Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις άδειες των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών 

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η κατεύθυνση που είναι και δέσμευση είναι ότι θα υπάρξει νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής εκμετάλλευσης διότι σήμερα λειτουργούν με προσωρινές άδειες, αυτό το καθεστώς των προσωρινών αδειών βολεύει και τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα, τους εργοδότες των καναλιών διότι δεν δίνουν τίποτα από τη μια και από την άλλη οι κυβερνήσεις έχουν ένα στοιχείο επηρεασμού μέσω και αυτής της διαδικασίας πέρα από τα δημόσια έργα και τις εργολαβίες των διαφόρων καναλιών. Άρα υπάρχει ένα θέμα εξυγίανσης εκεί και εφαρμογής του νόμου όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα  στον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης που να είναι χρεοκοπημένες και  να λειτουργούν.

Είναι λοιπόν ένα θέμα από μηδενικής βάσεως να αντιμετωπιστεί το θέμα της αδειοδότησης  στα ΜΜΕ, επίσης εδώ είναι και το θέμα της Digea. Έσπευσε η κυβέρνηση πέρυσι να φτιάξει μια νομοθεσία, ουσιαστικά ένα κλειστό κλαμπ ιδιοκτητών των σημερινών  ΜΜΕ όπου έναντι ασήμαντου ενοικίου καταλαμβάνουν τις ψηφιακές συχνότητες για 15 χρόνια. Αυτό το θέμα θα έρθει για συζήτηση, δεν μπορεί να είναι κλαμπ και δεν μπορεί να ταυτίζεται ο πάροχος του προγράμματος με τον πάροχο του δικτύου αυτό είναι εναντίον του ανταγωνισμού σε όλη την Ευρώπη.   

Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ισοπεδωτικοί, θέλουμε να είμαστε αποφασιστικοί στο να τεθεί το πλαίσιο και να γίνει συζήτηση. 

 

Για τα  media

Ν.ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει μια ιδιορρυθμία, σήμερα τα κύρια media τουλάχιστον  ανήκουν σε ένα μεικτό σύστημα ιδιοκτησίας που είναι αφενός οι καναλάρχες που γνωρίζουμε και που μερικοί από τους οποίους είναι και επιχειρηματίες στο χώρο των δημοσίων έργων και των δημοσίων προμηθειών αφετέρου οι τράπεζες άρα το σύστημα πρέπει να ρυθμιστεί επί υγειών βάσεων και στην βάση της ανταγωνιστικότητας. Άρα το θέμα των media συναρτάται και με το θέμα της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος. Και επαναλαμβάνω σεβόμενοι την αρχή του πλουραλισμού και της δημοκρατίας στο χώρο της ενημέρωσης, δεν πάμε να κάνουμε κινήσεις ρεβανσιστικές.  Να προσθέσω ότι στο θέμα της ρύθμισης στο χώρο των media υπάρχει και το θέμα της πρόνοιας για τους εργαζόμενους.  

 

Για την ΕΡΤ

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η δέσμευση που υπάρχει και θα υλοποιηθεί σύντομα είναι η δέσμευση ότι θα επανασυσταθεί και θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, συμβολικά οπωσδήποτε αλλά και ουσιαστικά με προσπάθεια όμως μεταρρύθμισης της.

Επιστροφή όλων (των υπαλλήλων) σε μια ΕΡΤ η οποία συμβολικά θα επαναλειτουργίσει οπωσδήποτε ως ΕΡΤ, η ΝΕΡΙΤ δεν θα υπάρχει, δεν θα υπάρξουν βεβαίως δυσμενείς αντιμετωπίσεις των ανθρώπων που δουλεύουν στην ΝΕΡΙΤ.

 

ΔΗΜ: Θα μείνουν κι όσοι είναι τώρα στην ΝΕΡΙΤ   

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αν ήταν στην ΕΡΤ βεβαίως.

 

ΔΗΜ: Επειδή ο αριθμός είναι μεγάλος και πριν από το μαύρο υπήρχε ανάγκη πολλαπλών εξυγιάνσεων σε πολλά επίπεδα θα γίνει μια διαδικασία που θα έχει και αξιολόγηση και θα έχει προφανώς και την ανάγκη μικρότερου αριθμού προσωπικού, είναι έτσι; 

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Θα το συζητήσουμε τι σημαίνει μικρότερος αριθμός προσωπικού και τι σημαίνει μικρότερο κόστος λειτουργίας πριν πάμε στο προσωπικό. Διότι υπάρχουν τα μεγάλα κόστη της ΕΡΤ που δεν αφορούσαν τους εργαζόμενους αλλά τις παραγωγές.

 

ΔΗΜ: Αξιολόγηση προσωπικού θα γίνει;

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Όπως θα γίνει σε όλο το δημόσιο τομέα, δεν θα γίνει κάποια ιδιαίτερη αξιολόγηση εδώ. Η αξιολόγηση του προσωπικού γίνεται για την καλύτερη αξιοποίηση του όχι για να φύγει. Για να μην υπάρχουν κομματικά βύσματα, για να μην υπάρχει ο ομφάλιος λώρος της ΕΡΤ με την κυβέρνηση και θα δώσει εξετάσεις εδώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν θα βάλει κομματικούς δημοσιογράφους, κομματικά πρόσωπα για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ ή ευρύτερες προσωπικότητες με κάποια αναγνώριση και αποδοχή. Δεν θέλουμε μια ΕΡΤ που θα έχει 3% τηλεθέαση για να παίζει τι θα λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θα δώσουμε εξετάσεις και εκεί δεν υπάρχει κάποια Μέρκελ να μας εμποδίζει, εκεί είμαστε εμείς, η ταυτότητά μας, το ήθος μας, η πολιτική μας πρόταση.  

Θα κριθούμε γιατί στο θέμα της ενημέρωσης, της διαφθοράς, της διαπλοκής οι συγκρούσεις δεν έχουν να κάνουν με την Τρόικα έχουν  να κάνουν με το σάπιο που υπάρχει μέσα εδώ. Δεν υπάρχει άλλοθι για εμάς.