Ο Bουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κος Θάνος Μωραϊτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη θέση του υπέρ της πρότασης Παπανδρέου

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Εγώ τοποθετήθηκα εδώ και έξι μήνες περίπου και μάλλον κάποιοι άλλοι σύντροφοί μου για το τι πρέπει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ γιατί όποιος δεν βλέπει το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε πιστεύω δεν θέλει να δει την πραγματικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι στο σημείο μηδέν και εκτιμώ ότι είναι μακρυά από τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και τις δυνάμεις που το στήριξαν για δεκαετίες. Ο Παπανδρέου την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε μια πρόταση και κατέβαλε κάθε προσπάθεια να εκφράσει και αυτούς που αγωνιούν για το μέλλον της παράταξης και έλεγαν ότι το τελευταίο διάστημα ότι κάτι πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα βρει από μόνη της το δρόμο η παράταξη. Κάτι πρέπει να γίνει τώρα και πιστεύω κανείς σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να κρυφτεί από την ευθύνη.

Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε τις προτάσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αυτό το οποίο προσπάθησαν να κάνουν κάποιοι ήταν να τοποθετηθούν και να πουν ότι “τορπιλίζεται η σταθερότητα, κινδυνεύει η κυβέρνηση, κινδυνεύουν οι αποφάσεις”. Μακρυά όλα αυτά από τον Παπανδρέου.

Ο Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος για τις συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να προωθήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να βρει ξανά το δρόμο του ένα κόμμα το οποίο έχει μια ιστορία σε αυτό τον τόπο και ξεκαθάρισε ο ίδιος στο τι θα κάνει στο μέτωπο της σταθερότητας, των αποφάσεων, της διακυβέρνησης σε όλα. Άρα λοιπόν μόνο εκ του πονηρού πιστεύω υπήρξαν κάποιες τοποθετήσεις που ήθελαν πράγματι να τορπιλίσουν μια δημιουργική πρόταση για τα του οίκου μας και να μεταθέσουν την μπάλα και το πρόβλημα σε εντελώς άλλο επίπεδο. 

ΔΗΜ.:  Άρα μας λέτε καθαρά ότι θέμα στήριξης της κυβέρνησης δεν βάζει ο Παπανδρέου, δεν το σκέφτεστε και εσείς. Επειδή είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση επειδή μπορεί να έρθουν και κάποια άλλα επώδυνα μέτρα θα τα στηρίξετε στην Βουλή με την ψήφο σας;

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Η χώρα μας είναι σε ένα οριακό σημείο και εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα κλείσουν οριστικά όλο αυτό το μέτωπο των σκληρών αποφάσεων των μνημονίων για να μπορέσει η χώρα να γυρίσει σελίδα. Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να γίνουν με καμία πρεμούρα και με καμία βιασύνη και να θέσουν σε κίνδυνο όλες  αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι σήμερα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει, όπως καλά κάνει να συνεχίσει την σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, εκτιμώ ότι η χώρα δεν βρίσκεται στο 2010 και 2011 μπορούμε πλέον να διαπραγματευτούμε πολύ σκληρότερα μπορεί και είναι σε πολύ καλύτερη θέση η Ελλάδα. Ας δούμε που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις και τότε να μιλήσουμε επί συγκεκριμένων αποφάσεων που θα κληθούμε να λάβουμε.

Δεν έχετε έναν βουλευτή απέναντί σας που έχει στο μυαλό του το πως θα τορπιλίσει αυτή τη διαδικασία, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κλείσει ένας κύκλος θυσιών για τον Έλληνα πολίτη και να μπορέσουμε να μιλήσουμε, τα κόμματα που δεν το κάνουν μέχρι σήμερα για την επόμενη μέρα. Γιατί αν έχει ένα βασικό έλλειμμα αυτή η κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτό ότι δύο χρόνια δεν έχει καταφέρει να μιλήσει για την επόμενη μέρα, να καταθέσει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης να δείξει στον Έλληνα πολίτη που θέλει να πάει αυτή η κατάσταση.      

