Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Ραχήλ Μακρή, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την κατάθεση ερώτησης της για  την πώληση του ΟΠΑΠ

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Υπήρχε ένα θέμα με το θέμα της πώλησης του 33%  του ΟΠΑΠ  ωστόσο υπήρχε μια έκθεση από έναν οίκο αξιολόγησης  που έκανε την αποτίμηση του κόστους, της χρηματιστηριακής δηλαδή αξίας προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να πουλήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το 33% του ΟΠΑΠ.  Ωστόσο όλα αυτά τα στοιχεία δεν είχαν ποτέ κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση ούτε στην Βουλή ούτε πουθενά αλλού. Βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο όλος ο φάκελος όπως τον είχε καταθέσει ο αρμόδιος φορέας το ΤΑΙΠΕΔ.   

ΔΗΜ.: Το ΤΑΙΠΕΔ δεν διαθέτει τα συγκεκριμένα στοιχεία;

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Τα διαθέτει όμως το ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται ότι είναι ανεξάρτητος φορέας και ότι δεν έχει την υποχρέωση να δώσει τα στοιχεία σε βουλευτές. Βέβαια κατά παράβαση του συντάγματος και κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής γιατί όλα τα στοιχεία που ζητούν οι βουλευτές μέσω ερώτησης και μέσω αίτησης κατάθεσης εγγράφου είναι υποχρεωμένοι να δώσουν, μόνο όταν αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας δεν είναι υποχρεωμένοι να ταδώσουν  και εκεί μόνο ο βουλευτής μπορεί να τα δει.  

Αυτή τη σύμβαση δεν την ξέρει κανένας πέρα από την προηγούμενη κυβέρνηση και όσους διαχειρίστηκαν τον φάκελο του ΟΠΑΠ. Το θέμα είναι ότι έχουν βγει κατά καιρούς  εδώ και δύο χρόνια από τότε που έγινε η πώληση, έχουν βγει στον αέρα δημοσιεύματα  και είχε βγει και ένα δημοσίευμα στους Financial Times το οποίο λέει ότι το ποσοστό  αυτό πωλήθηκε όσο είναι τα κέρδη ενός χρόνου του ΟΠΑΠ και ότι αυτό είναι κάτω και από την αξία της αποτίμησης που έχει δοθεί και ότι είναι μια σκανδαλώδη σύμβαση  για την οποία υπήρχαν και κάποια δημοσιεύματα όπως είπα στους Financial Times που λέγανε ότι υπήρχε μια εμπλοκή του επιχειρηματία και σχέση του επιχειρηματία με τον διευθύνων σύμβουλο τότε  και είχαν τσακωθεί   

ΔΗΜ.: Ο επιχειρηματίας ήταν ο κ. Μελισσανίδης και ο διευθύνων σύμβουλος ο κ. Λουρόπουλος. Επρόκειτο για μια επιστολή η οποία είχε δημοσιευτεί, ήταν μια επιστολή την οποία είχε στείλει ο κ. Μελισσανίδης στον κ. Λουρόπουλο, είχε εμπλακεί και ο αείμνηστος Σταυρίδης  του ΤΑΙΠΕΔ όπου ο κ. Μελισσανίδης σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Λουρόπουλος  στον Σταυρίδη του έλεγε ότι αν δεν κάνει αυτά που του ζητούσε τον απειλούσε ότι θα του κόψει το κεφάλι και άλλα πράματα  τα οποία είχαν δημιουργήσει διάφορα ερωτηματικά τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ και να πω ότι ουδέποτε διαψεύσθηκε το συγκεκριμένο δημοσίευμα

ΔΗΜ.: Πάντως το σημαντικότερο όλων είναι ότι η σύμβαση του ΟΠΑΠ  δεν έχει πάει η σύμβαση στην Βουλή και δεν έχει δοθεί  παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί ερωτήσεις που ζητούν κατάθεση εγγράφων.   

