Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Ραχήλ Μακρή, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Η επιλογή του κ.Παυλόπουλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μια επιλογή του πρωθυπουργού η οποία μας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ΚΟ. Στην συνεδρίαση της ΚΟ εξέφρασα τόσο τις αντιρρήσεις μου όσο και την πολιτική μου πεποίθηση που δεν αλλάζει που είναι ότι όλα τα πρόσωπα τα οποία αξιοποιούνται σε θέσεις θεσμικές  της ελληνικής πολιτείας δεν θα πρέπει να  έχουν συμβάλει σε όλα αυτά τα οποία συνέβησαν τα δυόμισι χρόνια εννοώ δηλαδή να έχουν σχέση με μνημόνια και επίσης ότι οφείλουν γενικά να αποποιηθούν των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών και να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών.  Επομένως καταλαβαίνετε ότι ήταν αρνητική η στάση μου.

Ωστόσο επειδή βρέθηκα σε μεγάλο αδιέξοδο  και ήταν μονόδρομος αυτή η ψήφος  λόγω της κρίσιμης μάχης που δίνουμε στην ΕΕ για να μπορέσουμε να ακυρώσουμε τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα και την ανούσια λιτότητα διότι  έπρεπε η απόφαση που θα λάμβανα να έχει σχέση με την διασφάλιση αυτού του σκοπού και μόνο και δεύτερον επειδή θέλω να πιστεύω ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού είναι επιλογές οι οποίες θα μας δικαιώσουν όλους μας και για να το κάνει ο ίδιος και να το προτείνει πολιτικά  νομίζω ότι θα πρέπει να τον εμπιστευτούμε. Αυτό ήταν το σκεπτικό της απόφασής μου που τελικά με οδήγησε στο να ψηφίσω τον κ.Παυλόπουλο , ελπίζω να μην διαψευσθώ στο μέλλον.

 

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να κριθεί σε ψηφοφορία στην ΚΟ η επιλογή του κ.Παυλόπουλου

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Ναι και το εξέφρασα μπροστά στον πρωθυπουργό και την ΚΟ θεωρώ ότι τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να λαμβάνονται  συλλογικά μέσα από πολιτικό διάλογο και ότι αυτή η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από την ΚΟ και από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πιο μπροστά. Ήταν ίσως το βάρος των ωρών που διανύουμε ...

Σοκαρίστηκα από τον τρόπο που έχει ληφθεί η απόφαση γιατί είμαι μια βουλευτής με μια ιδιαιτερότητα ότι με διέγραψαν από μια ΚΟ και με εκδίωξαν από ένα κόμμα γιατί ζητούσα το αυτονόητο να λαμβάνονται οι αποφάσεις δημοκρατικά και η ένταξή μου στο ΣΥΡΙΖΑ είχα την πεποίθηση ότι λαμβάνονται οι αποφάσεις δημοκρατικά, δεν θεωρώ ότι (λήφθηκε) δημοκρατικά είναι δική μου άποψη βέβαια.   

 

Ερωτηθείσα ποια σημεία πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι κόκκινες γραμμές στην διαπραγμάτευση για την ελληνική πλευρά

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Οι κόκκινες γραμμές είναι οι γραμμές που έχουν ήδη τεθεί, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει πίσω σε  θέματα που αφορούν συντάξεις και μισθούς, σε θέματα αποκρατικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, σε θέματα λήψης μέτρων που οδηγούν σε φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης.  

Δεν μιλώ σε καμία περίπτωση να επιβληθούν  μέτρα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα τα οποία οδηγούσαν σε ανούσια λιτότητα, σε ύφεση και σε ανεργία.