Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Στάθης Λεουτσάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ήταν μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία με παρουσία του ιδίου του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης ο πρόεδρος ήταν εκεί. Εκφράστηκαν επιφυλάξεις, αγωνίες για το πως θα εφαρμόσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτό που βγήκε στο τέλος και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήταν ότι το κύριο, εκεί που θα αναμετρηθούμε και θα κριθούμε, είναι η εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων. Όχι μόνο για να είμαστε συνεπείς με αυτά που είπαμε πριν σαν κυβέρνηση αλλά  γιατί θεωρούμε ότι αυτά είναι αναγκαία να γίνουν για να πάρει ανάσα η κοινωνία και να δημιουργηθεί μια ανάταση στην οικονομία.

 

Ερωτηθείς που εντοπίζονται οι βασικές ενστάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την συμφωνία

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι ένα κείμενο που έχει ασάφειες, σου θυμίζει μερικούς χρησμούς του μαντείου των Δελφών που μπορεί να ερμηνευτούν από πολλές οπτικές γωνίες. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα θα εκφράσουμε τη βούληση και θα κριθεί αυτό τις επόμενες μέρες ξεκινώντας το νομοθετικό έργο βήμα το βήμα στην εφαρμογή των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει.

Για τις αντιδράσεις στην Γερμανία

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Χθες ενημερώθηκα ότι υπάρχει πρόβλημα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα της Γερμανίας με αντιδράσεις για την συμφωνία που έχει γίνει, αυτό δείχνει ότι για πρώτη φορά δεν ήταν ένα κείμενο το οποίο επιβλήθηκε σε μια κυβέρνηση όπως είχαν συνηθίσει μέχρι τα τώρα.

 

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι αληθές ότι αναφέρεται στην νέα συμφωνία είναι όμως έτσι διατυπωμένη η οποία δίνει σε μεγάλο βαθμό στην κυβέρνηση να  το χειριστεί αυτή. Αυτό που είναι το πιο δεσμευτικό είναι οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει, σε αυτές που έχουν ήδη γίνει δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες  και για οικονομικούς λόγους αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θέλω να επαναλάβω ότι δεν έχει καμία πολιτική βούληση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις  σε δίκτυα ή στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις αυτά είναι για την κυβέρνηση ζητήματα τα οποία θα τα υπερασπιστεί και θα προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση των ίδιων των επιχειρήσεων για να είναι σταθερά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του λαού.  

 

Με αφορμή τις απόψεις του κ. Μηλιού για το χρέος

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν είναι μόνο ο κ. Μηλιός υπήρχε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα συζήτηση επί αυτού από δεκάδες συναδέλφους και η απάντηση που δίνεται από τα πιο επίσημα χείλη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φεύγει από το αίτημα της διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η διαπραγμάτευση μόλις άρχισε θα έχει ένα βάθος χρόνου, παραμένει στο τραπέζι και η εξυπηρέτηση των δανειακών συμβάσεων θεωρείται στο πρόγραμμα γέφυρα.

 

Ερωτηθείς αν ψήφισε υπέρ ή κατά της συμφωνίας

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Εγώ ήμουνα στα αρνητικά της συμφωνίας, θα ήθελα κάτι περισσότερο, αυτό όμως είναι μια εσωτερική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ ... Ξέρουμε ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο μπροστά μας, έχουμε το βάρος της ευθύνης των ιστορικών στιγμών που διανύουμε, οφείλουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες και τη διαφορετικότητα που έχουμε και με αυτό τον τρόπο  ενισχύουμε και βοηθάμε την κυβέρνηση και την ενδυναμώνουμε για να μπορεί με αποφασιστικό τρόπο και να αντιστέκεται και να υλοποιήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχει.

 

ΔΗΜ.: Η στάση που τηρήσατε χθες θα είναι η ίδια και όταν έρθει η συμφωνία στην Βουλή;

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτά θα τα δούμε τότε. Θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση, θα βγουν οι υπουργοί με τα προγράμματα και έτσι η συμφωνία θα πάρει ένα πρακτικό αντίκρισμα και τότε θα κρίνουμε.

 

Για την χθεσινή ψηφοφορία στην ΚΟ

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ήταν μια ενδεικτική ψηφοφορία δεν έγινε καταμέτρηση, μπορεί να ήταν καμιά τριανταριά λευκά και κατά.