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Κωνσταντινόπουλου για την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Απέναντί σας έχετε ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που πέντε χρόνια δίνει μια δύσκολη μάχη, είχαμε και έχουμε δύσκολες διαπραγματεύσεις, έχουμε ψηφίσει πράγματα τα οποία όχι δεν τα πιστεύαμε αλλά δεν θέλαμε και δεν μπορώ να καταλάβω την τοποθέτηση του αγαπητού συντρόφου.

Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θα πρέπει να περιφρουρήσουν κάποια πράγματα, εκτιμώ κάποιοι θα θελήσουν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους τα αντιλαμβάνομαι όλα αυτά, δεν θα είμαι από αυτούς που θα ρίξω λάδι στην φωτιά. Πιστεύω ότι η πρόταση Παπανδρέου είχε καθαρά έναν και μοναδικό σκοπό πως θα κινηθούν διαδικασίες στο χώρο της παράταξής μας και πως θα απεμπλακούμε από αυτή την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε σήμερα.  

ΔΗΜ: Αυτό απορρίφθηκε δηλαδή είμαστε στην επόμενη μέρα πια

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Δεν ξέρω τι απορρίφθηκε και τι όχι,  διάβασα με προσοχή την ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ σας λέω όμως αυτή τη στιγμή ότι και εγώ και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα βγουν τις επόμενες ώρες και δεν θα ταυτιστούν με την πρόταση Παπανδρέου αλλά θα μιλήσουν ξεκάθαρα ότι κάτι πρέπει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πλέον.

Ήρθε η  ώρα να βάλουμε τέρμα στα άγονα διλήμματα, να βάλουμε τέρμα σε μια σειρά από άγονες αντιπαραθέσεις και να δώσουμε ένα ζωτικό χώρο στο διάλογο, στη συνεννόηση, τη συναίνεση και τις συνεργασίες. Πιστεύω ότι σε αυτό πρέπει να πρωτοπορήσει το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή άρα λοιπόν για να τα κάνει όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δει τις αδυναμίες του.

ΔΗΜ:  Ο Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο, είναι ο άνθρωπος ο οποίος έφτιαξε μια συμφωνία που αποδείχθηκε όχι καλή  και έρχεται σήμερα και λέει τι; Τί είναι αυτό που βάζει στο τραπέζι;

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Γιατί μπλέκετε εσείς και άλλοι που το κάνουν εσκεμμένα το ότι ο Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο με την προχθεσινή τοποθέτησή του. Ο Παπανδρέου πράγματι όταν η χώρα δεν είχε από πουθενά να δανειστεί δημιούργησε από μόνος του ένα μηχανισμό στήριξης. Δεύτερον επέλεξε ένα πρόγραμμα το οποίο το ακολούθησαν και αυτοί που είχαν τις λύσεις των Ζαππείων και όλοι αυτοί που είχαν τις ενστάσεις τους και πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι όποια κυβέρνηση και αν έχουμε σε τρεις μήνες ή σε ένα χρόνο διαφορετική από τη σημερινή θα κάνει ακριβώς το ίδιο. Άρα λοιπόν  να μην δαιμονοποιούμε πράγματα, να μην προσπαθούμε να χρεώσουμε στον Παπανδρέου τα πάντα. Και αν ο Παπανδρέου βρέθηκε σε αυτή τη θέση βρέθηκε γιατί υπήρξε πριν μια καταστροφική πενταετία Καραμανλή.

Είναι λάθος να κάνουμε αυτή τη σύνδεση, τι σχέση έχουν τα μνημόνια με το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα.

ΔΗΜ: Θέτετε θέμα ηγεσίας ποια χαρακτηριστικά θα προσδίδατε στον νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Θα πρέπει ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας, μια συλλογική ηγεσία της επόμενης μέρα να μιλήσει για την επόμενη μέρα της χώρας.  Θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική ηγεσία, θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να εκπέμψει μια άλλη πολιτική κουλτούρα και κυρίως και πάνω από όλα να μιλήσει για την επόμενη μέρα.

