Μια σημαντική εκδήλωση με ηχηρές παρουσίες ολοκληρώθηκε πριν λίγο υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS.

Ραδιοφωνικοί παραγωγοί από τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1, έδωσαν το παρών από τις 10:00 έως και τις 18:00, στις πλατείες Κανάρη και Κοραή στον Πειραιά προκειμένου να συμβάλουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία του δήμου.

Στα δύο περίπτερα, κορίτσια και αγόρια μοιρασαν ενημερωτικό έντυπο υλικό κατά του AIDS και έδωσαν και μπρελόκ, στους περαστικούς. 

"Το AIDS αποτελεί μια μάστιγα δεκαετιών και ο δήμος Πειραιά ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των δημοτών του σε επίπεδο πρόληψης…" είπε στα παραπολιτικά 90,1 ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

"Ως δήμος λάβαμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως είναι το ραδιόφωνο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ προκειμένου να ενημερώσουμε κατά το δυνατόν τους δημότες σε επίπεδο πρόληψης. Η πρόληψη είναι το σημαντικό και εκεί πρέπει να εστιάσουμε ως δήμοι και ως φορείς, να ενημερώνουμε όσο το δυνατόν  καλύτερα τους Έλληνες ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τα περιστατικά της μάστιγας του AIDS. Είναι αμαρτία να υπάρχουν θύματα από κάτι το οποίο μπορούμε να προλάβουμε, εκεί πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη. Αυτό κάνουμε και στον Πειραιά σε δύο σημεία σήμερα, στην Κανάρη και στην Κοραή και βλέπουμε ότι με χαρά  κόσμος περνάει προκειμένου να ενημερωθεί. Μοιράζουμε προφυλακτικά σήμερα τους δημότες σημειολογικά. Πρέπει να γίνονται τέτοιες δράσεις όσο  το δυνατόν περισσότερες. Κάθε χρόνο σκοπεύουμε να αυξάνουμε και εμείς την ένταση της ενημέρωσης αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε και θέλω να πιστεύω ότι αν ακολουθηθεί αυτό από όλους και κυρίως  από την  κεντρική εξουσία αλλά και από όλους τους δήμους της χώρας σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να έχουμε και θετικά αποτελέσματα".   

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά HIV λοίμωξης, που έχουν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου καιΠρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρουσιάζουν πτωτική τάση το πρώτο δεκάμηνο του 2014, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους την τριετία 2011-2013. Πιο συγκεκριμένα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2013 είχαν καταγραφεί 7,2 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ο ρυθμός δήλωσης έχει πέσει στο 5,9. Σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2014, δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 654 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 563 (86,1%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 91 (13,9%) σε γυναίκες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2014 είχαν καταγραφεί 14.288 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,3% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.638 εμφάνισαν AIDS και περίπου 6.850 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.471.