναι δύσκολο λόγω της πανδημίας».

Για τη στάση του Ερντογάν έκανε λόγο για «συνεχή διολίσθηση του Τούρκου προέδρου σε μια προκλητική ρητορική προς τη χώρα μας». 

Παράλληλα κάλεσε την ΕΕ να αποφασίσει ποιες θα είναι οι σχέσεις της με ένα κράτος που προκαλεί και να προχωρήσει σε κυρώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρξει απάντηση της Ελλάδας εάν οι Τούρκοι μπουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα».

Για τι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, επισήμανε ότι «οι δύο χώρες είναι φιλικές εδώ και χρόνια».

Εν κατακλείδι, ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε πως «Μητσοτάκης – Μακρόν θα προχωρήσουν σε μια στέρεη συμφωνία και θα θέσουν νέες βάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών».