Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στο ευρωκοινοβούλιο

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Είναι φανερό ότι το κλίμα αλλάζει τις τελευταίες μέρες και ώρες προς όφελος της χώρας δεδομένου ότι γίνεται φανερό ότι η γερμανική αδιαλλαξία δεν οδηγεί σε λύσεις οι οποίες να είναι μακροπρόθεσμα επωφελείς για την ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία και για την ευρωπαϊκή οικονομία κατ' επέκταση και για την παγκόσμια οικονομία. Διότι με την λιτότητα η οποία έχει επιβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια η ευρωζώνη έχει μεταβληθεί κάτι σαν μαύρη τρύπα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιτύχει η ελληνική πλευρά για το χρέος

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Κούρεμα μόνο για την Ελλάδα με την μορφή μειώσεως ξεκάθαρα του κεφαλαίου είναι πολύ δύσκολο να γίνει δεκτό από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης και πρέπει να συμφωνήσουν και όλοι δεν αρκεί να συμφωνήσει ένας. Εκείνο όμως που θα μπορούσε  να διεκδικήσει η χώρα πέρα από την επιμήκυνση και την μείωση των επιτοκίων που και αυτά αν έφταναν σε ένα μεγάλο ύψος θα ήταν ισοδύναμα ενός κουρέματος... το πιο ρεαλιστικό,  όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους υπόλοιπους γιατί  και οι άλλοι  έχουν πρόβλημα, είναι να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος στην οποία θα βρεθεί μια συνολική λύση για το χρέος όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης διότι η λιτότητα δεν είναι λύση για το χρέος.  Υπάρχουν προτάσεις διατυπωμένες από οικονομολόγους και αριστερούς αλλά και συστημικούς για μεθόδευση ελάφρυνσης του χρέους όλων των κρατών μελών  κατ' αναλογία βεβαίως που να έρθει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Η θέση του κόμματος είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων γενικά, για μένα το βασικό πρόβλημα είναι ότι η συζήτηση περί  ιδιωτικοποιήσεων αυτή τη στιγμή δεν είναι σε επωφελή βάση για τη χώρα για τον απλό λόγο ότι οι τιμές όλων των περιουσιακών αξιών στην Ελλάδα ως συνέπεια της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής όμως έχουν καταβαραθρωθεί. Αυτή τη στιγμή οι προσφορές για ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις είναι προσφορές αρπακτικών εάν μπορούσε να διευθετηθεί πρώτα το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ούτως ώστε να είναι φανερό  σε όλους ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε βιώσιμη τροχιά, να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια των ομολόγων  του ελληνικού δημοσίου σε επίπεδα παρεμφερή με εκείνα των άλλων χωρών κλπ ίσως και να μπορούσε να συζητήσει κανείς για κάποια ποσοστά συγκεκριμένων δημόσιων επιχειρήσεων. Αλλά το να συζητάμε τώρα για ιδιωτικοποιήσεις είναι σαν να λέμε πως θα δώσουμε όσο-όσο τα ασημικά της γιαγιάς. Δεν γίνεται αυτό!