Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το θέμα της διαγραφής του χρέους

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εμείς έχουμε μια βασική κατεύθυνση που είναι η μείωση του χρέους, να πληρώσουμε αργότερα και να πληρώσουμε λιγότερο. Αυτό θα το κάνουμε με κάθε τρόπο, με κάθε τεχνικό μέσο.

Θα μας κρίνει ο λαός όταν στο τέλος της διαπραγμάτευσης τραβήξουμε μια γραμμή, προσθέσουμε -αφαιρέσουμε και πούμε τόσα θα πληρώναμε  και τόσα θα πληρώσουμε τώρα. Αυτό σημαίνει το θέμα του κουρέματος , είναι θέμα μείωσης των χρημάτων που χρωστάμε και ρυθμού αποπληρωμής όποιου ποσού συμφωνήσουμε ότι χρωστάμε.

 

ΔΗΜ.: Στην περίπτωση που βρεθείτε μπροστά σε ένα τείχος από την πλευρά της Γερμανίας  είστε διατεθειμένοι να πάρετε και μονομερείς ενέργειες

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είμαστε σαφείς ότι έχουμε μπει στην διαπραγμάτευση χωρίς να επιδιώκουμε μονομερείς ενέργειες και το τείχος το οποίο αναφέρατε, το νέος τείχος που έφτιαξε η κα Μέρκελ, το τείχος της λιτότητας είναι ένα τείχος που έχει ραγίσει.

 

Για  το λαθρεμπόριο των καυσίμων

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι σίγουρο ότι αν θέλει μια κυβέρνηση -και εμείς θέλουμε, έχουμε πολιτική βούληση- να βάλουμε στη θέση τους όλους αυτούς οι οποίοι  θησαυρίζουν εις βάρος του ελληνικού λαού με το λαθρεμπόριο καυσίμων όποιοι και αν είναι αυτοί.

Το μνημόνιο έχει χίλια δυο κακά έχει  ένα καλό λέει με ποιο τρόπο θα ελεγχθεί το παράνομο κύκλωμα το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.

Δεν έγινε τίποτα (μέχρι τώρα) άρα θα κριθούμε και μιλάμε για 2,5 δις € το χρόνο διαφυγόντα έσοδα του ελληνικού δημοσίου.

 

Για το ραδιοτηλεοπτικό  τοπίο

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Τρεις προτεραιότητες έχουμε στο θέμα το ραδιοτηλεοπτικό, το πρώτο είναι να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, όχι με τα κακά του παρελθόντος, ανεξάρτητη και εκεί θα κριθούμε. Θα δούμε αν εμείς θέλουμε κυβερνητικές ΕΡΤ ή αν θέλουμε αξιόπιστη και ανεξάρτητη ΕΡΤ.

Το δεύτερο είναι οι αδειοδοτήσεις και το σύστημα της Digea το οποίο δεν μπορεί να ισχύει. Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας γιατί ταυτίζεται ο πάροχος προγράμματος με τον πάροχο δικτύου, αυτό είναι Αφρική δεν είναι Ευρώπη. Και το τρίτο μεγάλο θέμα είναι η ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ, ενίσχυση ουσιαστική όμως όχι δικολαβικού χαρακτήρα.