«Επανεξέταση των μέτρων ως προς τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις ζήτησε», μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού πρότεινε ή μαθήματα πρωί και απόγευμα ή αναζήτηση επιπλέον χώρων ώστε να σπάσουν τα τμήματα στα δύο και να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ μαθητών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αθηνάς Λινού στα Παραπολιτικά 90,1:


Με αφορμή την έναρξη των σχολείων, η κ. Λινού ανέφερε: «Ανησυχώ και θέλω να τονίσω ότι όσο μπορούμε να αξιοποιούμε τον υπαίθριο χώρο είτε για εκπαίδευση, είτε για περίπατο και να κρατάμε όσο γίνεται πιο πολλά παράθυρα ανοιχτά. Αυτή είναι η πρώτη και βασική προσπάθεια αφού δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε κανέναν να αραιώσει τα παιδιά στις τάξεις. Νομίζω ότι δυνατότητες θα μπορούσαν να υπάρξουν. Ή πρωί κι απόγευμα σχολείο ή εξεύρεση μεγαλυτέρων χώρων για τα πολύ μεγάλα τμήματα ώστε τα παιδιά να τηρούν τις αποστάσεις. Ή σπάσιμο των τμημάτων κι αν υπάρχουν, σε οποίες περιοχές υπάρχουν ελεύθεροι χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, να γίνεται η εκπαίδευση σε κάποιον άλλο χώρο, ας μην είναι σχεδιασμένο για σχολείο φτάνει να είναι ασφαλής».

Αναφερόμενη στην καθολική χρήση της μάσκας, σημειώσε: «Θεωρώ ότι πλέον είμαστε σε μια φάση που πρέπει οπωσδήποτε να φοράμε μάσκα γιατί δεν ξέρουμε ούτε ποιον θα συναντήσουμε, ούτε αν θα θυμηθούμε εκείνη τη στιγμή να βάλουμε τη μάσκα».

Αναφερόμενη στους γονείς που αντιδρούν στη χρήση της μάσκας στα σχολεία και ποια μέτρα πρέπει να πάρει η πολιτεία, δήλωσε: «Δεν υπάρχει θέμα κίνδυνου (για την υγεία ενός παιδιού). Θεωρώ τρελό το να υπάρξει αστυνόμευση στο σχολείο. Θα ήθελα να είναι εξοπλισμένοι με επιχειρήματα οι εκπαιδευτικοί και να συζητήσουν καλοπροαίρετα. Να τους πουν ότι αγαπάνε τα παιδιά, ότι το κάνουν για το καλό των παιδιών δηλαδή να υπάρξει μια σωστή επικοινωνία. Αλλιώς βλέπεις τον δάσκαλο του παιδιού σου κι αλλιώς βλέπεις τον υπουργό που βγάζει μια ανακοίνωση».

Ερωτηθείσα πόσο αισιόδοξη είναι για την κυκλοφορία ενός εμβολίου κατά του κοροναϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας απάντησε: «Είμαι αισιόδοξη γιατί υπάρχουν αλλά 8 εμβόλια που έχουν βγει ήδη στη φάση 3 τώρα. Μερικά από αυτα είναι από πολύ υποσχόμενα επιστημονικά κέντρα. Το κάθε εμβόλιο έχει τα υπέρ και τα κατά και από την άλλη μεριά βλέπω αισιόδοξα ότι ανακοινώθηκε αμέσως ότι υπάρχει πιθανή παρενέργεια. Δεν το απέκρυψαν, δεν το προώθησαν και περιμένουμε να μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν όντως αυτός ο άνθρωπος που έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα νευρολογικό οφείλεται στο εμβόλιο ή μήπως βρεθεί ότι οφείλεται σε κάτι άλλο, αλλά είναι θετικό ότι ανακοινώθηκε».