Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς για την απόφαση και την πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού για  υποψηφιότητα Παυλόπουλου

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα εκφράσει εδώ και καιρό την άποψη στα όργανα που μετέχω ότι μπορεί αν είναι πρόσωπο από την ευρύτερη προοδευτική παράταξη ειδικότερα από τον μεγαλειώδη αντιμνημονιακό αγώνα του λαού μας . Βεβαίως υπερψήφισα και τον συνεχάρη κιόλας ήταν χρόνια φίλος μου και συνάδελφος στο πανεπιστήμιο. Υπό αυτή την έννοια το κεφάλαιο αυτό έκλεισε, επελέγη, εξελέγη και του ευχήθηκα με όλες του τις δυνάμεις για το ζήτημα της πατρίδας.  

 

Ερωτηθείς αν γνωρίζει για ποιο λόγο έγινε μια επιλογή από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εμβάθυνα ούτε θα εμβαθύνω στα στοιχεία της πολιτικής επιλογής θεωρώ ότι ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός έχει την αιτιολογία του.

 

Για το αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης  

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιτυχία της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το τι περιλαμβάνει για την βιωσιμότητα του χρέους, για την αναγνώριση του χρέους, για την ρήτρα ισοδυνάμων και για το αν περιλαμβάνει συνέχιση προγράμματος. Σπεύδω να σας πω κάτι που οι ενημερωτές επί της διαπραγμάτευσης το έχουν υποβαθμίσει ότι οι δύο προηγούμενες  κυβερνήσεις εγκληματικά έχουν ταυτίσει την ύπαρξή των δανειακών συμβάσεων και της πιθανής παράτασης άμεσα με το πρόγραμμα του μνημονίου. Αυτό ξέρει ο Σόιμπλε και εδώ οχυρώνεται και δείχνει αυτή τη σκληρότητα στην κυβέρνηση μας.

Οι δανειστές μας έδωσαν 1650 μέτρα τα εφαρμόσαμε και τώρα του ότι θέλουν να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις 1650 ρυθμίσεις θέλουν τώρα που τελειώνουν οι δανειακές τους υποχρεώσεις  όχι μόνο να συνεχίζουμε να κρατάμε ισχύουσες τις ρυθμίσεις από τις οποίες εξήρτησαν το δανεισμό θέλουν εάν παρ' ελπίδα αντικαταστήσουμε ένα από αυτά που ψήφισαν να βάλουμε ισοδύναμο αλλά επιπλέον να δώσουν και άλλα. Αυτό τον παραλογισμό ζητάνε.

Θεωρώ ότι τη ρήξη δεν πρέπει ούτε να την διανοούμαστε ούτε ως μέσο απειλής...