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Έχω καταθέσει δυο φορές ζητώντας να μου προσκομίσουν όλα τα στοιχεία με συγκεκριμένα ερωτήματα και ουδέποτε απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. Να πω ότι το δημοσίευμα των  Financial Times στις 4/2/14 στην ουσία αποκαλύπτει το λόγο της απόκρυψης των στοιχείων για την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Έλεγε δηλαδή μεταξύ άλλων ότι ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Ευης ότι είχε διατάξει διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Emma Delta  γιατί σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία οι αγοραστές  του ΟΠΑΠ δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις ή υποθέσεις που αφορούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το θέμα είναι ότι είχε έρθει μια τροπολογία όταν έγιναν όλα αυτά στην Βουλή  που υπήρχε η υποχρέωση ρύθμισης της αρχής των  παιγνίων ώστε να διενεργηθεί έλεγχος σε πιθανούς αγοραστές του ΟΠΑΠ για να διασφαλίσουν ότι δεν εμπλέκονται σε παράνομες  δραστηριότητες. Όμως είχε  βγει τότε σε μια εφημερίδα ο Ε. Γιαννακόπουλος που ήταν ο εκτελεστικός πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας και ελέγχου παιγνίων  και είχε πει ότι αυτή η  ανεξάρτητη αρχή δεν έχει τα μέσα να ελέγξει  τους επίδοξους επενδυτές και ότι για την διεξαγωγή της έρευνας βασίστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, καταλαβαίνετε δηλαδή  τι σημαίνει αυτό το πράγμα.

Άρα είναι μια ιστορία πάρα πολύ σημαντική  και ουσιαστική αλλά το πιο ουσιαστικό είναι το εξής ότι κάνει ένας βουλευτής μια ερώτηση ότι ζητά να πάρει τα στοιχεία για να δούμε αν ήταν ωφέλιμη για το δημόσιο συμφέρον και δεν τα δίνουν. Εμένα με ενδιαφέρει αυτό δεν μ' ενδιαφέρουν  οι επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες κάνουν την δουλειά τους  πηγαίνουν αγοράζουν τις επιχειρήσεις και του Δημοσίου και τα λοιπά  και αν τους τις δώσουν και τσάμπα  θα τις πάρουν  αυτό είναι λογικό . Από την άλλη πλευρά όμως σαν βουλευτής είμαι υποχρεωμένη όταν υπάρχουν και έχουν έρθει στην αντίληψή μου τέτοια στοιχεία και φαινόμενα αν μη τι άλλο να παίρνουμε τα στοιχεία για  να βλέπουμε τι ακριβώς έχει συμβεί γιατί πρέπει να προστατεύουμε πρώτα απ' όλα σαν βουλευτές το δημόσιο συμφέρον. Αυτό έπραξα έτσι θεώρησαν πολύ σημαντικό επειδή και η προηγούμενη Αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί μέσω του κ.Τσίπρα  ότι το θέμα του ΟΠΑΠ θα να ξαναδούν , θα γίνει αναμόχλευση έτσι θεώρησα ότι όλες οι ερωτήσεις γιατι δεν είναι η μόνη ερώτηση που θα κάνω, όλες οι ερωτήσεις  που είχα ως βουλευτής στην προηγούμενή μου θητεία και δεν απαντήθηκαν θα τις επανακαταθέσω. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποιος ήταν ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ και ο ρόλος της κυβέρνησης γιατί  ο ΟΠΑΠ ήταν η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης.    

Νομίζω ότι ο ΟΠΑΠ έτσι όπως έχω δει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις διαφημίσεις του τις πληρώνει ο ελληνικός λαός δηλαδή έχει περάσει και αυτή η εταιρεία στα χέρια ιδιωτών  και εξακολουθεί ο ελληνικός λαός να  επωμίζεται και το κόστος της διαφήμισης. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα στοιχεία έτσι θέλω ολοκληρωμένο το φάκελο και σκοπεύω όταν έρθουν τα στοιχεία να τα καταθέσω και στην πρόεδρο της Βουλής  προκειμένου να γίνει επιτροπή στην Βουλή γιατί ήδη έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος όλων των συμβάσεων μέσα από τις επιτροπές της Βουλής.