Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τη μη συμμετοχή του στο υπουργικό σχήμα 

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει ούτε δυσαρέσκεια, θα δουλέψουμε ως κυβερνητική ομάδα, έρχονται νομοσχέδια και πρέπει να υπάρχει και στο κοινοβούλιο ισχυρή δύναμη αποδόμησης του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου. Εγώ στρατεύτηκα με μια υπόθεση άρα ούτε δυσαρέσκεια, καμία στενοχώρια, η κυβέρνηση είναι καλά σχηματισμένη, έδωσε καλά δείγματα αλλά χρειάζεται περισσότερη συνοχή και βεβαίως να δούμε πως θα πάει με τους δανειστές μας.

 

ΔΗΜ.: Τι εννοείτε “συνοχή”

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συνοχή λόγου, πρέπει δηλαδή να υπάρχει μια ενιαία προς τα έξω περισσότερη  έκφραση για να καταλάβουν οι δανειστές ποια είναι η κεντρική καταγγελτική γραμμή, κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί και από τις χθεσινές  πρώτες εμφανίσεις των υπουργών,  τώρα εν όψει έλευσης  των κεντρικών εκπροσώπων των δανειστών μας φαίνεται ότι θα υπάρξει και η έκφραση της βούλησης των δανειστών  απέναντι σε αυτά τα οποία πολύ σωστά εξεφώνισαν οι υπουργοί με την ανάληψη των καθηκόντων τους.   

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : Ήταν πολύ σωστή η κατευναστική παρέμβαση του κ. Αντιπροέδρου και του κ. Βαρουφάκη γιατί θεωρώ ότι η εξατομικευμένη εξαγγελία πακέτου αναφορικά με τις αρμοδιότητες κάποιου υπουργού πρέπει να περιοριστεί και πρέπει ο κεντρικός εκφραστής της οικονομικής πολιτικής που θα σηκώσει το βάρος της συζήτησης  με τους δανειστές να έχουν όλο το βάρος της ανάδειξης των σημείων προς διαπραγμάτευση, των νέων στοιχείων που πρέπει να μπουν διότι και οι δανειστές σκανάρουν κάθε δήλωση εξατομικευμένη από τους υπουργούς και αντιλαμβάνεστε ότι ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόσκομμα στην αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης.

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χάρηκα που θα υπάρξει νόμος γιατί μόνο με νόμο πρέπει να γίνει η επαναφορά στο 751€ και να μην αφεθεί στους κοινωνικούς εταίρους διότι εκεί υπάρχουν επιφυλάξεις . Άκουσα επίσης για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και κυρίως  την κατάργηση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που αυτόματα ξαναφέρνει το κράτος στην εγγύηση των επικουρικών συντάξεων. Αυτά είναι μέτρα ακραίου συμβολισμού και για την κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά και για τα περισσότερο πληγέντα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

 

ΔΗΜ: Το πρόβλημα είναι που θα βρεθούν τα λεφτά για αυτά τα μέτρα

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Είναι το ζήτημα της κεντρικής διαπραγμάτευσης για αυτό προέχει η κεντρική εκφώνηση των ενστάσεων επί των δανειακών συμβάσεων  διότι εκεί θα γίνει διαπραγμάτευση, εκεί θα τεθεί το αίτημα της διαγραφής του χρέους, εκεί θα τεθεί το θέμα της ρήτρας ανάπτυξης. Και επειδή η κατάσταση στα ταμεία είναι δύσκολη το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων κατά το προηγούμενο των τραπεζών   πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό κορμό της εθνικής διαπραγμάτευσης διότι αν δεν γυρίσουν πίσω τα χρήματα όλα ή τα μισά τουλάχιστον που κουρεύτηκαν με το PSI το ασφαλιστικό σύστημα θα βρεθεί προ αδιεξόδου σε κάποιους μήνες. Άρα θεωρώ ότι η επαναφορά και η επιστροφή των αποθεματικών που κουρεύτηκαν  θα πρέπει να είναι ο κεντρικός πυλώνας της πρώτης διαπραγμάτευσης διότι η αγορά εργασίας, η μειωμένη κρατική επιχορήγηση, οι μειωμένες εισφορές δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον των συντάξεων .  Θεωρώ ότι σε τρεις -τέσσερις μήνες επειδή τα αποθεματικά των ταμείων αρκούν μόνο για συντάξεις ενάμιση μήνα θα πρέπει άμεσα ή να επιστραφούν ή να βρεθούν άλλοι πόροι επαναρτίωσης του συστήματος χωρίς φορολόγηση των πολιτών.