Το πολιτικό σύστημα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αλλάξει και τον επόμενο χρόνο θα δούμε αλλαγές που κανείς δεν πιστεύει. Θα επιβιώσουν τα πολιτικά σχήματα τα οποία θα καταφέρουν να μιλήσουν με μια άλλη γλώσσα για το μέλλον της χώρας.

Τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ δεν τον φαντάζομαι, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο και για να λύσω και του οποιουδήποτε την απορία βλέποντας όλες αυτές τις παρεμβάσεις και του Παπανδρέου και τη δική μας και άλλων θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο Παπανδρέου ήταν ο πρώτος ο οποίος είπε ότι εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα.

ΔΗΜ:Εσείς αποκλείεται να είναι ο Παπανδρέου υποψήφιος ξανά;

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ:  Πιστεύω αυτό το οποίο γράφει στο κείμενο των προτάσεων του.

Σίγουρα εκτιμώ ότι πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο και εκεί ο καθένας θα μετρηθεί, θα ζυγιστεί ανάλογα την πρότασή  του, την πρότασή που κυρίως αφορά το μέλλον της χώρας.        

ΔΗΜ: Το καινούργιο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε ή θα έπρεπε να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικά;

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Έχουμε πέσει σε μια παγίδα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως η ηγεσία του όλο αυτό το διάστημα να βλέπουμε το ρόλο τον δικό μας ως ένα μικρό κομματίδιο, ένα κλοτσοσκούφι το οποίο  μια θα συνεργάζεται με τη Δεξιά και μια θα συνεργάζεται με την Αριστερά.

Εγώ δεν ενδιαφέρομαι για αυτό το ΠΑΣΟΚ, δεν ενδιαφέρομαι για αυτή την παράταξη, ενδιαφέρομαι για ένα ΠΑΣΟΚ δυνατό το οποίο θα σπάσει αυτό το τεχνητό δίπολο μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς που υπάρχει σήμερα, με ενδιαφέρει ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο θα πιάσει ξανά το νήμα της ιστορίας και της αλλαγής.        

ΔΗΜ.: Είμαι σίγουρος ότι ακούσατε τον κ. Τσίπρα χθες που έκανε άνοιγμα σε Πασόκους 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει τη δουλειά του εμείς όμως καλούμαστε να φτιάξουμε το σπίτι μας, να φτιάξουμε την παράταξή μας και να χτίσουμε ξανά έναν πολιτικό λόγο που θα μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες. Συνεργασίες βεβαίως θα υπάρξουν στο μέλλον, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κλείνει την πόρτα σε συνεργασίες αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ  ότι και εγώ θα μπω στο τριπάκι μιας μανίας κυβερνητισμού που διακατέχονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που φαντάζονται ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά από εδώ και πέρα  να είναι αυτός. Σήμερα με την Δεξιά αύριο με την Αριστερά.

Όχι λοιπόν , το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κακό να μείνει και εκτός κυβέρνησης, δεν είναι κακό κάποιοι να αφήσουν τα κουστούμια στις ντουλάπες. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ είναι να μπορέσει να βρει τον πολιτικό του βηματισμό για  να μπορέσει να μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες.         

ΔΗΜ.: Για να μπορέσει να το κάνει αυτό πιστεύετε ότι ο νέος ηγέτης θα πρέπει να είναι από την παλιά φρουρά ή ένα καινούργιο πρόσωπο;

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ:  Είναι αυτός ο οποίος θα μπορέσει να εκφράσει τα προτάγματα της εποχής. Δεν είναι κάτι της ώρας για να το απαντήσω. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας  και δεν μπορούμε να λέμε μισές αλήθειες στον κόσμο και κανείς από εμάς δεν πρέπει να πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο από μόνα τους.

Τα πράγματα για να πάρουν το δρόμο θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

Το χρέος όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι να τοποθετηθούν, όποιος δεν τοποθετηθεί θα φέρνει μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά τα οποία θα ακολουθήσουν.